Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Tiedote1 huhtikuu   • Tiedote 2 huhtikuu   • Tiedote 1 Toukokuu   • Tiedote 2 toukokuu   • Tiedote 1 Kesäkuu   • Tiedote II kesäkuu   • Tiedote I heinäkuu   • Tiedote II heinäkuu   • Tiedote I elokuu   • Tiedote II elokuu   • Tiedote I syyskuu   • Tiedote I lokakuu   • Tiedote II lokakuu   • Tiedote I marraskuu 

Tiedote nro 298 Tammikuu - Made patavalmiiksi



Tiedote tammikuu 2011
MADE PATAVALMIIKSI

Tämä made oli pyydetty 22.2.2006 Etelä-Savossa, Haukivuoren Kyyvedestä ja se nyljettiin pataan samana päivänä. Mateella oli tuoreustakuu koska se
operoitiin kahden tunnin kuluttua pyyntiajankohdasta.




Kuva 1

Made on verestetty, josta johtuen kuvassa näkyy hyytynyttä verta. Tarvittavat apuvälineet tässä käsittelytavassa ovat sähkömiehen tongit, terävä puukko, talouspyyhettä sekä kaksi kulhoa mahdollista maksaa, maitia tai mätiä varten.



Kuva 2


Ensin leikataan veitsellä viilto pään ympäri, jonka jälkeen tartutaan tukevasti kiinni mateen päästä ja ryhdytään tongeilla vetämään nahkaa irti kalan pyrstön
suuntaan. Vasenkätinen mateen nylkijä tekee tämän luonnollisesti toisin päin.






Kuva 3

Tuoreesta mateesta nahka irtoaa vaivattomasti ja alta paljastuu mateen kaunis,vaalea liha.





Kuva 4

Mateesta on talouspyyhettä apuna käyttäen sormin vedetty kapenevan pyrstöosan ruotorivit pois. Montako piikkiä puolellaan olikaan, Jaakko Kolmonen? Kameramies myöhästyi, mutta ruotorivit lähtevät nauhana
jolloin ne eivät yllätä kalan syöjää




Kuva 5

Mateen vatsa on avattu jolloin paljastuu, että tämä made on kosioreissunsa tehnyt, eikä vatsassa ollut maitia eikä mätiä. Sieltä kuitenkin löytyi muhkea maksa (kuva 6).
Kuvassa 5 näytetään hyvin tärkeä poistettava, sappirakko, ja ehdottomasti ehjänä. Sen vatsaonteloon puhkeaminen aiheuttaa lihaan pahan maun.


Siinä meillä makaa made ja sen maksa odottaa kulhossa pääsemistään soppakattilaan.


Kuva 6

Tässä voimmekin ihailla sopivan kokoisiksi annospaloiksi paloiteltua patavalmista madetta. On ruoan valmistamisen aika sillä aurinko painuu mailleen ja varjot pitenee.


Kuva 7







 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
1878501
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net