Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Grillaaminen   • Pakastaminen   • Pakasteasetus   • Kalasta fileetä   • Kalasäilyke ja sen valmistus   • Kalasta ruokaa- kurssi 2003   • Mäti-info   • Kalan savustus   • Sinihomejuusto-lohitasku   • Kirjolohen fileeraus   • Mateen nylkeminen   • Muikun puhkominen   • Silakan siivous   • Hauen hyödyntäminen   • Kalasta ruokaa kurssi 2008   • Savusiian siivuous   • Ruodoton haukifilee   • Videot   • Silakkapihvit uunissa 

Tuoreen kalan tuntomerkit




Lue myös:

Ammattimainen kalan käsittely

Ammattikalastajat ja vapaa-ajan kalastajat voivat vaikuttaa pyydystetyn kalan laatuun käsittelemällä kala oikein jo pyyntihetkellä. Pyyntihetkellä tapahtuvat käsittelytoimenpiteet ovat välitön verestäminen ja mieluusti vielä suolistaminen. Tämä koskee ennenkaikkea kotimaista luonnonkalaa. Todellisen kalamiehen erottaa juuri siitä, että hän tietää mitä saaliille tehdään, jotta se kalaruokien raaka-aineena olisi korkealuokkaista ja turvallista.


Tuore kala:



  • rakenne kimmoisa tai kuolinjäykkyyden saavuttaneena hieman kovettunut
  • kidukset helakanpunaiset tai punaharmaat jos veri on päästetty ja/tai kala on jäitetty, kiduslehdykät ovat irralliset ja limattomat
  • pinta kirkas ja värit kirkkaat
  • tuoksu on tuore ja raikas, usein mantelimainen tai lajille ominainen
  • silmät kimmoisat, kirkkaat ja ulospäin pullistuneet
  • kylkiruodot kiinteästi paikoillaan ja sidekudos helmiäisen hohtava
  • uppoaa tai kelluu huonosti


Pilaantuva kala:



  • rakenne pehmentynyt ja pintaa painettaessa saattaa painauma jäädä näkyviin
  • kidusten väri samentunut, kidukset limaiset ja kiduslehdykät vaikuttavat yhtenäiseltä turvonneelta massalta
  • pinta samea ja usein limainen sekä paakkuuntunut
  • haju voimakas ja pistävä usein ammoniakkimainen varsonkin sisäelimissä
  • silmät painuneet ja löysät, jopa kuivuneet, väri saattaa himmentyä
  • kylkiruodot "törröttävät" paikoin lihaksen ulkopuolella lihan irrotessa, sidekudoksessa ei enää hohtoa
  • jää usein kellumaan





Hyviä kalatuotteita saadaan ainoastaan hyvästä ja oikein käsitellystä raaka-aineesta. Kalakauppa ja kalatalousneuvonta yhteistyössä kalastusviranomaisten kanssa tekevät kehitystyötä kotimaisen kalan ja myynnin tehostamaksi.

Hyvälaatuinen kala on kaiken jalostuksen A ja O ja myös myyntimenestyksen edelletys. Yhteisten neuvottelujen perusteella ovat kalatalousneuvonta, kalakauppa, kalastajien ammattijärjestö ja kalastusviranomainen päättäneet kääntyä kalastajien puoleen seuraavalla suosituksella, joka erityisesti koskee SIIAN käsittelyä Vaasan läänissä:


  • Avaa kalan kurkku välittömästi pyynnin jälkeen
  • Jäitä kala yleensä välittömästi, ja ehdottomasti aina mikäli kuljetus lämpimänä aikana kestää yli kaksi tuntia
  • Poista perkaukauksessa myös kidukset
  • Huuhtele perattu kala
  • Säilytä kala vain suojatussa tilassa
  • Käsittele kalaa aina varovasti.



 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
1878503
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net