Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Kalakukkokuulumisia   • Ajankohtaista (päivitetty 2.9.2007)   • EU-nimisuoja, Suomen muikku   • Kalakukko, nimisuojahakemus   • Aachenin piparkakut, nimisuojahakemus   • Whitstablen osterit, nimisuojahakemus   •  Mozzarella juusto, nimisuojahakemus   • Vosgesin hunaja, nimisuojahakemus   • Kalakukko, hyväksytty (engl.)   • Lapin puikulaperuna, hyväksytty (engl.)   • Karjalanpiirakka, hyväksytty (engl)   • Sahti, hyväksytty (engl.)   • Lapin poron liha, hyväksytty (engl.)   • Kainuun Rönttönen, hyväksytty (engl.)   • Mozzarella, hyväksytty (engl.)   • Prosciutto di Norcia, hyväksytty (engl.)   • Jamòn Serrano, hyväksytty (engl.)   • Queso Tetilla, hyväksytty (engl.)   • Elia Kalamatas, hyväksytty (engl.)   • Feta, hyväksytty (engl.)   • The Anchois de Collioure (engl)    • The Emmental Français Est-Central (engl.)   • The Bayerisches Bier (engl.)   • Cornish Sardines (engl.)   • The Whitstable Oysters (Engl.)   • Clementine del Golfo di Taranto (engl.)   • Arroz del Delta del Ebro (Arròs del Delta de l'Ebre) (engl.)   • Hofer Bier (engl.)   • Avgotaracho Messolongiou (engl.)   • Volailles du Gatinais (engl.)   • Holsteiner Karpfen (engl)   • Traditional Grimsby Smoked Fish (engl)   • Caciocavallo Silano (engl)   • Aceite de Mallorca  (engl)   • Pizza Napoletana (engl)   • Caballa de Andalucía (engl)   • Avgotaracho Messolongiou (engl)   • Borrego do Baixo Alentejo (engl)   • Thüringer Rostbratwurst (engl) 

Nimisuojauksen historia




NIMISUOJAUKSEN TAUSTAA


Meillä Suomessa on monta eri elintarvikelaatustrategiaa. On avainlippua, luomua, joutsenlippua avainsymbolia ynnä muuta. Suomen liityttyä vuonna 1995 EU:n jäseneksi maassamme tuli voimaan EU:n oma perinteisten elintarvikkeiden hyödyntämis- ja suojausjärjestelmä.

Nimisuojauksen historia juontaa viime vuosituhannelle, Pariisin Konventioon vuonna 1883 ja Madridin sopimukseen 1891 -Indications of Source. Tuolloin suojausten alkuperäisenä tarkoituksena oli suojata Ranskan, Italian, Portugalin, Espanjan, Kreikan, Belgian ja Luxenburgin viinejä, juustoja ja muita elintarvikkeita. Ensimmäinen suojattu elintarvike on monien tunteva ja nauttima Roquefort -juusto vuonna 1922 (Ranska).

Edellä mainittujen maiden historiallinen tausta koetaan meillä Suomessa vieraaksi ja meidän ruokaperinteellä nayttäisi olevan erilainen kulttuurinen merkitys kuin italialaisilla ja ranskalaisilla. Olemmehan vuosisatojen ajan saaneet vaikutteita niin idästä kuin lännestä.


Suomelle myönnettiin 17.7.2002 Kalakukon (Fish and pork baked in a rye loaf)(LINKKI) EU:n Aito Perinteinen Tuote (APT) nimisuoja. Tällä ei viitata tuotteen alkuperään, vaan sillä korostetaan tuotteen perinteistä koostumusta ja valmistustapaa.Tätä erityisluonnetta saanutta tuotetta voidaan valmistaa missä EU maassa tahansa, mutta tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaisesti. Muita suomalaisia APT –suojauksen saaneita tuotteita ovat Sahti ja Karjalanpiirakka. Esimerkiksi Mozzarella –juusto(LINKKI),
Faro –olut ja Falukorv -makkara
ovat myös APT –suojauksen saaneita tuotteita.





Suojattu Alkuperänimitys (SAN) on toinen suojauskategoria. Se myönnetään tuotteelle, jonka tuotanto, jalostus ja valmistus tapahtuu tietyllä maantieteellisellä alueella käyttäen hyväksi havaittua tietotaitoa. Lapin Puikulaperuna (Suomi), Stilton-juusto (Englanti), Normandien cammenbert (Ranska),Kalamatan oliivit (Kreikka) ja Vosgesin kuusihunaja (Ranska)(LINKKI), esimerkiksi kuuluvat tähän SAN kategoriaan.





Suojattu Maantieteellinen merkintä (SMM) on kolmas suojausmetodi joka kertoo, että tuotteen tuotanto, jalostus tai käsittely antaa tuotteelle erityisluonteen. Kinkut, makkarat,leikkeleet ja oluet ovat näitä jos niillä on hyvä maine ja niiden käsittely tapahtuu tietyllä maantieteellisellä alueella paikallisten menetelmien mukaisesti. Navarran parsat (Espanja) Newcastle Brown Ale olut (Englanti), Aachener Kuchen piparkakut (Saksa)(LINKKI) ja Whistablen osterit(LINKKI) ovat esimerkkejä näistä tuotteista.






Tässä julkaisemme tietoa EU:n nimisuojan saaneista elintarvikkeista.

Lapin puikulaperuna sai ensimmmäisenä Suomessa EU-nimisuojan 1997, sitä seurasi Kalakukko 2002.

Aihepiiri saattaa kuullostaa vieraalta, mutta on tätä päivää. Lue ensin nimisuojien historiaa ja mitä mikin nimisuoja tarkoittaa, ja sen jälkeen EU:n myöntämistä nimisuojista:





1. Kalakukko.
2. Lapin puikulaperuna.
3. Karjalanpiirakka
4. Sahti
5. Lapin Poron Liha
6. Kainuun Rönttönen





1. Prosciutto di Norcia
2. Mozzarella
3. Clementine del Golfo di Taranto
4. Pizza Napoletana






1. Jamòn Serrano
2. Queso Tetilla
3. Arroz del Delta del Ebro (Arròs del Delta de l'Ebre)
4. Caballa de Andalucía





1. Elia Kalamatas
2. Feta
3. Avgotaracho Messolongiou
4. Avgotaracho Messolongiou





1. The Anchois de Collioure
2. The Emmental Français Est-Central
3. Volailles du Gatinais
4. Borrego do Baixo Alentejo





1. The Bayerisches Bier
2. Hofer Bier
3. Holsteiner Karpfen
4. Thüringer Rostbratwurst





1. Cornish Sardines
2. The Whitstable Oysters


3. Traditional Grimsby Smoked Fish






 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
1843585
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net