Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Hummeri   • Jokirapu   • Katkarapu   • Kuningasrapu   • Merirapu   • Taskurapu   • Täplärapu   • Broileripyörykkävartaat 

Äyriäiset - yleistä. Á la carte yllä.





MITÄ RAVUSSA ON?
Kuten tiedetään, rapu on sangen arvokas herkku. Kun kymmensenttisessä ravussa on syötävää osaa noin 13 g (40 % painosta), saadaan sen hinnaksi 150 - 300 e/kg sen mukaan, lasketaanko hinta pyytäjähinnasta vai ravintolahinnasta.











Ravun eräitä ainepitoisuuksia 100 grammassa syötävää osaa verrattuna eräisiin muihin "tuotteisiin".

100g proteiini/g energia/kj rasva/g


Rapu 14,6 267 0,5
Kala (ahven) 18,1 357 1,3
Kana 18,7 1116 21,0
Nauta 22,0 564 5,0
Jauheliha (sika-nauta) 17,0 1163 23,0
Lenkkimakkara 9,4 875 17,4








Hummerikeitto




(neljälle ruokailijalle)

  • 1 hummeri

    Valmistusaineet:
  • 1 suuri keltasipuli hienoksi hakattuna
  • 100 g porkkanoita pieninä kuutioina
  • 1 pieni purjosipuli ohuina renkaina
  • 1 palanen juuriselleriä pieninä kuutioina
  • 3 rkl öljyä
  • 3 rkl konjakkia
  • 3 dl valkoviiniä
  • noin 1 l kala- tai äyriäislientä
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • pari tillinoksaa
  • 3 dl kermaa
  • suolaa, valkopippuria
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • ruohosipulia koristamiseen

Viinivinkki:


590467 Ginesta
Kuiva, pirteähappoinen ja kevyen mausteinen valkoviini Espanjasta.

Valmistus:

1. Irrota pyrstö ja sakset sulaneesta hummerista. Kuori ne ja ota liha talteen. Kaavi pois pään sisus.
2. Hakkaa kuoripalat pieniksi. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kasarissa. Kuullota kuoria ja vihanneksia muutama minuutti, kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada päälle konjakki, viini ja liemi. Lisää tomaattipyree ja vähän tilliä. Anna kiehua hiljakseen ilman kantta noin 60 min.
3. Siivilöi kuoret ja vihannekset, painele massa lusikalla siivilän pohjaa vasten. Lisää kerma ja kuumenna hetki. Mausta suolalla ja pippurilla.
4. Sekoita voi ja vehnäjauho, tee näistä pari pientä palloa. (Beurre manie, suurustus: lisätään kiehuvaan nesteeseen.)
5. Vispaa toinen pallo keittoon: jos liemi sakenee riittävästi, se riittää; ellei niin vispaa toinenkin pallo joukkoon. Anna kiehua hiljakseen 5 min.

Annostele keitto lämpimille lautasille ja lisää joukkoon paloiteltu hummerinliha sekä ruohosipulisilppua koristeeksi.

Vinkki:
Voit valmistaa maukkaan hummerikastikkeen käyttämällä siihen puolet siivilöidyn hummerikeiton liemestä ja sakeuttamalla sen hieman paksummaksi kuin keitto. Sopii erinomaisesti kalan kastikkeeksi.

Liity Kalaruokaverkkoon


Tomaattinen äyriäiskeitto



Tämän keiton voi ottaa työpaikalle evääksi ja lämmittää mikrossa lounaaksi. Kuuma keitto maistuu mainiolta myös talviulkoilun päätteeksi. Valmistusaika 30 minuuttia.

  • 2 keitettyä perunaa
  • 1 sipuli
  • 1 paprika
  • 3 lehtisellerinvartta
  • 7 dl kasvis- tai kalalientä
  • 400 g säilöttyä tomaattimurskaa
  • 400 g pakastettua äyriäisseosta
  • suolaa ja vastarouhittua mustapippuria

1. Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja hienonna sipulit. Huuhdo ja halkaise paprika, poista kanta ja siemenet, kuutioi malto. Huuhdo ja viipaloi lehtisellerinvarret.
2. Kuumenna kasvis- tai kalaliemi ja tomaattimurska kiehuvaksi. Lisää joukkoon kaikki kasvikset ja hauduta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat sopivan pehmeitä.
3. Lisää kattilaan äyriäisseos ja jatka hauduttamista 2-3- minuuttia tai kunnes äyriäiset ovat kunnolla kuumenneet. Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.

4 annosta, 150 kcal/annos


Hummericarpacio



Neljälle ruokailijalle

    Päävalmistusaine:
  • 1 keitetty hummeri

    Muut valmistusaineet:
  • 5 tomaattia
  • 1/2 kurkkua kuorittuna
  • 1 vihreä paprika
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 granny smith -omena
  • 2 dl äyriäisfondia
  • 1/2 nippua ruohosipulia hienonnettuna
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • ripaus tabascoa
  • suolaa, mustapippuria


Juomasuositus:
Willm Riesling Alsace Grand Cru Ollwiller
Puolikuiva, runsas, hedelmäinen, mineraalinen ja pirteän hapokas valkoviini Ranskasta.

Tee näin:
1. Halkaise hummeri, katkaise sakset ja irrota liha varovasti kuoresta. Leikkaa liha isohkoiksi paloiksi.
2. Halkaise tomaatit ja kurkku, poista siemenet (säästä sisustat, voit käyttää niitä annostellessasi valmista keittoa).
3. Lohko tehosekoittimeen tomaatit, kurkku, paprika, valkosipuli ja omena. Lisää sekoittimeen viinietikka, oliiviöljy, tabasco, suola ja pippuri. Aja hienoksi ja siivilöi. Lisää seokseen äyriäisfondi ja sekoita. Mausta tarpeen mukaan suolalla ja pippurilla.
4. Pane hummeripalaset sekä tomaattien ja kurkun sisustat jäähdytettyjen annoslautasten pohjalle ja kaada keittoa päälle. Koristele annokset ruohosipulisilpulla. Voit ripotella päälle myös hieman oliiviöljyä.



 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
1878503
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net