Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Lohta grillissä   • Lohilevite   • Grillattu anjovislohi   • Haudutettua kotimaista lohta   • Joulunpunainen joulukala   • Kahden kalan seljanka   • Röstiperunat ja kylmäsavulohta   • Limelohi   • Lohialkupala   • Lohihyytelö I   • Lohta ja pinaattia   • Lohta vokissa   • Lämmin keitetty lohi   • Marinoitu kyytipoika   • Paistettua lohifileetä fenkolimuhennoksella   • Lohitäytteisiä pitaleipiä   • Savukalasoppa   • Savulohipasta   • Savulohiterriini   • Savustettua lohta foliossa   • Siperian lohi   • Sushilohta voissa paistettuna (Heikki Huttunen)   • Uuniperunat ja kylmäsavulohta   • Uunissa paistetut lohinyytit   • Viinissä höyrytetyt lohi-ahvenpyörykät   • Maidossa haudutettu lohi   • Kala-avokaadosalaatti   • Jouluinen punaviinilohi   • Paahdettua lohta, parsaa ja artisokkaa   • Lohta mango-inkiväärikastikkeessa   • Lohicarpaccio pirteän majoneesin kanssa   • Sinihomejuustolohitaskut   • Teriyakilohi   • Creste bianche –pastaa ja sitruuna-savulohikastiketta   • Lohta tenolaiseen tapaan   • Paprika-lohikyljykset   • Ruisleipänapit savulohitäytteellä   • Savulohiohukaiset   • Lohta rannikon tapaan   • Kylmäsavulohikiusaus   • Suolattua ja hiillostettua lohta ja sinappi-mustapippuri-kastiketta   • Savustettua lohta ja ruohosipuli-perunapyreetä   • Lohilasagne   • Kevyesti kypsennettyä lohta, pinaattipyreetä ja paistettuja korvasieniä   • Lohta tenolaiseen tapaan   • Lohta lohenmädin ja gazpacho-valkosipulin kera   • Fenkolilla maustettu kylmäsavulohikeitto   • Lohta ja sientä   • Hiillostettua lohta ja yrttimunakokkelia   • Lohimurekepihvit   • Täytetty lohi   • Kesäinen lohisalaatti   • Lohilaatikko   • Jaloviinalla piiskattua loimulohta   • Lohiviipaleita kiinalaiseen tapaan   • Taikinoitu lohi   • Cajun lohta   • Jääkellarin lohi   • Lohipihvit   • Uunilohta vuoassa kasviksilla   • Kylmäsavulohirullat ja piparjuuricrème   • Lohipastrami   • Lohirullat piparjuurikastikkeella   • Lohihampurilainen   • Lohta ja purjoa   • Rakuunakalaa uunissa   • Täytetty lohipatee   • Kahdenlaista lohta   • Halstrattu lohipihvi   • Gullkronan lohta   • Voilla maustettu graavikala   • Lohi-jättikatkavartaat   • Yrttikuorrutetut lohikiekot   • Lohiterriini   • Grillatut lohikyljykset   • Piparjuurikerma-kylmäsavulohi   • Purjehtijan lohiveneet   • Grillatut lohikyljykset II   • Pippuriset lohimedaljongit   • Taikinoitu pinaattilohi   • Yrttilohirulla ja sahramiperunat   • Herkkusienilohi   • Lohimunakas a`la kaupparatsu Liehikäinen   • Lohipasta   • Lohiterriini I   • Lohta ja haukimureketta   • Pykeijan lohi   • Lohivartaat   • Savulohisalaatti kylmäsavulohesta   • Lohi-sienipiirakka   • Lohi-ahventorttu   • Tilli-fenkolilohta ja sinappikastiketta   • Piparjuurilohta ja parmesanjuustoa   • Lasimestarin lohta   • Vuohenjuustolla maustettua lohta   • Graavilohitartar   • Chililohta kermaisen hernesosekeiton kera   • Yrttilohi   • Suomalaisen lohen uunipata   • Saara emännän lohipihvi   • Ylpön uunilohi   • Grillatut lohikyljykset   • Paahdettua lohta ja perunasalaattia   • Lohitartar   • Aki Wahlmanin Joululohi kevyesti   • Pikkutontun lohikermahyytelö   • Paistettu lohi/kirjolohi Leenan tapaan   • Grillilohivartaat   • Paistetut lohiperhoset   • Sitruunalohta ja minttukastiketta   • Lohta Hasselbackan tapaan   • Grillattu lohi kesäisin lisukkein   • Lohi-sienipiirakka   • Thaimaalainen lohipata   • Lohi-smörre   • Kalastajan paistos   • Grillattu graavilohi ja hovimestarinkastike   • Thaimaalainen lohipata   • Kalastajan paistos   • Lohitasku, pinaatti-juusto (Koskenlaskija)   • Lohikeitto (Valio)   • Uunilohi mascarpone –pinaattikastike   • Lohitäyterulla   • Lohiterriini (Valio)   • Lohi-riisilaatikko katkaravuilla   • Lohipatee, katkarapuja ja punajuuria   • Ceviche lohesta ja äyriäisistä   • Graavilohta ja parsaa   • Kookoslohta ja mustaa riisiä   • Lohi-katkarapusalaatti   • Perinteinen lohilaatikko   • Lohilasagne   • Jääkellarin lohi (II)   • Lohivartaat   • Kylmäsavulohilaatikko   • Aasialainen uunilohi   • Hiillostettu kylmäsavulohi   • Nokilohi   • Sitruunaiset lohipullat   • Keväinen lämminsavulohikulho 

Lohi - yleistä. Yllä ohjevalikko.





Tiedote "Lohesta on moneksi"

Salmo salar Lax Salmon, Atlantic salmon Lachs Saumon, saumon Atlantique

Rasvaprosentti 8,6
Saanto (paljonko fileetä kokonaisesta kalasta) 72 – 75%
Merilohi ja meritaimen luokitellaan kauppakalana seuraavasti:
I yli 8 kg
II 6-8 kg
III 4-6 kg
IV 3-4 kg
V alle 4 kg

Yleistä: Lohi on yksi arvostetuimmista kaloistamme. Se on vaelluskala, joka syntyy virtaavissa joissa, elää siellä 1 – 5 vuotta, kunnes vaeltaa mereen kevättulvien aikana. Meressä se jatkaa elämäänsä muutaman vuoden, kunnes palaa synnyinseuduilleen kutemaan kesä – syyskuussa. Kutuaikana lohi muuttuu väriltään tummemmaksi, kyljiltään punatäpläiseksi ja menettää painostaan jopa kolmanneksen. Lohi kutee loka-marraskuussa. Kudun jälkeen lohi palaa takaisin mereen.
Lohet ja taimenet ovat rauhoitettuja ja niiden pyyntiajat ovat tarkoin säädelty EU:ssa. Valtaosa lohisaaliista pyydetään avomereltä joko siima- tai verkkopyyn-tinä. Asetuksen mukaan lohi on perattava heti pyydystämisen jälkeen. Lohen liha on maukasta, pehmeää ja väriltään punaista. Täysikasvuinen lohi on noin
metrin pituinen ja painaa 8 – 12 kg.
Lohi on parhaimmillaan tuoresuolattuna, paistettuna, pariloituna, kylmä- ja lämminsavustettuna. Fileointitähteistä, selkäruodosta ja päästä, saa maukkaan liemen kalakeittoon.


Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja saat tuoreimmat sivuillemme päivitetyt ohjeet sähköpostilaatikkoosi.



Lohesta on moneksi



Lohikalat on helppo tunnistaa niiden “kastimerkistä” - rasvaevästä. Se kasvaa suuren selkäevän ja pyrstöevän väliselle alueelle. Katso lohta, katso kuoretta, siikaa tai muikkua, rasvaevästä lohikalan tuntee.
Monilla lohikaloilla on oma kutuasunsa. Se saattaa olla värimuutos, merilohiurokselle kasvaa alaleuka koukkumaiseksi.

Useilla lohikaloilla on paljon eri rotuja ja alalajeja, eikä niitä aina erota kouliintunutkaan kalatuntija. Erilaiset eroavaisuudet johtuvat lohikalojen elinympäristöistä. Esimerkiksi siikoja on moneksi. Siikaa esiintyy makeissa vesissä eli järvissä, mutta myös joissa, rannikoilla, sisäsaaristossa ja ulkomerellä. Meillä on Lapissa Lokan- ja Porttipahdan tekoaltaissa istutettua Peledsiikaa, jonka alkuperä on Venäjältä. Näillä eroavaisuuksilla ei ole kuitenkaan kalaruoan ystävien kannalta merkitystä.

Tunnetko muita lohikaloja seuraavien lisäksi:

  • Lohi
  • Harjus
  • Kuore
  • Muikku
  • Siika
  • Sateenkaarirautu (Kirjolohi)
  • Nieriä
  • Puronieriä
  • Harmaanieriä
  • Taimen

Tulkoon mainituksi että Norjasta meille tuotava kasvatettu lohi on Atlantin lohta ja meillä kasvatettava lohi on Kirjolohta.
Edellä mainittu tieto oli lohikaloista yleensä. Rajaamme aihetta ja kerromme tässä yhteydessä ainoastaan lohesta ja sen serkusta taimenesta.

Kumpi on kumpi?

  • Lohi on hoikempi kuin taimen.
  • Lohella “uurretumpi” pyrstöevä kuin taimenella. Hyvä muistisääntö: lohen pyrstössä lovi, taimenen tasainen.
  • Lohen kuono vaikuttaa vähemmän terävältä.
  • Lohella on vähemmän täpliä kuin taimenella.
  • Lohella on 11 - 15, useimmiten 12 - 14 kpl suomuja rasvaevän ja kylkiviivan välissä, taimenella niitä on 14 - 19, useimmiten 16 kpl.


Lohi vaeltaa
Lohi nousee kutemaan makeaan veteen syksyllä. Se on pukeutunut kutuasuun (kojamot) ja koiraiden alaleuan koukku on muodostunut (koukkulohi). Vettä on kutupaikalla ½ - 3 metriä, pohja soraa. Siihen naaraslohi pyrstöllään huiskien kaivaa “kutukuopan”, johon se laskee 5 - 7 mm kokoiset mätimunat. Välittömästi paikalle saapuu koiras hedelmöittämään mädin. Sen jälkeen naaraslohi tekee uuden “kutukuopan”, jolloin aikaisempi hedelmöittynyt mäti peittyy ja saa näin suojan rosvoilta. Naaraan painosta saattaa mätiä olla 25 %. Kuteminen voi kestää useita päiviä, jopa viikkoja. Näissä merkeissä saattavat koirat tapella samasta morsiamesta.
Enemmistö lohista palaa mereen. Tällöin lohet ovat laihoja ja uupuneita, osa saattaa kuolla, mutta enemmistö kaloista toipuu ja palaa ennalleen. Mereen paluun jälkeen lohen paino nousee nopeasti ja kutuasu häviää.
Lohen poikaset hautuvat seuraavaan kevääseen (riippuen veden lämpötilasta 70 - 100 vrk) ja selviytyvät keltuaispussinsa ravinnolla muutaman viikon. Tällöin ne ovat alle 2 cm pituisia. Lohipoikasilla on kookkaita täpliä molemmin puolin kylkiä ja oikean lohenvärin ne saavat vasta mereen tapahtuvan vaelluksen yhteydessä noin 4 - 5 vuotta vanhoina. Noin vuosi myöhemmin syötyään silakkaa ja kilohailia lohi nousee sukukypsänä takaisin syntymäjokeensa. Se pukeutuu kutuasuun ja jatkaa sukua. Ympyrä sulkeutuu.

Lohi ruokana
Meille myydään joitakin Itämeren rannikkokaupunkeja lukuun ottamatta vain norjassa kasvatettua “kassilohta” ja yleisimmin valmiiksi fileeksi käsiteltynä. Ellet uutterana kalastajana ole lohta itse kalastanut. Kuitenkin kilohinta on edullisempi valmiiksi perattuna kokonaisena kalana. Älä lotraa veden kanssa pese lohta ellei se ole verinen tai muuten likainen. Tämän luettuasi tee hyvä päätös, osta vain kokonaisia lohia. Ja ellet luota fileeraustaitoosi, pyydä kauppiastasi fileeraamaan lohi ja pyydä perkeet mukaan. Lohesta voi hyödyntää lähes kaiken: ruodot, pään, evät, nahan ja niin edelleen.

Emme ota kantaa lohen rasvaprosenttiin, emmekä kauppakalana sen luokitukseen, koska tämän sivun alusta löytyvät molemmat tiedot. Toteamme luokituksesta sen, että hauen luokka putoaa kalan painon kasvaessa - lohella se on päinvastoin.

Valmistusohjeita



Lohen evät
Nyt kun olet säästänyt lohen evät, sen mukana olevan lihan ja palan pyrstöä. Paista ne!

Lisäksi tarvitsemme:
- suolaa
- valko- tai mustapippuria
- 1 - 2 munaa
- voita
- korppujauhoja

Valmistus:
1. Puhdista evistä pois luut samoin pyrstöstä, poista suomut. Kuivaa.
2. Leivitä ne käyttäen munaa ja korppujauhoja, suolaa pippuria maulla. Halutessasi voit tehdä kaksoisleivityksen - tai olla ollenkaan leivittämättä. Molemmin päin tulee hyvää.
3. Paista ne voipannussa, kunnes kalapalat ovat kauniin ruskeita.

Tarjoa kala lämmitetyltä vadilta, koristele sitruunalla ja tillillä. Keitetyt perunat ja pinaatti sopivat hyvin lisukkeeksi, samoin vihreä salaatti.

Keitetty lohen pää
Kalan päässä on paljonhienoja herkkuja, jonka voi aivan mainiosti keittää. Norjalaisen (4 - 6 kg) lohen yksikin pää riittää, pienemmän lohen päitä on hyvä olla kaksi. Ruoka sopii alkuruoaksi tai välipalaksi.
1. Poista kidukset ja pese pää huolellisesti. Kookkaamman pään voi halkaista.
2. Keitä sitä niin pienessä vesimäärässä kuin mahdollista (½ dl suolaa/1 l vettä). Vaahdon kuorimisen jälkeen lisää sipuli ja maustepippureita.
3. Laimenna 1 dl kuivaavahkoviiniä 1 l:ralla kevyesti suolattua vettä ja anna kalan pään tekeytyä siinä ½ - 1 tuntiin keittämisen jälkeen.
4. Syö sormin, jos sielu sietää.

Lisukkeeksi sopivat erinomaisesti tilliperunat ja béchamel-kastike.

Béchamel- kastike:

  • Sekoita 2 rkl voita ja2 rkl vehnäjauhoja kattilassa miedolla lämmöllä.
  • Sekoita joukkoon 2 ½ dl kiehuvaa maitoa ja 2 ½ dl kermaa.
  • Keitä 10 minuuttia.
  • Lisää suolaa, pippuria myllystä ja 1 rkl voita.
  • Mausta lohenkeitinliemellä ja juustoraasteella.


Lohi-riisilaatikko
Tähän ruokaan kelpaa kaikki mitä lohesta on jäänyt. Tähän kelpaa lohen nahkat ja evät. Eikä tämä ole liioiteltua säästämistä näinä huonoina aikoina (9/2009). Kokonaista kalaakaan emme sulje pois. Graavilohiviipaleet sopivat myös tähän ruokaan erinomaisesti. Eikä ole väliä onko se suolattua tai keitettyä.

Valmistus
Siivoa ensin lohesta irti kaikki syötäväksi kelpaava. Tee se lapsiystävällisesti.

  • 2 - 2 ½ dl riisiä
  • ½ l maitoa
  • 2 munaa
  • 200 - 300 g kalan tähteitä
  • suolaa
  • pippuria
  • voita

1. Keitä riisi. Levitä osa siitä voideltuun uunivuokaan.
2. Lisää seuraavaksi kerros kalaa, ripaus suolaa.
Huom! Käytä suolaa varoen, jos olet kalan aikaisemmin jos suolannut.
3. Jatka uudelleen kerroksella riisiä, lisää kalaa, suolaa, pippuria, kunnes vuoka on lähes täynnä. Päällimmäiseksi kerros riisiä.
4. Vatkaa munat ja maito sekaisin ja kaada se vuokaan.
5. Paista ½ tuntia 200- asteisessa uunissa.
Jos laatikko vaikuttaa liian kuivalta, voit lisätä laatikon pinnalle muutaman voinokareen.

Forellia norjalaisittain
Norjalaiset ovat kalakansaa. Eikä ihme, he osaavat kalastaa niin meressä, järvissä, joissa kuin vuonoissa. Käy Pohjois-Norjassa, vaikka Finmarkin kveenien alueella.
Tämän kalaruoan voit toki valmistaa kotomaassakin. Kotimainen tai norskilohi sopii tähän ruokaan tai pienet annoskirjolohet (a`500 - 600 g).

  • suolaa
  • valkopippuria
  • ruohosipulia ehkä persiljaa
  • korppujauhoja
  • ½ sitruunaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl kermaviiliä
  • voita

1. Puhdista ja kuivaa kalat huolellisesti. Hiero pintaan sitruunan mehua sekä suola ja pippuri. Kieritä korppujauhoissa.
2. Aseta kalat hyvin voideltuun uunivuokaan. Säädä lämpö 225- asteeseen ja paista n. 8 - 10 minuuttia voidelle välillä voisulalla. Kalojen tulee olla vaalean ruskeita väriltään
3. Sekoita hienoksi hakattua n. 4 tl hienoksi hakattua ruohosipulia kermaviiliin ja kermaan ja kaada joukkoon. Mitkä aromit!
4. Anna vielä muhia noin 20 min. kunnes väri on kauniin ruskea

Surret i romme, sanovat norjalaiset. Kermassa porissutta. Lisäksi perunoita ja vihreää salaattia.



Suosikki 1


Tee hyvä päätös! Tilaa design Jaakko Kolmonen kalapiikki. Pitkät piikit eivät vaurioita kookkaammankaan kalan lihaa, jonka vuoksi kalaa työkseen leikkaavat tilaavat Jaakon piikkiä meiltä.








HINNAT:

  • 1 kpl € 6,50
    (+ postikulut 1,00 e)
  • 2 kpl € 12,00
    (+ postikulut 1,50 e)
  • 5 kpl € 24,00
    (+ postikulut 3,50 e)


  • Tuote nro 0101 (1 kpl)
  • Tuote nro 0102 (2 kpl)
  • Tuote nro 0103 (5 kpl)

Tilaa tästä







 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
1877861
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net