|
|
|
 | Mäti - yleistä. Yllä ohjevalikko. Mädit ovat parhaimmillaan ennen kalan kutua. Ne joko lypsetään tai kalan
avaamisen yhteydessä otetaan talteen erilliseen astiaan. Kaikki mädit ovat
oikein käsiteltyinä syötäviä, mutta jotkut nousevat yläpuolelle muiden. Sammen
mäti on oiva esimerkki täysin ylimainostetusta tuotteesta. Joidenkin mielestä muikun mäti on parempaa. Mateen mädillä herkutellaan riippuen mateen kutuajankohdasta tammi- maaliskuussa. Silakka ja kirjolohi kutevat keväällä.
Mädin talteenotto

Pikkukaloilta poistetaan ensin kidukset ja sisälmykset. Tämän jälkeen painetaan mätipussit työntäen ulos. Jos mäti on löysää, joudutaan vatsaontelo avaamaan. Isommat kalat avataan aina, jotta mäti saadaan siististi talteen. Pientä määrää pikkukalojen mätiä sekoitetaan ensin haarukalla, jotta kalvot saadaan pois.
Matikan mätipussiin tehdään reikä ja veitsen ulkoreunalla lypsetään mäti ulos pussista. Tämän jälkeen mädistä poistetaan mahdolliset verisuonet ja kalvon osat piikillä. Jos mätiä on paljon, käytä apuna vispilää tai sähkövatkainta (pienellä teholla).
© Jaakko Kolmonen
Joidenkin kaupallisten mätiemme kutemisaika-arviot:
Tammi Helmi Maal. Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka Marr. Joulu
Kiiski *********
Made ************
Muikku *********
Siika *********
Silakka **********
MÄDIN PROSESSOINTI SILAKKA

(Kuvassa muikun mäti)
Kerromme tässä sen mitä tiedämme silakan mädistä, joita meillä ei niinkään arvosteta, mutta sitä viedään suuria määriä Japaniin, sekä kirjolohen, joka on
meidän suomalaisten omaksuma ”käyttömäti”.
Silakan kaikki mäti saadaan talteen kevätkudusta ja se ajoittuu touko-kesäkuuksi. Saanto ja laatu vaihtelevat vuosittain suuresti. Mätiä saadaan 5......
Lue mätien talteenotosta, käsittelystä jne.
TÄSTÄ LISÄÄ MÄDISTÄ
Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset näille sivuille.
|  |
|
|
|
|
1962420 |
|
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
|
|