Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Kuorrutettu nieriä-sipulikeitto   • Nieriä perunapedillä   • Keitetty nieriä I   • Keitetty porkkananieriä   • Paahdettua saimaannieriäfileetä mantelikastikkeessa   • Graavattua saimaannieriää   • Kukkakaali-kookoskastikkeessa haudutettua saimaannierää   • Kevyesti suolatattua nieriää ja siikaa   • Nieriä-avokadosushi   • Limemarinoitua nieriää ja mango-ananassalsaa   • Kukkakaali-kookoskastikkeessa haudutettua nieriää   • Nieriää Navarran tyyliin   • Lasimestarin nieriää   • Uuninieriä kasviksilla 
Nieriä - yleistä. Yllä ohjevalikko.




Salvelinus alpinus
Röding Char, arctic char Saibling Omble chevalier


Selkä on tumma, kyljet ruskehtavat, vihertävät tai hopean hohtoiset. Vatsapuoli voi olla punertava, kellertävä tai valkoinen. Suu ulottuu silmien tasalle ja hampaita on runsaasti. Suomut ovat pieniä. Pilkut ovat valkoisia. Muistuttaa lohta ja taimenta mutta on tummempi.


Nieriän levinneisyysalue

Nieriä elää Suomen pohjoisimmissa osissa, jossa sitä yleensä kutsutaan puronieriäksi l. rauduksi. Nieriä viihtyy puhtaissa ja kylmissä vesissä. Poikkeuksena on Vuoksen vesistössä tavattava vähäinen kanta. Jo kuolemassa oleva nieriäkanta on 2000- luvun vaihteessa saatu pelastettua. Sen mädistä alettiin viljelemään Enonkosken kalanviljelylaitoksella smoltteja l. pieniä istukkaita. Niitä alettiin myydä kalankasvattajille eri puolelle Suomea. Arvo Kala Oy Huutokoskella on yksi Suomen huomattavista kasvattajista. Mutta kuten aiemmin todettiin, sen kasvatuksen onnistuminen vaatii tarkoin säädellyn viileän veden.

Nieriä ruokakalana
Nieriä on hyvä ruokakala muiden lohikalojen tapaan ja sitä voi valmistaa lohiohjeiden tapaan. Kauppakalana nieriä on pääsääntöisesti kasvatettua.

Muuta tietoa nieriästä:

Koko
Paino: isonieriä 1-5 kg ja pikkunieriä 0,2-1,0 kg.
Paino enintään 11-12 kg.
Pituus: isonieriä 40-60 cm ja pikkunieriä 25-40 cm.
Pituus enintään 80-90 cm.

Ikä: Enintään 14-16 vuotta.


Ravinto: Pohjaeläimet, hyönteiset ja vanhempana myös kalat.


Elinympäristö: Karut, kylmät ja vähäravinteiset järvet. Elää suuren osan vuotta syvällä.

Lisääntymisaika: Syksyllä vesien viilennyttyä 3-6 asteiseksi.

Pyyntitavat: Verkko, uistin, pilkki, perho ja pitkäsiima.



Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset näille sivuille.

Saimaannieriä



Huutokosken Arvokalan päätuote on hienoarominen ja kiinteälihainen saimaannieriä. Nieriää myydään sekä tuoreena että jalostettuna kylmäsavustetuksi fileeksi.

Nieriä (Salvelinus alpinus) on pohjoisen pallonpuoliskon kylmien vesien jalo lohikala. Huutokosken saimaannieriä on sama kalalaji kuin Saimaan vesistössä elävä, erittäin uhanalainen nieriä, joka on jääkauden jälkeen eristynyt omaksi ainutlaatuiseksi kannakseen. Arvokalan ympäristöystävällinen nieriäntuotanto ei vaaranna luontaisia kalakantoja.
Saimaannieriä on herkkusuun valinta. Ruoanlaitossa saimaannieriä on ehdoton valinta juhlapöydän kalaksi, sillä se säilyttää hienostuneen arominsa hyvin lautaselle saakka.
Saimaannieriä on olemukseltaan sulavalinjainen kala. Sen liha on muita lohikaloja kiinteämpi ja vähärasvaisempi. Lihan kiinteys mahdollistaa hyvin monipuoliset valmistustavat.
Huutokosken Saimaannieriä kasvaa tarkkaan valvotun tuotantotavan avulla kahdessa vuodessa 1–2 kilon syöntikokoon. Saimaannieriä kasvaa vuoden ympäri sille ihanteellisen viileässä vedessä. Lämpötilan ja muiden kasvatusolosuhteiden hallinnan mahdollistaa Arvotecin kehittämä kiertovesiteknologia.
Huippunykyaikainen tuotantotekniikka takaa paitsi saimaannieriän varman ympärivuotisen saatavuuden myös tasaisen laadun.
















 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
1845893
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net