Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Suutarinlohi (silakkafileestä)   • Juustoinen silakkavuoka   • Silakkarullat   • Paistetut silakkapihvit   • Onkipojan kalakeitto   • Keittiömestarin reilu silakkasoppa   • Kotoinen silakkalaatikko   • Oopperakellarin silakat   • Ranskankermasilakat   • Rapusilakat   • Saksalaiset suutarinlohet   • Savusilakkaleivät   • Savusilakkasalaatti   • Savusilakkatorttu   • Sherrysilakat   • Silakkaa kolmella tavalla   • Silakka-pekonipatee   • Silakkapestoa   • Silakkasuupalat   • Sinappisilakat   • Rantasilakka Raumalta   • Silakkapata   • Keittiömestarin silakkasoppa   • Etikkasilakkarullat   • Mummolan etikkasilakat   • Marinoidut silakat   • Silakkatartar   • Savusilakkapiirakka   • Isoäidin silakkalaatikko   • Kookos-uunisilakkarullat   • Sinappiset kermaviilisilakat   • Savusilakkatäyte   • Silakkahyytelö   • Juustotahna-silakkapihvit   • Silakkapihvejä, kantarelliperunaa ja sitruunapunajuurta   • Juhlava silakkavuoka   • Silakka a`la fontaljuusto   • Harrin hiillostetut silakat   • Arvon silakkapihvit   • Jouluiset silakkapihvit   • Olutsilakat   • Jungmannin silakkapullat   • Rapeat silakat   • Silakkarullat Paavon tapaan   • Hienot silakkapihvit   • Pariloidut silakat   • Silakkapiirakka   • Valkosipulisilakat   • Yrttisilakat   • Eeron silakkapihvit   • Silakkatartar   • Willyn hiillostetut silakat   • Silakkapotut   • Silakkafileitä miedon viherpippurivoin kanssa   • Rapusilakat II   • Seurasaaren silakkapihvit   • Suutarilohi Seppo Kanervan tapaan   • Paistetut silakat oliivien kera   • Silakkapihvit (3 eri täytettä)   • Itämeren ihmekala (silakkakeitto kouluille)   • Friteerattua silakkaa   • Willyn silakkalaatikko   • Taavetin silakkarullat   • Paperissa paistettua silakkaa   • Tähdellistä silakkalaatikkoa   • Savusilakkamousse   • Silakkaa viininlehdillä   • Fish & chips   • Aurajuustosilakat   • Anjovis-silakkavuoka   • Tervamestarin silakat   • Savusilakkasalaatti   • Piparjuurisilakat   • Roseepippurisilakat   • Silakkatapakset   • Valkosipuligrillatut silakkafileet   • Silakkasushi   • Juustoinen silakkavuoka   • Savusilakkaletut   • Paistetut silakat (Mannerheim)   • Kermaiset tomaattisilakkarullat   • Silakkahyytelö   • Hiilisilakat   • Hunajasilakat   • Silakat marokkolaisittain   • Makusilakat   • Suutarinlohi (silakkafileestä) 

Silakka - yleistä. Yllä ohjevalikko.






Clupea harengus membras - Strömming Baltic herring -
Ostseehering - Hareng de la Baltique

Rasvaprosentti 3 – 9 %.

Yleistä: Silakka, Balttian silli (Baltig herring) on kuten nimikin viittaa sillikala. Sillistä sen erottaa koon ohella rasvaprosentti. Rajana pidetään 10 % rajaa: yli sen se on sille ja alle sen silakka. Silakkaparvet uivat Itämeressä ja sen lahdissa, jota pyydetään kautta vuoden. Se on edullisen hintansa ja saatavuutensa vuoksi erityisesti rannikkoseudun ihmisten pääkalaruoka. Voidaan jopa sanoa, että II maailmansodan aikana, 5 – 10 vuotta sen jälkeenkin, silakalla eli suuri osa rannikkoseutumme väestöä. Sitä vaan käytiin hakemassa, ensin ver-koilla ja trooleilla merestä, sitten ämpäreillä suoraan kalasatamasta. Kappa perunaa ja kilo-kaksi silakoita riitti ravinnoksi monilapsisellekin perheelle. Silakkaa ei pidä missään nimessä väheksyä. Teko-ohjeita on yhtä paljon kuin muikulla, kuin vuodessa on päiviä. Silakka on altis liialle liikuttelulle ja kuljettamiselle eikä sitä saisi pakata hautovaan, umpinaiseen muovikääreeseen. Kaupan kalatiskillä näkee usein silakan, jota liotetaan sulavien jäiden kanssa umpipohjaisessa metalliastiassa. Ei hyvä. Monet kalaruoan ystävät eivät osta troolisilakkaa, koska trooli pakkaa ja litistää sen. Tuoreen silakan voi muikun ohella pakastaa pieniin rasioihin, tai vaikkapa pestyyn maitopurkkiin umpiveteen. Yön yli sulattamalla kylmässä vedessä näin pakattu silakka ja muikku ovat seuraavana päivänä valmiiita valmistettavaksi. Silakasta pienet menevät rehuksi ja suurimmat vientiin ulkomaille. Keskikokoiset ovat maukkaita savustettuna, fileoituina sekä säilöttynä.


Silakan painoluokitus on seuraavanlainen:

000 lk 8 – 11 kpl/kg
00 lk 12 – 17 kpl/kg
0 lk 18 – 24 kpl/kg
1 lk 25 – 32 kpl/kg
2 lk 33 – 44 kpl/kg
3 lk 45 – 60 kpl/kg


Luokituksella on merkitystä lähinnä silloin kun silakkaa käytetään kalanvalmisteiden raaka-aineena. Ravintona silakka on monipuolinen. Siinä on monityydyttymätöntä rasvaa, A- ja D- vitamiineja, sekä kivennäisaineita: fosforia, kalsiumia ja jodia.



Lue lisää


Liity tästä Kalaruokaverkkoon ja pääset Kalaruokaverkon suljetuille laajoille tietosivuille.






 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
1877866
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net