Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Tammikuu   • Helmikuu   • Maaliskuu   • Toukokuu   • Joulukuu 

Helmikuu
NEWS!Energiamarkkinavirasto 22.01.2008

Kuluttajan sähkölasku nousi vuodessa lähes kuusi prosenttia

Sähköenergian listahinnat nousivat vuodenvaihteessa keskimäärin 6,3 prosenttia ilmenee Energiamarkkinaviraston keräämistä sähkön hintatilastoista. Viime vuoden tammikuuhun nähden sähköenergian hinta on nyt 4,9 prosenttia korkeampi. Verottomat sähkön siirtohinnat nousivat tämän vuoden alussa keskimäärin 1,4 prosenttia. Vuodessa verottomat siirtohinnat ovat nousseet 3,7 prosenttia. Vuodenvaihteessa korotettiin myös sähköveroja. Kuluttajan kokonaissähkölasku oli tammikuun alussa keskimäärin 5,8 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten.

Viime vuonna sähköenergian hinnat laskivat kevään aikana, mutta kääntyivät jälleen nousuun alkusyksystä. Voimakkain nousu on ajoittunut vuodenvaihteen tienoille. Osa myyjistä on ilmoittanut sähköenergian hinnan korotuksista lähikuukausina. Sähköenergia maksoi paikalliselta myyjältä hankittuna veroineen tämän vuoden alussa kotitalouskäyttäjälle keskimäärin 6,0 senttiä kilowatti-tunnilta ja sähkölämmitystaloudelle 5,3 senttiä kilowattitunnilta. Edellisvuonna 2006 sähköenergian hintojen nousu oli 14 prosenttia.

Kotitalouskäyttäjille tarkoitetut toistaiseksi voimassaolevat tarjoushinnat nousivat viime vuoden aikana 4,5 prosenttia eli hitaammin kuin julkiset listahinnat. Sähkölämmitystalouksien vastaavat tarjoushinnat nousivat vuodessa lämmitysjärjestelmästä riippuen 5,7 - 6,3 prosenttia. Kotitalouskäyttäjille yhden ja kahden vuoden määräaikaiset tarjoustuotteet olivat tämän vuoden alussa hinnaltaan noin viidenneksen korkeampia kuin vuosi sitten.

Tämän vuoden alussa toistaiseksi voimassa olevat tarjoushinnat olivat keskimäärin hieman listahintoja alhaisemmat, joten sähkön toimittajaa vaihtamalla on ollut mahdollista saada sähköä halvemmalla. Sähköenergian hintojen nousu on lisännyt sähkönkäyttäjien kiinnostusta seurata sähköenergian tarjoushintoja. Energiamarkkinaviraston tarjoushintapalvelun (www.sahkonhinta.fi) mukaan toistaiseksi voimassaolevat tarjoushinnat ovat usealla paikkakunnalla sähkönmyyjien julkisia hintoja alemmalla tasolla. Sen sijaan määräaikaiset tarjoustuotteet ovat tällä hetkellä kotitalouskäyttäjille keskimäärin noin 15 - 20 prosenttia ja sähkölämmittäjille 25 - 30 prosenttia paikallisia listahintoja korkeampia.

Viimeisen vuoden aikana tapahtunut sähkön hintojen nousu on merkinnyt kerrostaloissa asuville kuluttajille noin 12 euron ja sähkölämmitystaloissa asuville 117 euron lisäystä vuotuiseen sähkölaskuun. Kerrostalokuluttaja maksaa sähköstään tällä hetkellä keskimäärin 13,2 senttiä kilowattitunnilta.


TAKAISINSuomen Kuluttajaliitto ry 30.01.2008


Suomen ensimmäinen eettisen kuluttamisen puhelinneuvonta käynnistyy

Suomen Kuluttajaliitto ry aloitti torstaina 31.1. klo 13 maamme ensimmäisen eettisen kuluttamisen puhelinneuvonnan.

Mistä löytäisin vähäpäästöisen ja edullisen auton? Miten voin varmistaa, että ostamani pesuaine on mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittava? Entä mikä takaa sen, ettei hankkimaani mattoa ole tuotettu lapsityövoimalla?

Kaikkea tätä ja paljon muuta voi kuluttaja tiedustella uudesta maksullisesta palvelunumerosta. Mikäli kysymykseen ei löydy suoralta kädeltä vastausta, asia selvitetään ja siihen palataan mahdollisimman pian. Keskeisinä puhelinneuvonnan käyttäminä tiedonlähteinä ovat muun muassa kotimaiset tutkimuslaitokset kuten VTT, MTT ja Motiva.

”Haluamme tällä palvelulla taata kuluttajalle helpon pääsyn eettisen kuluttamisen tiedon pariin. Internet ei ole aina kaikkien käytettävissä, eikä sieltä saatava tieto ole välttämättä luotettavaa. Joskus on myös helpompi puhua omista kulutusvalinnoistaan asiantuntijan kanssa henkilökohtaisesti”, eettisen kuluttamisen projektipäällikkö Juha Beurling toteaa.

Puhelinneuvonta vastaa numerosta 0600-413 310 pääsääntöisin maanantaisin, torstaisin ja perjantaisin klo 13-15. Mikäli neuvonnan aika poikkeuksellisesti muuttuu, on siitä tieto puhelinvastaajassa. Puhelun hinta on 1,67 e/min. + pvm/mpm.
TAKAISIN

 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2064076
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net