Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Tammikuu   • Helmikuu   • Toukokuu 

Tammikuu 2009 Kalansyöjä
NEWS!Vaalea leipä ei ole enää vain pullamössöä

Ruisleipää pidetään perinteisesti paljon terveellisempänä kuin vaaleaa leipää. Vanha uskomus ei pidä enää paikkaansa, sillä vaaleaa leipää on saatavilla myös ravintorikkaasta täysjyvävehnäjauhosta. Miksi vaalean leivän valikoimasta kannattaa kaupassa valita juuri se täysjyvävehnästä leivottu, ja voiko sitä syödä myös laihdutuskuurilla?


Suomalaiset ovat kovia syömään ruisleipää muun muassa siksi, että meille opetetaan pienestä pitäen, että se on terveellistä. Vaaleaa leipää ei kuitenkaan tarvitse unohtaa kokonaan, vaikka haluaisikin syödä terveellisesti.
- Vaaleassa leivässä on paljon hyviä ravintoaineita, kuten esimerkiksi ravintokuitua kanssamatkustajineen. Lisäksi tänä päivänä markkinoilla on myös kokonaan täysjyvävehnästä leivottuja leipiä, jotka sopivat erinomaisesti suositusten mukaiseen, terveelliseen ruokavalioon, muistuttaa Vaasan & Vaasan Oy:n tuoteryhmäpäällikkö Kati Haapa.

Täysjyväviljassa jyvän syötävä osuus on kokonaan tallessa eli mukaan kelpaavat niin ydin, alkio kuin kuorikerroksetkin. Kun jyvät käytetään kokonaan, kaikki niiden sisältämät kuidut, vitamiinit ja kivennäisaineet päätyvät leipään.
- Täysjyvävehnäjauhon valmistuksessa jyvästä ei poisteta mitään osia. Perinteisestihän Suomessa ja myös muualla maailmassa on leivottu vaaleaa leipää pääasiassa ydinvehnäjauhosta, josta puuttuvat jyvän terveelliset ja ravintorikkaat kuorikerrokset. Tästä syystä muun muassa vaalean leivän kuitupitoisuus on aikaisemmin ollut melko alhainen.


Terveellisempi vaalea leipä kiinnostaa

Vaasan & Vaasan Oy toi ensimmäiset sataprosenttisesti täysjyvävehnästä valmistetut leivät markkinoille Suomessa vuonna 2007, ja ne otettiin hyvin vastaan.
- Näyttää siltä, että osuimme tuotteillamme juuri oikeaan rakoon, sillä ihmiset ovat olleet kiinnostuneita uusista leivistä. Tällä hetkellä valikoimassamme on seitsemän erityyppistä 100 % täysjyvävehnästä leivottua leipää, kuten vuokaleipiä, paahtoleipiä, sämpylöitä sekä näkkileipää, Haapa kertoo.

Vaaleaa leipää ostaessa kaupasta kannattaa valita täysjyvävehnästä leivottu paitsi maun, myös terveellisyyden vuoksi. Mitä suurempi osuus leivän leivonnassa käytetystä viljasta on täysjyvää, sitä monipuolisemman ravintoainepaketin siitä saa.
- Täysjyvävehnässä on lukemattomia hyvinvointia ylläpitäviä aineita, muun muassa ravintokuitua, E- ja B-vitamiinia, rautaa ja magnesiumia. Myös energia- ja rasvapitoisuudet ovat alhaisia.


Täysjyvävehnästä leivottu leipä sopii myös laihduttajalle

Monet suomalaiset jättävät laihdutuskuurille ryhtyessään karkkien ja herkkujen lisäksi myös leivän pois ruokavaliostaan. Leipä kuuluu kuitenkin olennaisena osana tasapainoiseen suomalaiseen ruokavalioon.
- Runsaskuituinen täysjyvävilja auttaa tasoittamaan verensokerin heilahteluita. Käytännössä ravintokuitu täyttää vatsaa ja leivän hidas sulaminen pitää pitkään kylläisenä, Kati Haapa Vaasan & Vaasan Oy:stä sanoo.

Näin laihduttaja välttyy äkilliseltä verensokerin nousulta ja sitä seuraavalta energiatason romahdukselta, joka usein johtaa ylimääräiseen naposteluun.
- Itse asiassa valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee suomalaisille kuitupitoisten hiilihydraattien saannin lisäämistä. Tämä toteutuu, kun syödään täysjyväviljatuotteita.

Faktaa:
- Päivittäinen kuitusuositus on noin 25-35 grammaa.
- Ravintopyramidin mukainen ruokavalio antaa riittävän määrän kuitua, kunhan muistaa suosia täysjyvätuotteita.
- Suositusten mukaisen kuitumäärän saa esimerkiksi 6-9 palasta täysjyväleipää.
- Kuitua on myös muissa ruuissa, mutta vähemmän kuin täysjyväleivässä. Esimerkiksi tomaatteja pitäisi syödä päivittäin kaksi kiloa, jotta saisi riittävästi kuitua.
- Oman kuidunsaantinsa voi tarkistaa tästä osoitteesta. Sivustolta löytyy myös lisätietoa täysjyvävehnästä ja sen eduista.TAKAISIN

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2404528
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net