Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Kalansyöjä Nro 1   • Kalansyöjä Nro 2   • Kalansyöjä Nro 3   • Kalansyöjä Nro 4   • Kalansyöjä Nro 6   • Kalansyöjä Nro 7   • Kalansyöjä Nro 9   • Kalansyöjä Nro 10   • Kalansyöjä Nro 11   • Kalansyöjä Nro 12 
Teen hauduttaminen
Tee kuin viini - Mikä vaikuttaa teen laatuun ja makuun?

Monet meistä ajattelevat, että tee on vain teetä. Teelaatuja löytyy kuitenkin useita. Vannoutuneelle teen ystävälle teen alkuperä ja valmistustapa ovatkin tärkeitä valintakriteereitä – samoin kuin viineissä. Teen laatuun, makuun ja hintaan vaikuttavat muun muassa teelehtien ikä, viljelysalue, karkeusaste sekä se, miltä korkeudelta teen lehdet ovat poimittu. Mustan, valkoisen, keltaisen ja vihreän teen lisäksi markkinoilta löytyy monia erilaisia maustettuja yrtti- ja
hedelmäteelaatuja, jotka eivät sisällä teen lehtiä lainkaan.
Vannoutuneet teen ystävät ovat tarkkoja teen laadun, maun ja tuoreuden suhteen. Teen viljelyalue, viljelysmenetelmä, säilytys sekä pakkaus vaikuttavat merkittävästi teen makuun ja laatuun. Esimerkiksi Kiinassa teen laadun suhteen ollaan yhtä vaativia kuin viinien ystävät ja harrastajat ovat viiniä valitessaan. Se miten hienoksi tee on jauhettu, vaikuttaa siihen, millaisia aromeja teehen tulee.
- Jos teen lehdet on jauhettu karkeaksi, tee sisältää vain vähän aromeja, Lauri Tervo luontaistuotteiden ja teen tukkuliike Madal Balista toteaa. Tervon mukaan laadukkaan teen tunnistaa mausta. Maun pitää olla aromikas ja erilaisten makuvivahteiden tulee nousta selkeästi esille. Tee ei myöskään saa olla väljähtynyttä.

Latvuksen nuoret lehdet arvokkaimpiaLaadukas tee on aina kalliimpaa kuin huonolaatuinen tee. Teen hintaan vaikuttavat viljelysalue, tee-erä, pakkaustapa ja jopa se, miltä korkeudelta teen lehti on poimittu. Kaikkein arvostetuimpia ja kalleimpia ovat teen kukintojen kiinnityskodissa kasvavat latvuksen nuoret lehdet. Kiinalaisissa teelaaduissa on voitu esimerkiksi käyttää vaikeapääsyisestä vuoristosta kerättyä juurta. Silloin teen hinta voi nousta korkeaksi, jopa useisiin satoihin euroihin kilolta.
- Mitä korkeammalta teen lehti on poimittu, sitä kevyempi on myös teen maku. Ja mitä matalammalta puolestaan lehti on poimittu, sitä voimakkaampi on maku, selvittää Tervo luontaistuotteiden ja teen tukkuliike Madal Balista.
- Tietyltä korkeudelta poimittua puruteetä voi hankkia nykyisin myös Suomesta, mutta se on enemmän teefanaatikkojen juttu vielä, Tervo jatkaa.

Teelaatujen ja -makujen kirjo laajaTeet poikkeavat toisistaan sekä maultaan että raaka-aineiltaan. Esimerkiksi valkoinen tee on miedomman makuinen kuin musta tee. Se on valmistettu teepensaan yläosan hopeanhohtavista nupuista ja kärkilehdistä, kun taas mustan teen valmistuksessa on käytetty vanhempia ja kitkerämpiä teen lehtiä. Mustassa teessä lehdet hapetetaan, vihreässä taas hapetus keskeytetään.
- Teen lehti sisältää luonnostaan kofeiinia, mutta se pystytään haihduttamaan kokonaan pois valmistusvaiheessa hiilidioksidikäsittelyllä, Tervo kertoo. Valkoisella ja vihreällä teellä on todettu olevan myös hyvinvointia ja terveyttä edistäviä vaikutuksia. Ne sisältävät antioksidantteja, jotka toimivat elimistön solujen vanhenemisen ehkäisijänä. Lisäksi on olemassa erilaisia yrtti- ja hedelmäteelaatuja sekä puna- ja hunajapensaan lehdistä valmistettuja teelaatuja.

Teetä maustetaan lukemattomin eri tavoin. Pelkästään vihreää teetä löytyy nykyisin monena eri variaationa.
- Esimerkiksi maahantuomamme Celestial Seasonings valikoimista löytyy ginseng-juurella ja hunajalla maustettua vihreää teetä ja kofeiinillista sekä kofeiinitonta vihreää teetä, kertoo Lauri Tervo.
- Teevalikoimista löytyy myös ns. hyvinvointi-teelaatuja, jotka sisältävät vastustuskykyä vahvistavia yrttejä, kertoo Tervo.

Faktalaatikko: Teen hauduttaminen ja säilyttäminen

Käytä teen hauduttamiseen aina raikasta vettä. Kuumenna vesi oikeaan lämpötilaan. Kun haudutat yrttiteetä, kaada kiehumispisteessä olevaa vettä kuppiin. Vihreän teen hauduttamiseen käytetään juuri kiehumispisteen alapuolella olevaa vettä. Teen valmistuksessa kannattaa katsoa kelloa, ei veden väriä. Jotkut teet hautuvat vaaleiksi, jotkut tummiksi. Vihreälle ja mustalle teelle suositellaan 3-5 minuutin haudutusaikaan, kun taas yrttiteelle 4-6 minuutin haudutusaikaa. Celestial Seasonings-sarjan Wellness-valikoiman teelaaduille suositellaan 6 minuutin haudutusaikaa. Valkoiselle teelle riittää puolestaan 1-3 minuutin haudutusaika. Valmiiksi haudutettu isompi määrä teetä säilyy noin kaksi tuntia.

Kotiolosuhteissa teet säilyvät yleisesti melko pitkään, mutta menettävät helposti aromit, jos niitä ei säilytetä ilmatiiviisti. Sekä purutee että teepussit tulisi säilyttää esimerkiksi ilmatiiviissä lasipurkissa, jotta teen aromit ja eteeriset makuvivahteet säilyvät tuoreena. Celestial Seasonings -sarjan teepakkauksissa on sisäfolio, minkä pystyy sulkemaan uudestaan avaamisen jälkeen aromien säilyttämiseksi.

Vinkki: Teepussi voi imeä jopa seitsemän kertaa painonsa verran vettä. Purista teepussista ylimääräinen teevesi kuppiin pienen siivilän tai lusikan avulla. Näin teehen saadaan enemmän makua ja väriä.


 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2664365
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net