Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
Grillikuha
Suomusta kala huolellisesti. Vatsaa ei avata. Suoli irrotetaan peräaukon etupuolelta poikittaisviillolla. Leikkaa ja revi kidukset pois siten että suolisto tulee samalla ulos. Uimarakon ja sukutuotteet voi jättää kalan sisään. Poista selkäevät ruotoineen leikkaamalla ruotojen pintaa pitkin viiltäen selkärankaan. Tee kalan kylkiin poikittaisia viiltoja ja suolaa se. Kuivaa kalan nahka ennen öljymarinointia, siten öljy imeytyy paremmin nahkaan ja kala ei tartu grilliritilään.

1–2 kg kokonainen kuha
suolaa

Marinadi

1 dl öljyä
½ dl voisulaa
1 valkosipulin kynsi pilkottuna
1 dl silputtuja yrttejä: rosmariinia, persiljaa ja ruohosipulia

Kastike

2 dl rasvaista jugurttia
1 rkl silputtuja yrttejä: ruohosipulia ja persiljaa
½ sitruunan mehu
ripaus suolaa

Kuumenna grilli keskikuumaksi (110–140 °C). Sivele kalan pintaan marinointiöljyä ja aseta se puhtaalle ja öljytylle ritilälle. Anna kalan kypsyä rauhassa, käännä kala vasta kun sen nahka on ruskistunut kauniisti. Ripottele öljyä valmiin kalan pintaan ja tarjoile. Grillatun kuhan nahka on sen maukkain osa, älä jätä sitä syömättä. Grillikuhan kanssa tarjoillaan grillattuja kasviksia: parsaa, papuja, sipulia, palsternakkaa ja lohkoperunoita.

© Heikki Karjalainen

KAHDEKSAN TEESIÄ RUOASTA


JOS avaisit jääkaappini, löytäisit italialaisia juustoja. Jos niitä ei olisi, lähtisin kauppaan heti.

JOS jokin jääkaapissani nolostuttaa, se on kuivahtanut lenkkimakkaran köntsä, jonka lajinmääritys on käynyt vaikeaksi jo kaksi päivää sitten.

JOS valitsisin jotain keittiötarvikeliikkeestä, se olisi sähkökäyttöinen lihamylly, joka korvaisi nykyisen käsin veivattavan.

JOS toisin meille jotain toisesta ruokakulttuurista, se olisi italialaisen keittiön yksinkertaisuus. Käytämme liikaa eineksiä ja liian monia aineksia, kun parilla raaka-aineella voisi tehdä hyvää ruokaa.

JOS voisin poistaa maailmasta ruokavääryyden, aloittaisin kotikulmilta ja hävittäisin marinadikastikkeessa myytävät broilerisuikaleet ja epäterveelliset einekset.

JOS voisin syödä vain yhtä ruokaa lopun elämäni, valitsisin merenelävät.

JOS johonkin joskus sorrun, niin lakritsiin. On luonnotonta syödä kokonainen suklaalevy, mutta pussillinen lakritsia on pakko syödä heti.

JOS olisin jälkiruoka, olisin sacherleivos, joka näyttää jopa kuivan asialliselta mutta on sisältä mehukas ja rehevä. Missään tapauksessa en olisi kosketuksesta luhistuva marenki.







Erilaisia jouluruokia usein raskaiden laatikoiden sijaan



hovinsalon.fi UUTISKIRJE joulu 1/3 2018




Joulun 2018 kalaruuat ja muutakin








Tässä Punajuurigraavatussa lohessa suolataan lohi käyttäen punajuurta makua antamaan. Reseptissä se raastetaan raa`asta punajuuresta. Jotain tavanomaisesta poikkeavaa siis.



Toisessa graavilohessa on käytetty sokeria enemmän, jota tapaa suosivat ruotsalaiset, olen kuullu. Lisäksi tähän Sokerisuolatussa graavilohiohjeessa on mukana Sinappikastikeohje, joka antaa lisäpotkua joulupöytään.



Höyrytetty siika ottaa makuun mukaan katkarapuja ja pienen määrän raastettua inkivääriä. Todettakoon että siika oli usein takavuosina huonosti saatavana, mutta nykyisin sen viljely (kasvatus) tekee mahdolliseksi saatavuuden myös ennen joulua. Ohjeeseen kannattaa tutustua ehkä jopa siikaa valmistaa, sillä kalan mukaan sopivat hyvin sitruunamarinoitu fenkoli tai porkkanapyree.



Hiillostettu kylmäsavulohi-ohjeeseen sisältyy fenkolimajoneesi. Ohje kehottaa leikkaamaan paksuiksi viipaleiksi lohen, jotka paahdetaan ja nautittaessa sen lisukkeeksi sopii mainiosti helppotekoinen fenkolimajoneesi.



Pinaattinen kalamureke valmistetaan valkolihaisesta kalasta (hauki, siika tai ahven). Ohjeessa kalafileet jauhetaan monitoimikoneella, joten hauen y-ruodotkaan eivät tunnu hampaiden koloissa. Pinaatti kalamassassa ennen hautumaan laittamista antaa hienon maun. Katso kuva ja valmista - on joulun kalaruuista kuin piste i:n päällä.



Muikkukeitto ei ole joidenkin mielestä ehkä jouluinen, mutta vaihdetaan myös kalaruokatottumuksia näin jouluna ja valmistetaan usein raskaan joulupöydän vastapainoksi kalasoppa, muikkukeitto.



Karamellisoitu ylikypsä kasleri on tässä lanseeraamamme vaihtoehto "kinkkumötkäleelle". Ei ylenpalttisesti kovia rasvoja - tämä "kinkku" painaa vain 1,5 kg. Sen valmistaminen vaatii jonkin verran enemmän viitseliäisyyttä, mutta joulun eteen on uhrauduttava. Kuriositeettina mainittakoon että itse valmistin viimejouluksi lampaanviulun.



Fetajuusto-lampaanlihapullat saattavat kuulua arkiseen ruokapöytään ehkä sunnuntairuuaksi, mutta kuitenkin olen sen liittänyt tähän tiedotteeseen. Voi Fetajuusto-lampaanlihapullat valmistaa vaikka uuden vuoden ruuaksi.



Rauhaisaa joulua!

KALARUOKAVERKKO tiedotteet



Jos et enää halua vastaanottaa uutiskirjeitä, vastaa tähän viestiin otsikolla POISTA.




 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2264463
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net