Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Sulan Shiraz-punaviivini   • Ginesta valkoviini   • Rust en Vrede Estate Cabernet Sauvignon   • Lahn sauvignon-valkoviini   • Mateus Sparkling Brut Rosé kuohuviini   • Hugel Gewurztraminer Jubilee valkoviini   • JP Chenet (ranskalainen)   •  Fleur de Nina,roseeviini 

JP Chenet on ranskalainen viinibrändiJP Chenet on maailman myydyin ranskalainen viinibrändi ja samalla Suomen ykköspunaviini vuoden 2006 myyntitilastoissa.

JP Chenet -viinien valmistuksessa mikään ei ole sattumanvaraista ja hallitsematonta. Vuodesta toiseen tuottaja Les Grands Chais de France pystyy valmistamaan viinejä, jotka ovat hinnaltaan kilpailukykyisiä, laadultaan tasaisia ja vastaavat kuluttajien odotuksia. Kun perinteiset viinitalot syyttävät satokauden sääolosuhteita laadunvaihtelusta eri vuosikertojen välillä, Chenet'n viinit tukeutuvat teknologiaan ammattitaitoisen viinintekijän käsissä.

Lähtökohtana on selkeä strategia siitä, millaista viiniä Les Grands Chais de France tavoittelee. Pääviinintekijä Bruno Kesslerin mukaan maailman viinityypit voidaan määritellä nelikentän avulla, jossa elementtejä ovat viinin täyteläisyys vastaan keveys, toisena parina kypsytystä vaativa vastaan nuorena juotava. Vanhat eurooppalaiset viinit ovat tyypillisesti keveitä ja kaipaavat kypsytystä, poikkeuksena laadukkaat ranskalaiset Grand Crut, jotka voivat olla konsentraatioltaan melko täyteläisiä. Uuden maailman viinit puolestaan ovat Kesslerin näkemyksen mukaan nuorina juotavia ja usein kevyitä.

Chenet'n markkinarako löytyy viinityypistä, joka on sekä täyteläinen että valmis nautittavaksi nuorena. Kilpailijoina Kessler pitää lähinnä vain Uuden Seelannin viinejä, joiden tuotantomäärät tosin eivät riitä vastaamaan eurooppalaiseen kysyntään.

Teknologia apuun korjuuajan määrittelyssä

Kuinka tavoiteltuun lopputulokseen päästään, on puhdasta enologiaa eli viinitiedettä. Kessler selittää, että vaikka valtaosa rypäleistä on korjuuhetkellä kypsyydeltään optimaalisia, osa jää raaoiksi ja jotkut ovat ylikypsiä. Kuumassa säässä rypäleet saattavat kypsyä liian nopeasti, eli niissä on runsaasti sokeria, mutta happorakenne ei ehdi kehittyä. Nämä konsentroituneet rypäleet aiheuttavat viininvalmistajalle ongelmia, sillä runsas sokeri saattaa lopettaa käymisprosessin ennenaikaisesti, ja epätasapainoinen koostumus vaikuttaa viinin ominaisuuksiin negatiivisesti.

Chenet'n ratkaisu on rypäleiden lajittelu kypsyysasteen mukaan ja poikkeavan valmistusprosessin valinta konsentroituneille rypäleille. Kun perinteisesti viinirypäleiden sopiva korjuuhetki todetaan kiertämällä tarhoja ja maistamalla rypäleitä, Chenet'n tarhat tutkitaan tätä tarkoitusta varten kehitetyllä laitteella. Suurta siivilää muistuttava, kolmiulotteista tekniikkaa hyödyntävä laite ilmaisee optimaalisen korjuuajankohdan muun muassa rypäleiden koon ja värin perusteella.

Konsentroituneet rypäleet erikoiskäsittelyyn

Normaalisti punaviinin valmistusprosessissa rypäleiden käyminen tapahtuu terästankeissa tai tammitynnyreissä, kontrolloidussa lämpötilassa siten, että rypäleiden kuoret ja rangat ovat jatkuvassa kontaktissa mehun kanssa. Noin 10 päivää kestävän alkoholikäymisen ja maseraation jälkeen viini puristetaan, toinen eli malolaktinen käyminen sallitaan ja sitten viinin annetaan kypsyä.

Chenet valmistaa korkean sokeripitoisuuden omaavat, konsentroituneet rypäleet siten, että maseraation sijaan rypäleitä kuumennetaan hetkeksi 70-80 celsiusasteeseen, minkä jälkeen mehu saa olla kuorikontaktissa vain seitsemästä kahteentoista tuntiin. Sen jälkeen viini puristetaan ja valmistus jatkuu alkoholikäymisellä, maitohappokäymisellä ja kypsymisellä. Thermomenetelmäksi kutsutulla valmistuksella rypäleistä saadaan irti enemmän polyfenoleita eli tanniineja, jolloin viinin rakenne paranee.

Kun eri rypäleet on joko perinteistä tai thermomenetelmää hyödyntäen saatu halutunlaisiksi viiniraaka-aineiksi, on jäljellejäävä työ enologien ammattitaidosta kiinni. Sekoitustyöhön osallistuu Les Grands Chais de Francen koko 24-henkinen viinintekijöiden tiimi.

Chenet tunnetaan vinokaulapullostaan

Chenet on maailman myydyin ranskalainen viinimerkki, jota myydään yli 130 maassa. Suurimmat markkina-alueet ovat Hollanti, Iso-Britannia, Ranska, Saksa ja Pohjoismaat. Yhdysvalloissa markkinat ovat parhaillaan kehittymässä.

Jotta Chenet-viiniä riittäisi vastaamaan maailmanlaajuiseen kysyntään, on tuottajan vuosittainen raaka-ainetarve peräti 200 miljoonaa litraa vuodessa. Puolet määrästä ostetaan valmiina erinä, jotka tuottaja sitten sekoittaa, ja puolet valmistetaan itse. Pyrkimys tinkimättömään laatuun ulottuu rypäletarhoihin saakka, ja Chenet onkin jo usean vuoden ajan pyrkinyt pitkäaikaisiin sopimuksiin viininviljelijöiden kanssa. Rypäleiden laadun varmistamiseksi viljelymenetelmät on tarkkaan arvioitu ja prosesseja seurataan tiiviissä yhteistyössä.

Maailman myydyimmän ranskalaisviinin salaisuus alkaa valjeta: moderni valmistusteknologia, viinintekijöiden ammattitaito, kuluttajan tarpeisiin vastaaminen, kilpailukykyinen hinta, pettämätön laatu, toimiva jakelu. Unohtamatta mielenkiintoista pakkausta. Anekdootin mukaan Chenet'n pulloa on Suomessa joskus yritetty palauttaa Alkoon, koska sen vinoa kaulaa on luultu vialliseksi. Bruno Kessler nauraa ja sanoo, että pullon muoto on hyvin harkittu. -Vinous tekee pakkauksesta erottuvan ja puoleensavetävän.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745898
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net