Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 

Tässä viini-infolinkki kaikille Kalaruokaverkkoon liittyneille
KAIKKI MITÄ HALUAN TIETÄÄ VIINEISTÄ?Sitä ennen voit ihailla kuvia niiltä alueilta Etelä-Euroopasta, joilta ne hyvät viinit tulevat.


Kuvat suurenevat napsauttamalla.


Reilun kaupan viinit
Reilun kaupan viinit rantautuivat Alkon vakiovalikoimaan kesällä 2006. Nyt Reilun kaupan valikoima on laajentumassa, kun mukaan on otettu entisten kahden lisäksi neljä uutta Reilun kaupan viiniä.Argentiina
Alta Gloria Bonarda-punaviini
8,94 € (0,75 l)


Täyteläinen, notkea, tumman marjaisa, kirsikkainen, mausteinen, hennon lakritsainen, kevyen vaniljainen.Ensimmäiset Reilun kaupan viinit tulivat Alkoon Etelä-Afrikasta. Viinitiloja on sertifioitu Reilun kaupan järjestelmään myös Chilessä ja Argentiinassa, joten nyt uutuksia on näistä kaikista maista. Reilun kaupan valikoima ja saatavuus on ylipäätään kasvanut viime vuosina. Perinteisten kahvin ja banaanien ohella tarjolla on satoja tuotteita, elintarvikkeiden ohella esimerkiksi vaatteita ja tekstiilejä.
Etelä-Afrikka
Fairhills Shiraz-punaviini
26,70 € (3 l)


Täyteläinen, notkea, kypsän hedelmäinen, makean marjainen, mausteinen, paahteisen tamminen.Ostaja maksaa Reilun kaupan tuotteista takuuhinnan, joka kattaa tuotantokustannukset ja takaa kohtuullisen toimeentulon. Takuuhinnan päälle maksetaan myös erillistä Reilun kaupan lisää, jonka yhteisöt käyttävät sosiaalisiin ja tuotantoa parantaviin hankkeisiin. Järjestelmä takaa suurtilojen työntekijöille hyvät työolosuhteet sekä oikeudenmukaisen palkan. Lisäksi lapsityövoima on kielletty. Myös tuotantoystävällisyys ja kestävä kehitys on huomioitu kriteereissä.Chile
Los Robles Fairtrade-valkoviini
8,94 € (8,15 l)


Kuiva, raikkaan hapokas, sitruksinen, kypsän karviaismainen, kevyen yrttinen.Etelä-Afrikan osalta Reilun kaupan järjestelmässä edellytetään lisäksi valtion Black economic enpowerment-ohjelman määrittelemää omistuksen siirtoa. Sen mukaan tilojen omistuksesta vähintään 25 % on siirrettävä työntekijöille, jotka apartheid-politiikan aikana eivät voineet omistaa maata tai omaisuutta.
Reilusta kaupasta hyötyvien määrä on kohonnut maailmassa 1,4 miljoonaan perhetuottajaan ja työntekijään. Kun mukaan lasketaan perheet, hyötyviä viinitilojen työntekijöitä on maailmalla noin 2 500 perheineen.
Reilun kaupan luotettavuus sai viime marraskuussa laatutakuun, kun sille myönnettiin tuotteiden sertfiointia säätelevä ISO 65-standardi. Standardia ei ole aiemmin myönnetty sosiaaliselle tai kehityskysymyksiin keskittyneelle sertifiointijärjestelmälle.
Alko palkittiin viime vuonna joulukuussa Reilun kaupan yhdistyksen kunniamaininnalla Reilun kaupan edistämiseksi tehdystä työstä.Argentiina
Etelä-Afrikka-valkoviini
28,70 € (3 l)


Kuiva, raikkaan hapokas, hedelmäinen, sitruksinen, hennon yrttinen.
Lähde: Alko – Uudet tuotteet, Hinnasto 2008.


Alko tekee itsensä tarpeettomaksiPäivittäistavarakauppa ry:n TNS Gallup Oy:llä teettämän tutkimuksen mukaan 46 % suomalaisista haluaisi miedot viinit elintarvikeliikkeisiin. Vuosi sitten myynnin olisi sallinut 51 % suomalaisista.

Viinin myynnin vapauttamisen kannatuksen laskun on tulkittu johtuvan alkoholipoliittisesta keskustelusta, jossa on painotettu alkoholin kulutuksen kasvun aiheuttamia haittavaikutuksia. Tämän tulkinnan mukaan ihmisten mielipiteet siitä, mistä alkoholia pitäisi saada ostaa, muuttuvat monopolia suosiviksi samalla kun heidän huolensa alkoholin haitoista kasvaa.Vähemmän on tuotu esiin sitä, että alkoholimonopolin markkinalähtöinen toiminta näkyy muun muassa myymäläverkoston kattavuutena ja myymälöiden sijaintina kaupan suurmyymälöiden kainalossa. Tämä lisää kuluttajien tyytyväisyyttä monopoliin ja vähentää tarvetta muutokseen. Julkisessa keskustelussa ei ole myöskään käsitelty sitä, että Alko rapauttaa lähikauppaverkkoa. Tämä rajoittaa tulevaisuudessa erityisesti ikääntyvän väestön palveluja. Myös sääntelyn ja tuottavuuden yhteys on vasta tulossa keskusteluun.

Päivittäistavarakauppa ry:n mielestä tutkimustulos kertoo siitä, että Alko tekee itsensä tarpeettomaksi eikä monopolilla ole enää saatavuutta rajoittavaa merkitystä. Suomalaista alkoholikulttuuria heikentääkin harjoitetun alkoholipolitiikan epäuskottavuus. Tehdyt alkoholipoliittiset toimet on suunnattu maksimoimaan valtion verotulojen tai valtionyhtiöiden Alkon ja Altian myynnin kasvu. Ristiriitaisuuksista valtion monopolien johtamisessa kertoo omalla tavallaan Altian pääjohtajan ero.

Päivittäiskauppa ry selvitti alkoholijuomien vähittäismyynnin ja jakelun järjestämistä toukokuun alkupuolella. TNS Gallup Oy:n tekemiin puhelinhaastatteluihin vastasi 1 000 suomalaista. 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2692517
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net