Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 9, 2002 Paljonko kalaa/ruokailija   • Vko 10, 2002 Norjalainen kassilohi, tuoreet kalat toreilta ja halleista   • Vko 23, 2002 Kalasta ja kalajalosteista   • Vko 24, 2002 Kalan ruodot, Uunilahna   • Vko 25, 2002 Ahvenesta yleensä, Ahventa turkkilaisittain   • Vko 26, 2002 Kalateesit 2002   • Vko 27, 2003 Älä jätä pyytämääsi kalaa pilaantumaan 1/4   • Vko 28, 2002 Älä jätä pyytämääsi kalaa 2/4   • Vko 29, 2002. Älä jätä pyytämääsi kalaa… osa 3/4, Ahvenkasviskeitto   • Vko 30, 2002. Älä jätä pyytämääsi kalaa…osa 4/4, Särkisardiinit   • Vko 46, 2002 Säännöt 2§, kalan erityispiirteet   • Vko 47, 2002 Toiminnasta 2003, Lasimestarin silli   • Vko 48, 2002 Tuoreen kalan tuntomerkit, Kalakukko EU:ssa   • Vko 49, 2002 Verkkokalastus talvella, Kalasta ruokaa- kurssi   • Vko 50, 2002 Verkkokalastus talvella, D-vitamiini ym.   • Vko 51, 2002 Savusiikamousse 

Vko 23, 2002 Kalasta ja kalajalosteista


**************************************************************************
* SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY. KALANSYÖJÄVERKKO *
6.6.2002 Hyvää alkanutta kesää
**************************************************************
Tämän tiedotteen aiheita ovat:
1. Mitä pitää muistaa kalasta ja kalajalosteista
2. Hiillostetut muikut
**************************************************************

Kalaa ja kalatuotteita käsittelevät puheenvuorot eivät kosketa todellisia kalaruoan ystäviä, mutta on tarpeen kertoa joistain ongelmista jotka liittyvät kalaan sen suuren veden koostumuksen vuoksi.

Kalassa mikrobit alkavat jylläämään heti vedestä noston jälkeen. Tämän vuoksi kalan käsittely ja kalatuotteiden valmistus, pakkaaminen ja varastointi vaativat erityisen tarkkaa hygieniaa. Koko tuotantoketjun puhtaudella ehkäistään mikrobien toimintaa sekä myöskin elintarvikkeiden likaantuminen ja muuttuminen ihmisravinnoksi kelpaamattomiksi. Siksi tärkeitä osa-alueita ovat:

- tuotantohygienia
- jäähdyttäminen ja varastointi
- kuumennuskäsittely
- jälkitartunnan estäminen

*****************************************************************

HIILIMUIKUT

Kilo tuoreita muikkuja puhkotaan ja huuhdellaan nopeasti raikkaalla vedellä sekä valutetaan. Asetellaan muikut halsteriin ja suolataan jauhamalla kaloille merisuolaa myllystä. (Kannattaa pensselöidä ruokaöljyllä halsteri ettei kala tartu kiinni.) Retkiolosuhteissa muikut voi hiillostaa nuotion hiilloksella, kesähuvilalla sen voi tehdä hiiligrillin kuumuudessa. Kaupungissa hiillostuksen voi tehdä myöskin kuumalla keittolevyllä ja varmistaa etteivät muikut pala kiinni asettamalla uuniritilä kuumalle levylle.

Käännellään muutama minuutti molemmin puolin niin, että kalojen pinnalle muodostuu kaunis hiillostettu pinta. Lisukkeeksi voi maustaa kermaviiliä currylla ja sitruunamehulla. Nautitaan uusien tillivoiperunoiden kera.

**************************************************************

Heinäkuussa kun hauki, tuo rantojen rasisti, nousee ruohikon rintaan metsästämään pienempiään. Aiomme silloin kertoa kuinka jäsenemme, Erkki Pulliainen, valmistaa uunihauen. Ensi viikolla kuitenkin valmistamme Uunilahnaa tavalla, jollaisella se valmistettiin Ravintola Motissa, Helsingin Töölössä.

***************************************************************

Sydämellisin terveisin
Keittiömestari Wiljam Pyy

 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745904
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net