Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 9, 2002 Paljonko kalaa/ruokailija   • Vko 10, 2002 Norjalainen kassilohi, tuoreet kalat toreilta ja halleista   • Vko 23, 2002 Kalasta ja kalajalosteista   • Vko 24, 2002 Kalan ruodot, Uunilahna   • Vko 25, 2002 Ahvenesta yleensä, Ahventa turkkilaisittain   • Vko 26, 2002 Kalateesit 2002   • Vko 27, 2003 Älä jätä pyytämääsi kalaa pilaantumaan 1/4   • Vko 28, 2002 Älä jätä pyytämääsi kalaa 2/4   • Vko 29, 2002. Älä jätä pyytämääsi kalaa… osa 3/4, Ahvenkasviskeitto   • Vko 30, 2002. Älä jätä pyytämääsi kalaa…osa 4/4, Särkisardiinit   • Vko 46, 2002 Säännöt 2§, kalan erityispiirteet   • Vko 47, 2002 Toiminnasta 2003, Lasimestarin silli   • Vko 48, 2002 Tuoreen kalan tuntomerkit, Kalakukko EU:ssa   • Vko 49, 2002 Verkkokalastus talvella, Kalasta ruokaa- kurssi   • Vko 50, 2002 Verkkokalastus talvella, D-vitamiini ym.   • Vko 51, 2002 Savusiikamousse 

Vko 26, 2002 Kalateesit 2002


**************************************************************************
* SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY. KALANSYÖJÄVERKKO *
27.6.2002
**************************************************************
Tämän tiedotteen aiheita ovat:
1) Kalateesit 2002
2) Sulkava, säyne l. säynävä, pasuri sekä pieni lahna
**************************************************************
KALATEESIT 2002

# lisätä suomalaisen suomukalan käyttöä ihmisravinnoksi
# suojella suomalaisia kalavaroja sekä vesistöjä viruksilta ja bakteereilta
# tukea järkevästi kohdistettuja kalan istutustoimenpiteitä
# viedä kalaa Suomesta mieluummin kuin tuoda
# pyrkiä panostamaan kalan vähittäiskaupan kalamyyjän koulutukseen
# tukea lähiruoka-ajattelua kaikilla elintarvikealan osa-alueilla

Näin me olemme sopineet. Edellisten lisäksi aatepolitiikkaamme ei kuulu norjalaisen kasvatetun lohen käyttö.
*************************************************************

Otsikossa mainittuja pieniä, joittenkin mielestä kompostoitavia, kaloja jää myöskin usein pyydyksiin. ” Roskakaloja ei ole olemassa. Kun jätetään aivan minikokoiset lajit ulkopuolelle, niin kaikista suomalaisista kalalajeista voidaan oikeilla resepteillä valmistaa herkullista ruokaa”, kirjoitti Kansanedustaja Erkki Pulliainen artikkelissaan ”Hullu lehmä” nostaa kotimaisen kalan arvoa. Artikkeli julkaistiin yhdistyksemme Kalansyöjä julkaisun numerossa 1/ 2001.

Säynävä l. säyne on mukava otus saada onkeen tai vieheeseen. Sen monet lämminsavustavat, mutta ne ruodot. Oiva keino on valmistaa siitä graavikalaa. Liota perattua säynävää kylmässä puhtaassa (kaivo) vedessä 2-3 tuntia, jonka jälkeen fileoit sen. Älä suomusta. Merisuolan lisäksi voit käyttää makua antamaan murskattuja rose pippureita ja tillin versoja. Sokeri ei ole välttämätöntä. Yön yli suolaantunutta graavisäynäväfilettä voit jo aamulla siivuttaa leikkaamalla pyrstöön päin leivän päälle tai nauttia sitä uusien keitettyjen perunoiden kera.

Liotus ennen fileeraamista kylmässä kaivovedessä poistaa säynävästä mahdollisen mudan maun. Suomustettuja ja avattuja pieniä lahnoja, pasureita ja sulkavia voi siivuttaa terävällä veitsellä molemmilta kyljiltä kalan pituussuuntaan muutaman millin välein aina selkärangan ja kylkiruotojen syvyydelle saakka. Tämän jälkeen viilletään fileet irti normaalisti. Näin ruodot leikkautuvat niin pieniksi pätkiksi, ettei niitä syödessä huomaa.

*************************************************************

Sydämellisin terveisin
Heikki Karjalainen

 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745849
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net