Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 9, 2002 Paljonko kalaa/ruokailija   • Vko 10, 2002 Norjalainen kassilohi, tuoreet kalat toreilta ja halleista   • Vko 23, 2002 Kalasta ja kalajalosteista   • Vko 24, 2002 Kalan ruodot, Uunilahna   • Vko 25, 2002 Ahvenesta yleensä, Ahventa turkkilaisittain   • Vko 26, 2002 Kalateesit 2002   • Vko 27, 2003 Älä jätä pyytämääsi kalaa pilaantumaan 1/4   • Vko 28, 2002 Älä jätä pyytämääsi kalaa 2/4   • Vko 29, 2002. Älä jätä pyytämääsi kalaa… osa 3/4, Ahvenkasviskeitto   • Vko 30, 2002. Älä jätä pyytämääsi kalaa…osa 4/4, Särkisardiinit   • Vko 46, 2002 Säännöt 2§, kalan erityispiirteet   • Vko 47, 2002 Toiminnasta 2003, Lasimestarin silli   • Vko 48, 2002 Tuoreen kalan tuntomerkit, Kalakukko EU:ssa   • Vko 49, 2002 Verkkokalastus talvella, Kalasta ruokaa- kurssi   • Vko 50, 2002 Verkkokalastus talvella, D-vitamiini ym.   • Vko 51, 2002 Savusiikamousse 

Vko 27, 2003 Älä jätä pyytämääsi kalaa pilaantumaan 1/4


**************************************************************************
* SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY. KALANSYÖJÄVERKKO *
4.7.2002
**************************************************************
Tämän tiedotteen aiheita ovat:
1) Julkaistu artikkeli Ilta-Sanomissa 2.7.1999 (osa 1/ 4)
2) Kalakasviskeitto

Älä jätä pyytämääsi kalaa pilaantumaan aurinkoon (1/4)

Entistä vahvempi väestömme kaupunkilaistuminen ja erityisesti Etelä-Suomen asutuskeskusten lisääntyvät asukasmäärät sekä Euroopan unionin tuomat yhteismarkkinat ovat nostaneet esille kysymyksen elintarvikkeiden puhtaudesta. Uusin uutiskynnyksen ylittänyt elintarvikkeiden terveysriski paljastui Belgiassa. Nähtäväksi jää, laajeneeko ongelma hullun lehmän taudin kaltaiseksi. Vaikka pyrkisimme suosimaan ruoanlaitossa kotimaisia raaka-aineita, lihaa, kalaa, vihanneksia ja juureksia, emme voi välttyä espanjalaisilta varhaisperunoilta, kurkuilta tai hollantilaisilta mansikoilta.

Entistä pienemmällä väestönosalla ovat takana ne ajat, jolloin nostettiin perunat omasta maasta, lahdattiin omassa karsinassa kasvatettu sika tai kalastettiin kalat lähivesistä. Vuoden 1995 alussa alkanut Suomen jäsenyys Euroopan unionissa teki meille suomalaisille tarpeelliseksi yhdentää myös elintarvikkeittemme hygieniamääräykset. Jo edellisenä vuonna Suomessa olivat astuneet voimaan kala-, liha- ja munavalkuaishygienialait, ja meillä aloitettiin omavalvonnan opettelu.

Osassa 2/4 kerrotaan mitä on omavalvonta.
*****************************************************

Kesällä keittojen valmistus ja nauttiminen on vaivatonta, eikä tule täyttävä olo. Bouillabaisse- ohjekin yhdistyksellämme on tiedostossa, mutta siihen sisältyvien äyriäisten vuoksi säästämme sen syksyksi. Sen sijaan seuraava kevyt kalakeitto on kasvispohjainen ja onnistuu kesäloma-olosuhteissakin. Omasta ryytimaasta voi kalan joukkoon noukkia mitä löytyy.

KALAKASVISKEITTO
(4 annosta)

400 g kalafileitä
250 g erilaisia kasviksia, esim. purjoa, tomaattia, paprikaa, herneitä,
fenkolia, pinaattia
silputtuja maustevihanneksia, esim. persiljaa, tilliä tai ruohosipulia
2 rkl voita
2 l kalalientä
suolaa, pippuria

Huuhdo kalafileet ja valuta hyvin. Leikkaa paloiksi tai suikaleiksi. Puhdista kasvikset ja paloittele ne. Pakastekasviksia ei tarvitse sulattaa. Paista kasvikset rasvassa läpikuultaviksi. Kaada liemi päälle ja keitä juuri ja juuri pehmeiksi, koosta ja lajikkeista riippuen 5 – 15 minuuttia. Lisää kala ja hauduta miedolla lämmöllä 5 – 10 min. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele maustevihannessilppu päälle. Tarjoa lisäksi patonkia.
**************************************************************

Sydämellisin terveisin
SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745895
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net