Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 9, 2002 Paljonko kalaa/ruokailija   • Vko 10, 2002 Norjalainen kassilohi, tuoreet kalat toreilta ja halleista   • Vko 23, 2002 Kalasta ja kalajalosteista   • Vko 24, 2002 Kalan ruodot, Uunilahna   • Vko 25, 2002 Ahvenesta yleensä, Ahventa turkkilaisittain   • Vko 26, 2002 Kalateesit 2002   • Vko 27, 2003 Älä jätä pyytämääsi kalaa pilaantumaan 1/4   • Vko 28, 2002 Älä jätä pyytämääsi kalaa 2/4   • Vko 29, 2002. Älä jätä pyytämääsi kalaa… osa 3/4, Ahvenkasviskeitto   • Vko 30, 2002. Älä jätä pyytämääsi kalaa…osa 4/4, Särkisardiinit   • Vko 46, 2002 Säännöt 2§, kalan erityispiirteet   • Vko 47, 2002 Toiminnasta 2003, Lasimestarin silli   • Vko 48, 2002 Tuoreen kalan tuntomerkit, Kalakukko EU:ssa   • Vko 49, 2002 Verkkokalastus talvella, Kalasta ruokaa- kurssi   • Vko 50, 2002 Verkkokalastus talvella, D-vitamiini ym.   • Vko 51, 2002 Savusiikamousse 

Vko 30, 2002. Älä jätä pyytämääsi kalaa…osa 4/4, Särkisardiinit


**************************************************************************

* SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY. KALANSYÖJÄVERKKO *
25.7.2002

**************************************************************

Tämän tiedotteen aiheita ovat:
1) Älä jätä pyytämääsi kalaa….4/4
2) Särkisardiinit

**************************************************************

Omavalvontaa voi harjoittaa myös kesälomakalastaja. Kalastamaan lähtiessään hänen kannattaa varata mukaansa esimerkiksi kylmälaukku (kannattaa kysyä vaimolta), johon on mökkirannassa kaadettu mahdollisimman kylmää vettä ( pakastimesta pari ”kylmäkallea”?) – harvoilla on maalla jäitä. Saalis varastoidaan tainnutuksen jälkeen kylmälaukkuun. Näin kala saadaan nopeasti jäähtymään, ja sen säilyvyys paranee moninkertaiseksi. Suuremmat vonkaleet on lisäksi verestettävä katkaisemalla kidusvaltimo.

Edellä kerrottu tapa on parempi kuin entinen, jossa kalansaalis usein pyöri veneen pohjalla tai lämpeni vesiämpärissä auringonpaisteessa. Rantaan päästyään kotitarvekalastajan välitön tehtävä on perata kala. Näin toimimalla varmistetaan, että perheen pienetkin astronautit saavat turvallisen ja terveellisen kala-aterian.

*************************************************************

ISTERIN SÄRKISARDINIT

N. 3 Kg isoja särkiä ( 200 – 300 g) 1 sitruuna
700 g sipulia 1 iso valkosipuli
1 dl öljyä 1 dl ketsuppia
runsaasti sitruunapippuria runsaasti kalamaustetta
currya h-suolaa
yrttimaustetta 1 tl valkopippuria (kokonaisia)
1 tl maustepippuria (kokonaisia) 5 laakerinlehteä
hienoa tilliä

Perkaa särjet, poista suomut, pää, evät ja pyrstö sekä kovat niskanikamat. Voitele iso uunivuoka öljyllä, lado särjet vuokaan limittäin, puserra jokaiseen kalaan sitruunamehua, anna maustua jonkin aikaa. Mausta jokainen kala sisältä ja päältä sitruunapippurilla ja kalamausteella, ripottele currya ja yrttimaustetta sisälle särkiin. Kuori ja leikkaa sipulit viipaleiksi, laita jokaisen kalan sisään pari valkosipulipalaa ja viipale sipulia. Laita loput sipuli-viipaleet kalojen väliin ja päälle. Ripottele kokonaiset pippurit vuokaan, suolaa ja laakerinlehdet paloina. Kaada loppu öljy kalojen päälle, ripottele tillit ja yrttimausteet ja peitä vuoka tomaattisoseella, ketsupilla, tomaattimurskalla tai tuoreilla tomaateilla. Ketsupilla saa parhaan makuista sardiinia. Peitä vuoka kaksinkertaisella foliolla ja anna mausteiden imeytyä viileässä seuraavaan aamuun. Laita vuoka 200 asteiseen uuniin, pienennä lämpö tunnin kuluttua 150 asteeseen ja anna vuoan olla uunissa 7 – 8 tuntia niin että ruodotkin pehmenevät. Pienemmät särjet kypsyvät 4 – 5 tunnissa. Koristele tillillä ja sitruunalla.

Maistuu lämpimänä keitettyjenperunoiden kera ja kylmänä leivän päällä tai salaatin lisänä. Voi pakastaa tai umpiopaistaa.


Me suomalaiset olemme innokkaita vapaa-ajan kalastajia, mutta tuhlaamme kalavarojamme. Isterin särkisardinit- ohje edustaa parhaimmillaan tätä vähemmän, ellei vähiten arvostettua kalaa maamme vesissä. Vesiemme rehevöitymisen myötä siitä on muodostunut ongelma, koska se lisääntymisen myötä vie elintilaa arvokaloiltamme. Nyt kesälomakauden aikana sitä ongitaan rannoilta ja veneistä. Kokeillaanpa ennakkoluulottomasti Isterin särkisardinit- ohjetta. Sen aineosat ovat tuhtia tavaraa ja pitkä haudutusaika pehmentää särjen ruodot.

Ohjeen lähetti yhdistyksellemme Raili Kauppi Pahkakoskelta. Yhdistyksessämme ei saamamme tiedon mukaan ole valmistettu särkisardiineja, mutta kaipaamme kommentteja häneltä joka innostuu kokeilemaan.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaverkko | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2745834
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net