Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 9, 2002 Paljonko kalaa/ruokailija   • Vko 10, 2002 Norjalainen kassilohi, tuoreet kalat toreilta ja halleista   • Vko 23, 2002 Kalasta ja kalajalosteista   • Vko 24, 2002 Kalan ruodot, Uunilahna   • Vko 25, 2002 Ahvenesta yleensä, Ahventa turkkilaisittain   • Vko 26, 2002 Kalateesit 2002   • Vko 27, 2003 Älä jätä pyytämääsi kalaa pilaantumaan 1/4   • Vko 28, 2002 Älä jätä pyytämääsi kalaa 2/4   • Vko 29, 2002. Älä jätä pyytämääsi kalaa… osa 3/4, Ahvenkasviskeitto   • Vko 30, 2002. Älä jätä pyytämääsi kalaa…osa 4/4, Särkisardiinit   • Vko 46, 2002 Säännöt 2§, kalan erityispiirteet   • Vko 47, 2002 Toiminnasta 2003, Lasimestarin silli   • Vko 48, 2002 Tuoreen kalan tuntomerkit, Kalakukko EU:ssa   • Vko 49, 2002 Verkkokalastus talvella, Kalasta ruokaa- kurssi   • Vko 50, 2002 Verkkokalastus talvella, D-vitamiini ym.   • Vko 51, 2002 Savusiikamousse 

Vko 46, 2002 Säännöt 2§, kalan eritysispiirteet


* SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY. KALANSYÖJÄVERKKO *
14.11.2002
********************************************************
Tämän tiedotteen aiheita ovat:
1) Yhdistyksemme säännöt 2.§
2) Kalan erityispiirteet
3) Sinihomejuustokirjolohi
4) Graavisiika jouluksi
********************************************************
2.§ TARKOITUS JA TOIMINTA
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kotimaisen kalan käyttöä ihmis- ravinnoksi, koota jäsenikseen kalaruuan syöjät sekä tehdä tunnetuksi kalansyönti-aatetta.
Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys harjoittaa valistus- ja kasvatustyötä sekä
tiedottaa kalan terveellisyydestä, saatavuudesta ja käsittelystä erilaisin
jäsenistönsä ja suuren yleisön keskuuteen leviävin julkaisuin.
********************************************************
Mitä on huomioitava kalaa käsiteltäessä:
.kalan lihassa on poikittaisia, levymäisiä, sisäkkäin sijaitsevia
lihasjaokkeita
.kalassa on vähän sidekudosta ja vesi kannattelee kalaa sen uidessa, joten se vaurioituu helposti pinnan yläpuolelle. Kala saa helposti mustelmia ja ruhjeita sen puristuessa verkon silmässä.
Tämän voi havaita usein siiassa. Kuitenkin sidekudosten vähäinen määrä tekee kalasta helposti sulavaa ruokaa.
.kalan entsyymipitoisuus on korkea ja kalalla on tehokas autolyysi
•kalan rasvat ovat monityydyttymättömiä, ne hapettuvat ja härskiintyvät helposti
•kala on perattava mahdollisimman nopeasti pyynnin yhteydessä, jotta saadaan ruuansulatusentsyymejä sisältävä ruuansulatuskanava pois kalasta. Veren laskeminen vähentää myös entsyymipitoisuutta.
******************************************************

Aurajuustokirjolohi

1 kirjolohifilee
sinihomejuustoa raastettuna
pippuria myllystä
merisuolaa myllystä
Flora ruoka (maitopohjainen rasvasekoite)

Mikäli ilmenee neuroottisuutta ruotoja kohtaan, nypitään ruodot pois
fileen paksummasta osasta. Leikataan filee kuten graavisiivuja kalan
pyrstöä kohti, mutta jatketaan viiltoa nahkaa pitkin jolloin muodostuu
ikään kuin taskuja. Näihin taskuihin mahtuu mukavasti aurajuusto-
raastetta maun mukaan (aika voimakasta). Pippuria ja suolaa myllys-
tä, koko hoito paistinlastaa apuna käyttäen kuumuutta kestävään
vuokaan ja 175 asteiseen uuniin. Paistoaika 40- 45 minuuttia. Puoli-
välissä kypsymisaikaa lisätään Flora ruoka ja lapsetkin saavat kasti-
ketta.

nimim. ” pullasorsaa perheelle”
Nyt ennen joulua kirjolohen hinta laskee. Aikaisempina vuosina
kasvattajat tyhjensivät altaitaan joka oli yksi syy. Sesto ilmoitti
menneellä viikolla kokonaisena kilohinnaksi 3,35 euroa/kilo.

(Julkaisemme ohjeen poikkeuksellisesti nimimerkillä koska se on kirjolohesta
eikä edusta aivan sitä kalaruokien aatelia jota suosimme. Kirjolohen puolustuk-
seksi on sanottava, että se tekee mahdolliseksi pitää yllä pienenkin elintarvike-
myymälän kalatiskiä ja näin siltä osin ohjaa kansalaisia kalaruoan pariin.
Norjalaista ”kassilohta” suosimme vielä vähemmän monestakin eri syystä, mutta siitä enemmän tulevissa tiedotteissa)
********************************************************
Monet kalaruoan ystävät pitävät mainiona tuoresuolattua siikaa muuten
raskaan jouluruoan kevennyksenä. On kuitenkin enemmän kuin sääntö, että tuoretta siikaa ei saa joulun tienoilla.
VINKKI!

Varaa nyt kalakauppiaaltasi sopiva määrä siikafileetä ja pakasta se tuoreena. Mikäli graavaat sen valmiiksi, pakasta se puolen tunnin aikana suolauksesta. Näin se graavautuu vasta sulaessaan, muuten et saa hyvää. Kuukaudessa ei rasvainen siika ehdi härskiintyä.
*********************************************************

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2454695
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net