Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1,2003 Kalasta ruokaa,kurssi   • Vko 2, 2003 Kasvatetun kalan ruokinta   • Vko 3, 2003 Kalasta ruokaa Ravintola Hannes   • Vko 4, 2003 Kalakaupassa kalat lajitellaan, Kalasoppaa Kuussa...   • Vko 5, 2003 Kalankasvatus Suomessa 2001.   • Vko 6, 2003 Kalasta ruokaa I   • Vko 7, 2003 Kurkkumakastike, Kalasta ruokaa teoriaa..   • Vko 8, 2003 Kalasta kurssi, Madekeitto   • Vko 9, 2003 Kalaruokaverkko 1 v. Lohiterriini   • Vko 10, 2003 Kukkoja koteihin, Sienihauki a`la Erkki Pulliainen   • Vko 11, 2003 Kalansyöjäkansanedustajat, lohitietoutta ym.   • Vko 12, 2003 ADHD syndrooma, Peruskastike kalalle   • Vko 13, 2003. Norjalaisen lohen ahdinko, Kalasta ruokaa ....   • Vko 14, 2003. Suomalainen kalankasvatus, Juustoiset haukifileet.   • Vko 15, 2003 Kalan pakastaminen, Tomaatti-ahvenkeitto   • Vko 16, 2003 VTT:n tutkimus, Pääsiäissilakat a`la Jäätteenmäki   • Vko 17, 2003 Kalakuolemat..   • Vko 18, 2003 EU-nimisuojat, kalafiletti   • Vko 19, 2003 Kala kohentaa mielialaa   • Vko 20, 2003 Catch&Release, Taimeninstituutti   • Vko 21, 2003 VHS kalatauti   • Vko 22, 2003 Motin lahna, Taattoin katiska   • Vko 23, 2003 Kala kasvattaa järkeä, Heikin haukipyörykät   • Vko 24, 2003 Taistelu ylipainoa vastaan   • Vko 25, 2003 Suurituloiset syövät kalaa, Harrin kuha   • Vko 26, 2003 Haukikato ulkosaaristossa   • Vko 27, 2003. Mätien saatavuus   • Vko 28, 2003 Kalakaupan rakennemuutos   • Vko 29, 2003 Kesäkalastusta, Hiilimuikut   • Vko 30, 2003 Yksi muikku, wokattua siikaa   • Vko 31, 2003 Kala on tarkka tuoreudestaan, KYKS:n tutkimus   • Vko 32, 2003, Varatuomari kalassa, Kuhaa purjopedillä   • Vko 33, 2003, Jokamiehen kalankäsittely, Lohta ja pinaattia   • Vko 34, 2003 Pekka Puska Suomeen, muniva kana 10 €   • Vko 35, 2003 Hukkaan heitettyä elämää, Kyyvedelle kalaan   • Vko 36, 2003 Röstiperunat ja savulohta, kalan erikoispiirteitä   • Vko 37, 2003 Sienet ja kala, Punaviinisuutari   • Vko 38, 2003 Lohen pakastaminen kokonaisena   • Vko 43, 2003. Bouillabaisse, Kalaruokaverkko 

Vko 1,2003 Kalasta ruokaa -kurssi


********************************************************
* SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY. KALANSYÖJÄVERKKO *
2.1.2003
********************************************************
Tämän tiedotteen aiheita ovat:
1.Kalasta ruokaa –kurssin teoriajakso
2.Kalasta ruokaa –kurssin kustannukset
3.Savulohiterriini
********************************************************
Mielestämme Kalasta ruokaa –kurssilaisen pitäisi tuntea kalan erikois-
piirteet ruoka-aineena. Aiheesta riittäisikin kerrottavaa. Kuitenkin aika
on rajallinen ja koska päätimme järjestää kurssin aikaisemman kolme
iltaa kestävän sijasta kahtena, tulemme lähettämään teoriatietoa
jokaiselle osallistujalle verkon kautta. Näin paketin voi tulostaa ja
opiskella iltalukemisena ja aiheesta voidaan kurssin alkajaisiksi
keskustella, jonka jälkeen päästään käytännön tasolla kalan käsittelyyn.
Liitämme nyt luettavaksi I osan Kalan ravintosisällöstä. Tieto lienee
monille tuttua, mutta oleellista kalaruoan valmistajalle.

KALAN RAVINTOSISÄLTÖ
Kalaa ravinnon lähteenä ei voi vähätellä. Siinä on paljon proteiineja kuten
on lihassa, maidossa ja kananmunassa. Kala sisältää edellisen lisäksi
myös tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita sekä rasvaliukoisia vitamiineja.
Rasvaiset kalat sisältävät rasvaa, mutta ne ovat monityydyttymättömiä
rasvoja ja niitä me suomalaiset tarvitsemme ravintoomme lisää.

Ravintoaineet on hyvä jakaa kahteen kategoriaan niiden elimistön
tarvitsevan tarpeellisuuden mukaan.

ENERGIARAVINTOAINEET (e) SUOJARAVINTOAINEET(s)

Kala sisältää vaihdellen eri kalojen välillä keskimäärin:
vettä 66 – 84 %
rasvaa 0,2 – 2,5 % (e)
proteiineja eli valkuaisaineita 14 – 23 % (e)
hiilihydraatteja vain noin 0,3 % (e)
kivennäisaineita 1,2 – 1,5 mg/ 100 g ruodoissa (s)
vitamiineja 1,5 mg/ 100 g kalaa (s)
Ensi viikolla tarkennamme minkälaisia valkuaisaineita ja rasvoja
kalassa on.
*************************************************************

SAVULOHITERRIINI

500 g kotimaista savulohta (kirjolohikin hyväksytään)
2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl tuorekurkkusosetta
1 prk smetanaa
1 dl valkoviiniä
6 liivatelehteä
Mausteiksi:
1 tl timjamia
1 tl valkopippuria
1 tl suolaa
Kakku- tai leipävuoka vuorataan tuorekelmulla.
Liotetaan liivatelehtiä kylmässä vedessä ( 10 minuuttia),
puristetaan vesi pois ja käytetään nopeasti kuumassa vedessä.
Lisätään joukkoon valkoviini ja vatkataan seos smetanaan.
Murustetaan vuokaan kerroksittain siivottua lohta ja hienoksi
hakattuja aurinkokuivattuja tomaatteja sekä tuorekurkkusosetta.
Näitä kaadetaan vuokaan kerroksittain, väliin liivatelehti-valko-
viini-smetana seosta ja koko komeus jääkaappiin yön yli (> 6
tuntia). Kumotaan valmis savulohiterriini tarjoiluvadille,
siivutetaan ja koristellaan esimerkiksi sitruunaviipaleilla.
Lisänä sopii vaikkapa keitetty suomalainen peruna.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2264459
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net