Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1,2003 Kalasta ruokaa,kurssi   • Vko 2, 2003 Kasvatetun kalan ruokinta   • Vko 3, 2003 Kalasta ruokaa Ravintola Hannes   • Vko 4, 2003 Kalakaupassa kalat lajitellaan, Kalasoppaa Kuussa...   • Vko 5, 2003 Kalankasvatus Suomessa 2001.   • Vko 6, 2003 Kalasta ruokaa I   • Vko 7, 2003 Kurkkumakastike, Kalasta ruokaa teoriaa..   • Vko 8, 2003 Kalasta kurssi, Madekeitto   • Vko 9, 2003 Kalaruokaverkko 1 v. Lohiterriini   • Vko 10, 2003 Kukkoja koteihin, Sienihauki a`la Erkki Pulliainen   • Vko 11, 2003 Kalansyöjäkansanedustajat, lohitietoutta ym.   • Vko 12, 2003 ADHD syndrooma, Peruskastike kalalle   • Vko 13, 2003. Norjalaisen lohen ahdinko, Kalasta ruokaa ....   • Vko 14, 2003. Suomalainen kalankasvatus, Juustoiset haukifileet.   • Vko 15, 2003 Kalan pakastaminen, Tomaatti-ahvenkeitto   • Vko 16, 2003 VTT:n tutkimus, Pääsiäissilakat a`la Jäätteenmäki   • Vko 17, 2003 Kalakuolemat..   • Vko 18, 2003 EU-nimisuojat, kalafiletti   • Vko 19, 2003 Kala kohentaa mielialaa   • Vko 20, 2003 Catch&Release, Taimeninstituutti   • Vko 21, 2003 VHS kalatauti   • Vko 22, 2003 Motin lahna, Taattoin katiska   • Vko 23, 2003 Kala kasvattaa järkeä, Heikin haukipyörykät   • Vko 24, 2003 Taistelu ylipainoa vastaan   • Vko 25, 2003 Suurituloiset syövät kalaa, Harrin kuha   • Vko 26, 2003 Haukikato ulkosaaristossa   • Vko 27, 2003. Mätien saatavuus   • Vko 28, 2003 Kalakaupan rakennemuutos   • Vko 29, 2003 Kesäkalastusta, Hiilimuikut   • Vko 30, 2003 Yksi muikku, wokattua siikaa   • Vko 31, 2003 Kala on tarkka tuoreudestaan, KYKS:n tutkimus   • Vko 32, 2003, Varatuomari kalassa, Kuhaa purjopedillä   • Vko 33, 2003, Jokamiehen kalankäsittely, Lohta ja pinaattia   • Vko 34, 2003 Pekka Puska Suomeen, muniva kana 10 €   • Vko 35, 2003 Hukkaan heitettyä elämää, Kyyvedelle kalaan   • Vko 36, 2003 Röstiperunat ja savulohta, kalan erikoispiirteitä   • Vko 37, 2003 Sienet ja kala, Punaviinisuutari   • Vko 38, 2003 Lohen pakastaminen kokonaisena   • Vko 43, 2003. Bouillabaisse, Kalaruokaverkko 

Vko 2, 2003 Kasvatetun kalan ruokinta


*************************************************************
* SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY. KALANSYÖJÄVERKKO *
9.1.2003
*************************************************************
Tämän tiedotteen aiheita ovat:
1.Kysymyksiä ja vastauksia
3.Kalasta ruokaa –kurssit
4.Kakavia soup – kreikkalainen kalakeitto
*************************************************************
Silloin tällöin yhdistyksellemme esitetään kysymyksiä suomalaisesta kalasta
yleensä sekä sen terveellisyydestä elintarvikkeena.
Kysymyksiä.
” Tervehdys

Kiitokset kalaviesteistänne. Olen niitä säännöllisesti seurannut.
Minua on askarruttanut kalan rasvahappoihin liittyvä kysymys.
Barry Sears kirjassaan Zone ikääntymistä vastaan sivulla 84
(ISBN 951-1-16316-7) kertoo kylmien vesien kaloissa olevan
erityisen paljon pitkäketjuisia rasvahappoja kuten EPA:ta.
(Omega-3). Kalanmaksaöljy on tyypillinen lähde. Tämä tulee
kaloihin kylmien vesien planktonista, jota kalat syövät.
Kysymykseni kuuluu:
1.Koskeeko tämä vain kylmien vesien meriä vai onko esim.
suomalaisten järvien vesissä vastaavan kaltaista planktoneliöstöä,
jota kalat syövät ja näin tuottavat em. EPA:ta.
2. Onko tutkittu, sisältääkö esimerkiksi norjalainen viljelty lohi näitä
rasvahappoja. Entä suomessa viljelty kirjolohi?

Epäilen, että keinoruokinta ei sisällä niitä aineksia, joita luonnon
vesissä ainakin pohjoisissa kylmissä merissä elävät kalat planktonista
saavat. Näin ollen niiden syönnillä ei ole samaa terveydellistä
merkitystä kuin luonnonkalojen syönnillä.

Ellei asiaa ole meillä tutkittu, se kannattaisi tehdä.

Terveisin ja hyvää alkaneen vuoden jatkoa
Olavi K.”

Vastauksia.
Vaikean kysymyksenpä Olavi heitit, kovin on tieteellinen. Se mitä meillä

on tietoa kasvatetun kalan rehusta on, että kasvattajat ruokkivat

kalansa samalla rehulla niin Norjassa kuin Suomessa ja rehut sisältävät

ainakin merilevää ja katkaravun kuoria. Eli tämän mukaan kalan rehut

sisältäisivät ADEK –rasvaliukoisia (A-,D-,E-, ja K-) vitamiineja.
Heikki Karjalainen
**********************************************************
” Hei > Kala on kaikin puolin suositeltavaa ruokaa *muistaen mahdollisiin
jaamiin liittyvat varoitukset. Eri kalalajien rasvapitoisuus ja rasvan laatu
jonkin verran vaihtelevat. Kaikissa kaloissa on hyodyllisia omega 3 rasva-
happoja, mita rasvaisempi kala sen enemman.
Terveisia genevesta
Pekka Puska”
Tämän viimeisen kommentin lähetti yhdistykselle professori Pekka Puska,
WHO:n miehiä Genevestä.
******************************************************************
Kalasta ruokaa –kursseille on tähän mennessä ilmoittautunut ainoastaan 16
henkilöä. Olemme pettyneitä. Tosin niiden pitopaikkakaan ei ole vielä ratkennut.
Julkistamme kurssitoiminnan aloittamisesta suurelle yleisölle julkaisemalla
ilmoituksen Järjestöpalstalla HS:ssa ja katsomme sitten kannattaako ilmoittelua
laajentaa maksullisiin ilmoituksiin. Teistä 16 nyt kurssille ilmoittautuneesta
kurssitamme kalaruoan ”korvamerkittyjä” taitajia vaikka omissa keittiöissämme
yksitellen, niin vahva on aatteemme. Lisäksi meitä on pyydetty pitämään kurssia
Turkuun. Mikäpä sen somempaa.
*******************************************************
Ruokakulttuurimatkalla Kreikassa sain tilaisuuden maistaa Heraklion
viehättävällä saarella sikäläistä kalakeittoa. Sen kerrottiin tehdyn
seuraavista aineista ja seuraavalla tavalla:

KAKAVIA SOUP –sekakalakeitto

1 litra raikasta vettä
200 g välimeren ahvenfileetä
100 g tonnikalafileetä
200 g miekkakalafileetä
( Suomessa käytämme suomalaisia kaloja, esim. ahven, kuha, hauki)
100 g tomaattimurskaa
200 g bataattia
iso sipuli
yrttisilppua, lehtipersiljaa, timjamia, oreganoa, kurkumaa ja pippuria.

Tehdään näin:
Pilko ensin bataatti ja sipuli ja freesaa ne tilkassa öljyä, lisää tomaatti-
murska ja mausteet. Pyörittele hetki varoen polttamasta, lisää sitten
vesi ja hauduta melko kypsiksi. Lisää kuutioidut kalat ja keitä lievällä
lämmöllä viisi minuuttia.
Tarkista maku ja mausta suolalla syöjien mieltymysten mukaan.
Patonkia tai rapeaa valkosipulileipää tarjolle ja ei kun syömään.

Keittiömestari Wiljam Pyy
Yhdistyksemme hallituksen jäsen
************************************************
Julkaisemme tilan puutteen vuoksi lupaamamme Kalasta ruokaa
–kurssin teoriatietoa II ensi viikon tiedotteessamme.

 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2094598
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net