Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1,2003 Kalasta ruokaa,kurssi   • Vko 2, 2003 Kasvatetun kalan ruokinta   • Vko 3, 2003 Kalasta ruokaa Ravintola Hannes   • Vko 4, 2003 Kalakaupassa kalat lajitellaan, Kalasoppaa Kuussa...   • Vko 5, 2003 Kalankasvatus Suomessa 2001.   • Vko 6, 2003 Kalasta ruokaa I   • Vko 7, 2003 Kurkkumakastike, Kalasta ruokaa teoriaa..   • Vko 8, 2003 Kalasta kurssi, Madekeitto   • Vko 9, 2003 Kalaruokaverkko 1 v. Lohiterriini   • Vko 10, 2003 Kukkoja koteihin, Sienihauki a`la Erkki Pulliainen   • Vko 11, 2003 Kalansyöjäkansanedustajat, lohitietoutta ym.   • Vko 12, 2003 ADHD syndrooma, Peruskastike kalalle   • Vko 13, 2003. Norjalaisen lohen ahdinko, Kalasta ruokaa ....   • Vko 14, 2003. Suomalainen kalankasvatus, Juustoiset haukifileet.   • Vko 15, 2003 Kalan pakastaminen, Tomaatti-ahvenkeitto   • Vko 16, 2003 VTT:n tutkimus, Pääsiäissilakat a`la Jäätteenmäki   • Vko 17, 2003 Kalakuolemat..   • Vko 18, 2003 EU-nimisuojat, kalafiletti   • Vko 19, 2003 Kala kohentaa mielialaa   • Vko 20, 2003 Catch&Release, Taimeninstituutti   • Vko 21, 2003 VHS kalatauti   • Vko 22, 2003 Motin lahna, Taattoin katiska   • Vko 23, 2003 Kala kasvattaa järkeä, Heikin haukipyörykät   • Vko 24, 2003 Taistelu ylipainoa vastaan   • Vko 25, 2003 Suurituloiset syövät kalaa, Harrin kuha   • Vko 26, 2003 Haukikato ulkosaaristossa   • Vko 27, 2003. Mätien saatavuus   • Vko 28, 2003 Kalakaupan rakennemuutos   • Vko 29, 2003 Kesäkalastusta, Hiilimuikut   • Vko 30, 2003 Yksi muikku, wokattua siikaa   • Vko 31, 2003 Kala on tarkka tuoreudestaan, KYKS:n tutkimus   • Vko 32, 2003, Varatuomari kalassa, Kuhaa purjopedillä   • Vko 33, 2003, Jokamiehen kalankäsittely, Lohta ja pinaattia   • Vko 34, 2003 Pekka Puska Suomeen, muniva kana 10 €   • Vko 35, 2003 Hukkaan heitettyä elämää, Kyyvedelle kalaan   • Vko 36, 2003 Röstiperunat ja savulohta, kalan erikoispiirteitä   • Vko 37, 2003 Sienet ja kala, Punaviinisuutari   • Vko 38, 2003 Lohen pakastaminen kokonaisena   • Vko 43, 2003. Bouillabaisse, Kalaruokaverkko 

Vko 14, 2003. Suomalainen kalankasvatus, Juustoiset haukifileet.


**************************************

*SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY. KALANSYÖJÄVERKKO*
3.4.2003 -suomalainen kala – siihen jää koukkuun

*********************************************

Tämän tiedotteen aiheita ovat:
1.Suomalainen kalankasvatus
2.Juustoiset haukifileet
3.Kalasta ruokaa –kurssi

*********************************************

SUOMALAINEN KALANKASVATUS
Suomi elää metsästä tai puulla parempiin päiviin, sanottiin kun
puhuttiin vihreästä kullasta, metsistämme. Tänä päivänä kala
vähenee uhkaavasti maailman meristä, sitä pyydetään enemmän
kuin se lisääntyy ja kalaan liittyvän ihmisen elimistölle tärkeän
valkuaisen ja hivenaineiden saanti vaikeutuu. Otetaan käyttöön
uusi iskulause: Suomalainen kala. Siihen jää koukkuun.
Emmekö me suomalaiset voisi tehdä kuten japanilaiset tekisivät
vesillemme, aloittaa globaali ajattelu ja ryhtyä valjastamaan
vesiämme entisen sähkön sijasta ruokakalan kasvatukseen.
Onhan meillä kokemuspohjaa Lokan ja Porttipahdan altaista.
Vuonna 2001 Suomessa oli kalankasvatuslaitoksia 599 kappaletta, joista osa tuotti kalan istukkaita ja jokainen touhusi pienellä, ellei nolla katteella eri puolilla maata. Samanaikaisesti meille tuodaan vuosittain yhä lisääntyvässä määrin norjalaista "kassilohta", jonka määrä jo yli 60 % meidän käyttämästämme ruokakalamäärästä.

Miksi kalankasvatuksemme on näin hajallaan? Eikö esimerkiksi kalatautien valvonnan kannalta olisi järkevää keskittää kalankasvatus joko suuriin makean veden altaisiimme eli järviin, tai vaikkapa valjastaa esimerkiksi Kainuun vähäväkisillä alueilla sijaitseva Kuhmosta alkava ja Oulunjärveen laskeva Emajoki. Nieriä ja siika polskisi ja menestyisi mielellään niissä vesissä. Seudun autioituvissa jokivarren taloissa maanviljelyn lopettaneet raavaat miehet saisivat työtä ja mitä tuloja se toisi noille riutuville, väestötappiosta kärsiville Iki Kiannon maille. Siinä menisi Nälkämaan laulun sanat kerralla uusiksi kun sieltä saataisiin markkinoille lähes sama vuosituotanto, joka nyt saadaan ympäri Suomea hajallaan sijaitsevista 599 kalankasvatuslaitoksista. Vain suurilla tuotantoyksiköillä me suomalaiset pääsemme iskemään norjalaisten halpatuontia vastaan, ruokkimaan kansalaiset kotimaisella kalalla ja kenties viemään sitä maasta enemmän kuin sitä tuodaan. Keskustelua asiasta kaivataan.

*****************************************************

Juustoiset haukifileet

Noin kilon painoinen hauki fileerataan ruodottomaksi (onnistuu hyvin jos on käynyt yhdistyksemme järjestämän kalakurssin). Leikataan annospaloiksi.
1 kananmunan keltuainen
pizzajuustoraastetta
korppujauhelmaa

Mausteeksi:
paprikajauhetta
suolaa
tillisilppua
voita
kermaa

Laita fileet voideltuun uunivuokaan, sivele vatkatulla keltuaisella ja mausta. Ripottele päälle juusto ja korppujauhelma, sekä voinokareita. Lisää kermaa kastikkeeksi. Hauduta 200c noin parikymmentä minuuttia. Valele muutaman kerran.

Tarjoa ystäville ja kylän miehille jasminriisin kera.
wiljam

***********************************************

Näillä näkymin kevään viimeinen Kalasta ruokaa –kurssi-iltaa vietetään Ravintola Hanneksessa torstaina 10.4. kello 16,30 – 23. Ilmoittaudu ja näet kuinka hauki käsitellään ruodottomaksi.

Heikki Karjalainen

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2335491
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net