Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1,2003 Kalasta ruokaa,kurssi   • Vko 2, 2003 Kasvatetun kalan ruokinta   • Vko 3, 2003 Kalasta ruokaa Ravintola Hannes   • Vko 4, 2003 Kalakaupassa kalat lajitellaan, Kalasoppaa Kuussa...   • Vko 5, 2003 Kalankasvatus Suomessa 2001.   • Vko 6, 2003 Kalasta ruokaa I   • Vko 7, 2003 Kurkkumakastike, Kalasta ruokaa teoriaa..   • Vko 8, 2003 Kalasta kurssi, Madekeitto   • Vko 9, 2003 Kalaruokaverkko 1 v. Lohiterriini   • Vko 10, 2003 Kukkoja koteihin, Sienihauki a`la Erkki Pulliainen   • Vko 11, 2003 Kalansyöjäkansanedustajat, lohitietoutta ym.   • Vko 12, 2003 ADHD syndrooma, Peruskastike kalalle   • Vko 13, 2003. Norjalaisen lohen ahdinko, Kalasta ruokaa ....   • Vko 14, 2003. Suomalainen kalankasvatus, Juustoiset haukifileet.   • Vko 15, 2003 Kalan pakastaminen, Tomaatti-ahvenkeitto   • Vko 16, 2003 VTT:n tutkimus, Pääsiäissilakat a`la Jäätteenmäki   • Vko 17, 2003 Kalakuolemat..   • Vko 18, 2003 EU-nimisuojat, kalafiletti   • Vko 19, 2003 Kala kohentaa mielialaa   • Vko 20, 2003 Catch&Release, Taimeninstituutti   • Vko 21, 2003 VHS kalatauti   • Vko 22, 2003 Motin lahna, Taattoin katiska   • Vko 23, 2003 Kala kasvattaa järkeä, Heikin haukipyörykät   • Vko 24, 2003 Taistelu ylipainoa vastaan   • Vko 25, 2003 Suurituloiset syövät kalaa, Harrin kuha   • Vko 26, 2003 Haukikato ulkosaaristossa   • Vko 27, 2003. Mätien saatavuus   • Vko 28, 2003 Kalakaupan rakennemuutos   • Vko 29, 2003 Kesäkalastusta, Hiilimuikut   • Vko 30, 2003 Yksi muikku, wokattua siikaa   • Vko 31, 2003 Kala on tarkka tuoreudestaan, KYKS:n tutkimus   • Vko 32, 2003, Varatuomari kalassa, Kuhaa purjopedillä   • Vko 33, 2003, Jokamiehen kalankäsittely, Lohta ja pinaattia   • Vko 34, 2003 Pekka Puska Suomeen, muniva kana 10 €   • Vko 35, 2003 Hukkaan heitettyä elämää, Kyyvedelle kalaan   • Vko 36, 2003 Röstiperunat ja savulohta, kalan erikoispiirteitä   • Vko 37, 2003 Sienet ja kala, Punaviinisuutari   • Vko 38, 2003 Lohen pakastaminen kokonaisena   • Vko 43, 2003. Bouillabaisse, Kalaruokaverkko 

Vko 17, 2003 Kalakuolemat..


**************************************
*SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY. KALANSYÖJÄVERKKO*
24.4.2003 -suomalainen kala – siihen jää koukkuun
*************************************************************
Tämän tiedotteen aiheita ovat:
1.Kalakuolemat
2.Hauenpäävelli
******************************************************************************
Kalaruoan ystävät ilmaisevat huolestumisensa sisävesiemme ilmastuksista. 2002 kesä muuttui suoraan talveksi, vedet jäätyivät ennätyksellisen nopeasti joka heijastuu tänä vuonna happipitoisen veden vähyytenä. Seurauksena on jo tammikuussa
havaitut runsaat kalakuolemat. Erityisen herkkiä kalalajeja ovat ovat lohet, kuha ja rapu vähempiarvoisten särkikalojen lisäksi. Heikko happitilanne on monien syiden summa. Aikaisemmin mainittu aikaisen talven tulon ja vesien jäätymisen lisäksi syyssateet jäivät pois, joka aiheutti normaalia alhaisemman vesitila-vuuden. Rehevyys ja normaalia paksumpi jääpeite ovat osasyyllisiä. Mitä me kalaruoasta pitävät voimme tehdä kenties oman kesämökkijärvemme hyväksi. Millä keinoin syvänteistä voisi pumpata hapetonta vettä esimerkiksi jään päälle. Suomen
kalastuslehti 3/2003 kertoi yhtenä keinona perämoottorin. Joskin ohjeessa mainitut diplomi-insinöörin viritykset tuntuivat vaarallisilta maallikosta. Itse tein ennalta ehkäisevän toimenpiteen tökkimällä syksyjään läpi parin tuuman putkia laiturin lähistöl-le pystyyn tököttämään. Pääsiäispyhinä vedin ne pois jäältä käsin, tuloksista ei vielä tiedä? Lisätietoja voi tsekata:
http://www.ymparisto.fi/hoito/vesikun/kunnost.htm#esim

*****************************************************

Jos happi loppuu, lienee pakko valmistaa Hauenpäävelliä.
Paras Kalaruokani ohjekilpailu
Järjestettiin isänpäivästä `97 äitienpäivään ´98
Yhdistyksemme sai edellä mainittuna aikana lähes sata kalaruokaohjetta, joista noin 70 oli suomalaisesta kalasta valmistettavia ruokia. Julkaisemme tällä palstalla jokaisessa julkaisussamme joitakin valittuja ohjeita.

HAUENPÄÄVELLI
Kaikki tietävät, että nykyihmiset eivät juuri arvosta haukea kalaruokana. Kuitenkin viime sodan aikana ja vielä 40- 50-luvun vaihteessa hauki oli kotitarvekalana elintärkeä. Kenties juuri hauen” pakkosyönti” on aiheuttanut sen, että se ikäpolvi aikuistuttuaan ei yltäkylläisyyden keskellä suostu syömään haukea. Ilmiön on todettu olevan esteenä kautta Suomen keski-ikäisen väestön mieltymyksen esteenä kalaruoan suosimiselle.

Hauenpäävelli-ohjeen lähettäjä Ebba Ahonen kirjoittaa: ” Kalevalan 40. runo kertoo kuinka Väinämöinen ”nostatti kaloa tuota, veti haukia ve`eestä”. Tuon hauen päästä tuli murkina suu joukolle Kalevan kansaa Olen kotoisin Sodankylästä. Kotona arvostettiin kalojen päitä. Isänisanoi usein: Pure kalan päitä niin paremmin ajatus juoksee. Veljeni kertoo poikosena 40- luvulla olleensa heinämiehenä eräällä kylän isännällä. Palkka oli ollut ruhtinaallinen: talon ylöspito ja muutama isomushauen pää. Veljeni sanookin aina arvostavansa hauenpäitä, ensimmäistä tienestiänsä. Minä myö arvostan kalanpäitä.
Paras kalaruokaohjeeni onkin hauenpäävelli.”

Valmistusohje neljälle ruokailijalle
2 – 3 hauenpäätä n. 0,9 Kg (maksat)
1 l vettä
1 keskikokoinen sipuli
pieni pala purjoa tai
kesäsipulin paksua vartta
1 rkl merisuolaa
1 rkl karkeaa tilliä tai
tillinvartta
1 tl iisoppia
6 kpl keskisuurta perunaa
1 pieni porkkana
6 maustepippuria
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl ruohosipulisilppua
1 rkl hienoa tilliä
0,5 dl kermaa

Pyydä kalakauppiastasi poistamaan hauenpäistä terävät kidukset ja laita päät kiehumaan kylmään veteen. Kuori vaahto pois veden alettua kiehumaan. Lisää suola ja mausteet.
Keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia.
Kuori ja lohko perunat, kuori ja viipaloi porkkana ja laita ne tyhjään kattilaan. Siivilöi kalaliemi päälle ja anna kiehua hiljaa. Sekoita vehnäjauhot pieneen vesitilkkaan ja suurusta liemi. Perunoiden kypsyessä irrota kalojen päistä tarkkaan kaikki syötävä. Lisää kalapalat liemeen. Mikäli on maksoja, hakkaa ne hienoksi ja lisää keitokseen.
Kiehauta vielä. Tarkista suola, lisää tarvittaessa. Lisää lopuksi kerma ja päälle tilliruohosipulisilppu. Tarjoa valmis Hauenpäävelli ruisleivän tai rieskan kera.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2264461
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net