Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1,2003 Kalasta ruokaa,kurssi   • Vko 2, 2003 Kasvatetun kalan ruokinta   • Vko 3, 2003 Kalasta ruokaa Ravintola Hannes   • Vko 4, 2003 Kalakaupassa kalat lajitellaan, Kalasoppaa Kuussa...   • Vko 5, 2003 Kalankasvatus Suomessa 2001.   • Vko 6, 2003 Kalasta ruokaa I   • Vko 7, 2003 Kurkkumakastike, Kalasta ruokaa teoriaa..   • Vko 8, 2003 Kalasta kurssi, Madekeitto   • Vko 9, 2003 Kalaruokaverkko 1 v. Lohiterriini   • Vko 10, 2003 Kukkoja koteihin, Sienihauki a`la Erkki Pulliainen   • Vko 11, 2003 Kalansyöjäkansanedustajat, lohitietoutta ym.   • Vko 12, 2003 ADHD syndrooma, Peruskastike kalalle   • Vko 13, 2003. Norjalaisen lohen ahdinko, Kalasta ruokaa ....   • Vko 14, 2003. Suomalainen kalankasvatus, Juustoiset haukifileet.   • Vko 15, 2003 Kalan pakastaminen, Tomaatti-ahvenkeitto   • Vko 16, 2003 VTT:n tutkimus, Pääsiäissilakat a`la Jäätteenmäki   • Vko 17, 2003 Kalakuolemat..   • Vko 18, 2003 EU-nimisuojat, kalafiletti   • Vko 19, 2003 Kala kohentaa mielialaa   • Vko 20, 2003 Catch&Release, Taimeninstituutti   • Vko 21, 2003 VHS kalatauti   • Vko 22, 2003 Motin lahna, Taattoin katiska   • Vko 23, 2003 Kala kasvattaa järkeä, Heikin haukipyörykät   • Vko 24, 2003 Taistelu ylipainoa vastaan   • Vko 25, 2003 Suurituloiset syövät kalaa, Harrin kuha   • Vko 26, 2003 Haukikato ulkosaaristossa   • Vko 27, 2003. Mätien saatavuus   • Vko 28, 2003 Kalakaupan rakennemuutos   • Vko 29, 2003 Kesäkalastusta, Hiilimuikut   • Vko 30, 2003 Yksi muikku, wokattua siikaa   • Vko 31, 2003 Kala on tarkka tuoreudestaan, KYKS:n tutkimus   • Vko 32, 2003, Varatuomari kalassa, Kuhaa purjopedillä   • Vko 33, 2003, Jokamiehen kalankäsittely, Lohta ja pinaattia   • Vko 34, 2003 Pekka Puska Suomeen, muniva kana 10 €   • Vko 35, 2003 Hukkaan heitettyä elämää, Kyyvedelle kalaan   • Vko 36, 2003 Röstiperunat ja savulohta, kalan erikoispiirteitä   • Vko 37, 2003 Sienet ja kala, Punaviinisuutari   • Vko 38, 2003 Lohen pakastaminen kokonaisena   • Vko 43, 2003. Bouillabaisse, Kalaruokaverkko 

Vko 18, 2003 EU-nimisuojat, kalafiletti


*********************************************
*SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY. KALANSYÖJÄVERKKO*
1.5.2003 -suomalainen kala – siihen jää koukkuun
*********************************************
Tämän tiedotteen aiheita ovat:
1.Euroopan unionin elintarvikkeiden suojausjärjestelmä
2.Haukikääryleet
3.Kalastusoptio
4.Hyvä kalafiletti

”Euroopan Unionissa astui voimaan 1993 maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden
laadunvarmistuspolitiikan osana tuotteiden alkuperän, maantieteellisten nimi-tysten ja perinteisten erityistuotteiden suojausjärjestelmä. Suomessa päätökset tulivat voimaan kesäkuussa 1995.”
(Ote lehdistötiedotteestamme 1.7.1997)
Mitä eri suojauskategorioita on????

1. SUOJATTU ALKUPERÄNIMITYS (SAN)
SAN osoittaa tuotteen tuotannon, jalostuksen ja käsittelyn tapahtuvan tietyllä maantieteellisellä alueella ja, näin vaadittaessa, tunnetulta ja vahvistetulla ammattitaidolla. Yhteys on kiinteä ja tuotteen laatu tai ominaisuudet johtuvat olennaisesti tai yksinomaisesti kyseisestä maantieteellisestä alueesta, esimer-kiksi siellä tuotetusta raaka-aineesta.
Suomen esimerkkinä Lapin Puikula, joka sai 1997 erityisominaisuutensa kasvaessaan
pitkän päivän olosuhteissa.
Muita esimerkkejä: Stilton-juusto (Englanti)), Ardennien voi (Belgia), Normandian
cammenbert (Ranska), Kalamatan oliivit (Kreikka), Wachauer Marilie –aprikoosi
(Itävalta).

2. SUOJATTU MAANTIETEELLINEN MERKINTÄ (SMM)
SMM osoittaa, että tuote ja sen maantieteellinen alkuperä yhtyvät ainakin yhdessä
tuotanto-, jalostus- tai käsittelyvaiheessa, joka antaa tuotteelle erityis-luonnetta. Soveltuu esimerkiksi kinkkuihin, makkaroihin, leikkeleisiin, oluisiin, joilla on hyvä maine ja joiden käsittely tapahtuu tietyllä maantieteellisellä alueella paikallisten menetelmien mukaan.
Esimerkkejä: Navarran parsat (Espanja), Ardennien kinkku (Belgia), Challansin siipikarja ,(Ranska) Newcastle Brown Ale (Englanti), Steirisches Kurbiskeröl- kurpitsansiemenöljy (Itävalta), Aachener Kuchen (Saksa) , Nocciola del Piemonte - pähkinät (Italia).

3. ERITYISLUONNETTA KOSKEVA TODISTUS (APT)
Tuotteen erityisluonne ilmenee sille myönnettävästä " Aito perinteinen tuote" (APT) – todistuksesta ja pyöreästä Eurooppa -tunnuksesta. Tällä ei viitata tuotteen alkuperään, vaan pyritään korostamaan tuotteen perinteistä koostumusta tai perinteistä tuotantotapaa. Tämä soveltuu esimerkiksi perinteisin menetelmin -valmistettuihin leivonnaisiin. Soveltuu mm. seuraaviin tuotteisiin:luostarioluet, kuivattu kinkku, suoraan tilalta ostettava, liha mozzarella-juusto, perinteinen suomalainen mämmi. Erityisluonnetodistuksen saanutta tuotenimikettä voidaan valmistaa eri paikoissa yhteisön alueella, mutta vain siten kuin se on rekisteröity.

Tähän APT suojauskategoriaan hyväksyttiin Kalakukko 15.7.2002

Paras Kalaruokani ohjekilpailu
Järjestettiin isänpäivästä ´ 97 äitienpäivään `98.Yhdistyksemme sai
edellä mainittuna aikana lähes sata kalaruokaohjetta, joista noin 70
suomalaisesta kalasta valmistettavia ruokia. Julkaisemme tässä yhden
loppukilpailuun päässeistä ohjeista.


HAUKIKÄÄRYLEET:noin 5:lle
450 g haukea jauhettuna (* filettä)
1 kpl sipulia jauhettuna
½ dl korppujauhoja
1 dl vettä
1tl sitruunapippuria
1 rkl tilliä hienonnettuna
1 tl pan suolaa
½ tl valkopippuria
½ tl pippurista yrttisekoitusta
1 kpl kananmuna
1 prk smetanaa
1 prk ranskankermaa
VÄLIIN:
150 g kylmäsavulohta viipaleina
100 g tuorejuustoa
1 rkl tilliä
40 g purjoa viipaleina
2 rkl voita
Jauha haukifileet lihamyllyllä (*tehosekoittimella). Samoin sipuli. Laita korppujauhot veteen turpoamaan hetkeksi. Tee taikina yleiskoneessa .Levitä taikina leivinpaperin päälle, jonka olet öljynnyt.( ei ota kiinni) Notkista tuorejuustoa mikrossa hetki.
Freesaa voissa purjosipulit. Lisää ne tillin kanssa tuorejuuston joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Levitä seos kalataikinan päälle ohueksi kerrokseksi. Tämän päälle kylmäsavu lohiviipaleet. Kääri rullia (*rullalle) lastaa apuna käyttäen. Leikkaa sopivan kokoisiksi.
Paista pannulla voissa tai (*hauduta) uunissa leivinpaperin päällä. Tarjoa perunasoseen kera, salaattina punajuuri-omenaraaste.
KASTIKE:
1 prk smetanaa
1 dl hillosipulia paloina
2 rkl hienonnettua tilliä
1 kpl herkkukurkkua kuutioina
HUOM! * merkityissä kohdissa yhdistyksen lisäys.
Tämä, nykyisin Oulun seudulla perheineen asuva rouva on tehnyt pitkän uran
helsinkiläisessä sairaala Mehiläisessä.
*********************************************
Lähetämme näitä tiedotteita edelleen riisuttuina musta-valkoisina kevyinä tekstiversioina koska monet purkavat ne esimerkiksi matkapuhelimilla.
Lähetämme Kalastusviikonlopusta kesällä 2003 kiinnostuneille tietoa yhdistyksemme
kalastustilasta Haukivuorella. Tiedostossa on liitteenä kuvia mökistämme ja kala-veneestämme.
Mikäli olet kiinnostunut käyttämään kesälomastasi osan verkkokalastuksen ja haluat oppia käsittelemään saaliin oikeaoppisesti, heitä postia ja saat paluupostissa tietopaketin.
Siinä kerrotaan vapaista ajankohdista ja kalastusoption kuluista. Viime kesänä kalastustilallamme vieraili 12 ruokakuntaa.
*********************************************
Kalasta ruokaa –kurssilla keskusteltiin hyvästä kalaveitsestä. Kanta-asiakkaan edut Stockmann vihkosessa on nyt ammattikäytössäkin suosituksi osoittautunut Victorinox kalafiletin tarjous. Kiinnostuneille tiedoksi. Hinta ei hirvitä, 21,50/kpl.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2394371
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net