Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1,2003 Kalasta ruokaa,kurssi   • Vko 2, 2003 Kasvatetun kalan ruokinta   • Vko 3, 2003 Kalasta ruokaa Ravintola Hannes   • Vko 4, 2003 Kalakaupassa kalat lajitellaan, Kalasoppaa Kuussa...   • Vko 5, 2003 Kalankasvatus Suomessa 2001.   • Vko 6, 2003 Kalasta ruokaa I   • Vko 7, 2003 Kurkkumakastike, Kalasta ruokaa teoriaa..   • Vko 8, 2003 Kalasta kurssi, Madekeitto   • Vko 9, 2003 Kalaruokaverkko 1 v. Lohiterriini   • Vko 10, 2003 Kukkoja koteihin, Sienihauki a`la Erkki Pulliainen   • Vko 11, 2003 Kalansyöjäkansanedustajat, lohitietoutta ym.   • Vko 12, 2003 ADHD syndrooma, Peruskastike kalalle   • Vko 13, 2003. Norjalaisen lohen ahdinko, Kalasta ruokaa ....   • Vko 14, 2003. Suomalainen kalankasvatus, Juustoiset haukifileet.   • Vko 15, 2003 Kalan pakastaminen, Tomaatti-ahvenkeitto   • Vko 16, 2003 VTT:n tutkimus, Pääsiäissilakat a`la Jäätteenmäki   • Vko 17, 2003 Kalakuolemat..   • Vko 18, 2003 EU-nimisuojat, kalafiletti   • Vko 19, 2003 Kala kohentaa mielialaa   • Vko 20, 2003 Catch&Release, Taimeninstituutti   • Vko 21, 2003 VHS kalatauti   • Vko 22, 2003 Motin lahna, Taattoin katiska   • Vko 23, 2003 Kala kasvattaa järkeä, Heikin haukipyörykät   • Vko 24, 2003 Taistelu ylipainoa vastaan   • Vko 25, 2003 Suurituloiset syövät kalaa, Harrin kuha   • Vko 26, 2003 Haukikato ulkosaaristossa   • Vko 27, 2003. Mätien saatavuus   • Vko 28, 2003 Kalakaupan rakennemuutos   • Vko 29, 2003 Kesäkalastusta, Hiilimuikut   • Vko 30, 2003 Yksi muikku, wokattua siikaa   • Vko 31, 2003 Kala on tarkka tuoreudestaan, KYKS:n tutkimus   • Vko 32, 2003, Varatuomari kalassa, Kuhaa purjopedillä   • Vko 33, 2003, Jokamiehen kalankäsittely, Lohta ja pinaattia   • Vko 34, 2003 Pekka Puska Suomeen, muniva kana 10 €   • Vko 35, 2003 Hukkaan heitettyä elämää, Kyyvedelle kalaan   • Vko 36, 2003 Röstiperunat ja savulohta, kalan erikoispiirteitä   • Vko 37, 2003 Sienet ja kala, Punaviinisuutari   • Vko 38, 2003 Lohen pakastaminen kokonaisena   • Vko 43, 2003. Bouillabaisse, Kalaruokaverkko 

Vko 21, 2003 VHS kalatauti


**************************************************
*SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY. KALANSYÖJÄVERKKO*
22.5.2003 (since 1996)
**************************************************
Tämän tiedotteen aiheita ovat:
1. VHS
2. Kiiskinyytit
3.Kalansyöjäverkko = Kalaruokaverkko
**************************************************
Viimeviikon tiedotteessamme hämmästelimme Suomen luonnonsuojeluliiton kannanottoa C&R kalastukseen. Kannanotto oli tietenkin Suomen eläinsuojeluliiton kannanotto. Kiitoksia palautteesta.
**************************************************
Yhdistyksemme reagoi VHS kalatautiin jo vuonna 2000 kun sitä todettiin esiintyvän Ahvenanmaalla ja Kymenlaaksossa. Silloin poistimme pro kala teeseistämme ”tukea kalankasvatusta, jotta se lisääntyisi ja menestyisi Suomessa”. Tämän jälkeen
kantamme kasvatettuun kalaan on löystynyt. Mitä nyt kun sen epäillään levinneen Länsi-Suomen saaristoon. VHS –taudista kärsivä kala on apaattinen, silmät ovat pullistuneet ja vuotavat verta. Monien pienten elintarvikeliikkeiden kalatiskin pidon kuitenkin mahdollistaa niissä myytävä kirjolohi joka onkin silakan jälkeen myydyin kauppakalamme. Kaksipiippuinen juttu. Itse lämminsavustettu kirjolohi saunan jälkeen höystettynä kermaviilikastikkeella on niin hyvää, että väliin pitää mennä saadakseen edes maistaa. Ainakin lapsiperheissä. Kenellä
on muistissa viikolla 14 kirjoituksemme, jossa toivottiin kalankasvatuksen keskittyvän maamme suuriin, vähäväkisillä alueil-
la sijaitseviin makean veden altaisiin?
**************************************************
KIISKINYYTIT
Ebba Ahonen kirjoittaa: Huhti- toukokuulla, kun Kitkajoen nivat
avautuvat ja sulat suurenevat, käymme laskemassa siikaverkot jään
reunaan. Silloin tarttuu verkkoihin usein myös pulleamahaisia
kiiskinaaraita. Kiisken mäti on erinomaista. Olen lukenut, että se
oli myös Kekkosen herkkua. Kiiskeä vierastetaan suotta sen piikki-
syyden takia. Minä taas otan yksittäisen kiiskenkin verkoista talteen.
Kiiskessä on valkea, maukas liha. Toukokuulla, paitsi että teen
Kekkosen herkkua, teen myös kiiskipiirakoita tai nyyttejä.

VALMISTUSOHJE

Kiiskien keitinliemi:
* vettä niin, että kalat peittyvät
* merisuolaa
* tilliä runsaasti
* sipulia tai purjosipulia
tai pakastettuja sipulinvarsia

Täyte:
* 300 g keitettyä kalaa
* 100 g keitettyä riisiä
* 1 kananmuna
* ½ dl öljyä
* ripaus tilliä
* 1 rkl hunajaa

Valmistus:
Laita peratut, päättömät kiisket kiehumaan kylmään veteen. Kullaa vaahto pois. Lisää sipulit, tillisilppu ja suola. Keitä kypsiksi. Irrottele ruodot. Lisää kalasilpun sekaan keitetty riisi, muna, öljy, ripaus tilliä ja vähän hunajaa. Tarkista suola. Kaaviloi voitaikinalevyt. Leikkaa neliöiksi. Nosta täyteseosta jokaiselle levylle. Nipistä nurkista nyyteiksi. Paista 250 asteen lämmössä kauniin ruskeaksi. Voitele ennen paistoa
munalla.
(Nyyttejä voi tehdä myös pikkuahvenista).
Siitä vaan kiiskiä kalastamaan (yhdist. huomautus).
**************************************************
Ensi viikolla keittiömestari Wiljam Pyy kertoo katiskapyynnistä Kajaanin
Karankalahdessa 40-luvulla sekä kuinka lahnalla herkuteltiin Motissa
Helsingin Töölössä. Lisäksi ennen kesälomaa laadimme julkilausuman
alan viranomaisille pyyntipaikan ja –ajan merkintäpuutteista kalatiskeil-
lä sekä savusiian alkuperämaamerkinnän puuttumisesta.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2406536
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net