Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1,2003 Kalasta ruokaa,kurssi   • Vko 2, 2003 Kasvatetun kalan ruokinta   • Vko 3, 2003 Kalasta ruokaa Ravintola Hannes   • Vko 4, 2003 Kalakaupassa kalat lajitellaan, Kalasoppaa Kuussa...   • Vko 5, 2003 Kalankasvatus Suomessa 2001.   • Vko 6, 2003 Kalasta ruokaa I   • Vko 7, 2003 Kurkkumakastike, Kalasta ruokaa teoriaa..   • Vko 8, 2003 Kalasta kurssi, Madekeitto   • Vko 9, 2003 Kalaruokaverkko 1 v. Lohiterriini   • Vko 10, 2003 Kukkoja koteihin, Sienihauki a`la Erkki Pulliainen   • Vko 11, 2003 Kalansyöjäkansanedustajat, lohitietoutta ym.   • Vko 12, 2003 ADHD syndrooma, Peruskastike kalalle   • Vko 13, 2003. Norjalaisen lohen ahdinko, Kalasta ruokaa ....   • Vko 14, 2003. Suomalainen kalankasvatus, Juustoiset haukifileet.   • Vko 15, 2003 Kalan pakastaminen, Tomaatti-ahvenkeitto   • Vko 16, 2003 VTT:n tutkimus, Pääsiäissilakat a`la Jäätteenmäki   • Vko 17, 2003 Kalakuolemat..   • Vko 18, 2003 EU-nimisuojat, kalafiletti   • Vko 19, 2003 Kala kohentaa mielialaa   • Vko 20, 2003 Catch&Release, Taimeninstituutti   • Vko 21, 2003 VHS kalatauti   • Vko 22, 2003 Motin lahna, Taattoin katiska   • Vko 23, 2003 Kala kasvattaa järkeä, Heikin haukipyörykät   • Vko 24, 2003 Taistelu ylipainoa vastaan   • Vko 25, 2003 Suurituloiset syövät kalaa, Harrin kuha   • Vko 26, 2003 Haukikato ulkosaaristossa   • Vko 27, 2003. Mätien saatavuus   • Vko 28, 2003 Kalakaupan rakennemuutos   • Vko 29, 2003 Kesäkalastusta, Hiilimuikut   • Vko 30, 2003 Yksi muikku, wokattua siikaa   • Vko 31, 2003 Kala on tarkka tuoreudestaan, KYKS:n tutkimus   • Vko 32, 2003, Varatuomari kalassa, Kuhaa purjopedillä   • Vko 33, 2003, Jokamiehen kalankäsittely, Lohta ja pinaattia   • Vko 34, 2003 Pekka Puska Suomeen, muniva kana 10 €   • Vko 35, 2003 Hukkaan heitettyä elämää, Kyyvedelle kalaan   • Vko 36, 2003 Röstiperunat ja savulohta, kalan erikoispiirteitä   • Vko 37, 2003 Sienet ja kala, Punaviinisuutari   • Vko 38, 2003 Lohen pakastaminen kokonaisena   • Vko 43, 2003. Bouillabaisse, Kalaruokaverkko 

Vko 22, 2003 Motin lahna, Taattoin katiska


********************************************
*SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY.
KALARUOKAVERKKO*
29.5.2003 since 1996
********************************************
Tämän tiedotteen aiheita ovat:
1.Lahnasta yleensä
2.Uunilahna
3.Taattoin pikkukatiska
********************************************
LAHNASTA YLEENSÄ
Lahna, Abramis brama, on vapaa-ajan kalastajien kestosuosikki
Sitä nostetaan verkkokalastuksena vuosittain yli 3 milj. kg, mutta sen
menekki on tänä päivänä kauppakalana vähäinen kulutustottumusten
muuttuessa. Suuret suomut ja vahvat kylkiruodot tekevät lahnasta
tanakan. Lahnan vatsaontelon alapäässä kuin myös niskan ja selkäevien
välissä on paksu rasvainen alue. Päässä oleva kitalaen tyynymäinen
lihas on myös herkullinen. Tainnutuksen jälkeen lahna pistetään
puhkaisemalla kidusvaltimo jolloin veri valuu ulos kalasta. Suomus-
tamisen voi aloittaa heti verestyksen jälkeen, koska kuolinjäykkyys ei
helpota sitä. Savustettaessa lahnaa ei tarvitse suomustaa. Sen sijaan
joillakin on tapana avata kookas lahna ( > 2 kg) selän puolelta, jolloin
se saa savun makua ja kypsyy paremmin. Lahnan pitkulainen maksa
on herkullinen ja mätiä voidaan käyttää esimerkiksi keitoissa.
********************************************
UUNILAHNA
Kevät on parhainta lahna-aikaa ja Ravintola Motissa uunilahna oli
omistaja/johtajan ja asiakkaiden suosikkiruokaa .Lahnojen päät
keitettiin ja kieli oli erityisen herkullinen. Päät nautittiin kuin ravut
kaivaen hummerihaarukalla niistä parhaat palat.

Tarvitsemme noin parikiloisen suomustetun lahnan.
Täyte:
¤ 1 dl kypsää riisiä
¤ 1 kpl keitetty, pienitty kananmuna
¤ 1 kpl raaka kananmuna
¤ 1 dl korintteja
¤ 2 rkl tillisilppua
¤ 1 tl merisuolaa
Valmistus:
Täyteainekset sekoitetaan riisiin jolla täytetään lahnan vatsa.
Uunivuoka voidellaan voilla. Lahnan pintaan ripotellaan valkopip-
puria ja suolaa, korppujauhelmaa ja voinokareita. Lahna paistetaan
ensin 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia, jonka jälkeen sitä aletaan
valella ranskankerma-/ kuohukerma-liemellä 10 minuutin välein.
Näin saadaan lahnan pintaan kaunis kuorrutus ja uunipannun pohjalle
jää maukas ja sakea kastike. Lahnan kypsymisaika on noin tunti,
mutta tästä ajasta noin puoli tuntia lahna saa hautua miedommassa
lämpö-tilassa ( 150 astetta).

Motissa lahnan lisäkkeenä tarjottiin puolukkasurvosta, sipuli-
perunamuusia, sitruunaviipaleita sekä tillivoisulaa.
(Tämä lahnaohje on aiemmin julkaistu 13.6.2002.)
Keittiömestari Wiljam Pyy (Motissa 67 – 68)
********************************************
Taattoin pikkukatiska

Elettiin 40- luvun loppupuolta Kajaanin Karankalahdessa. Kotimme oli
juuri valmistunut syksyksi ja kaikkea jännittävää oli odotettavissa.
Joulua odoteltiin vaikka lahjoista ei ollut toivoa, eikä niitä sitten
paljon tullutkaan. Muamoi oli
kutonut meille lapsille jotain tarpeellista. Isäni oli kätevä käsistään,
joten saimme lahjaksi puuleluja. Värikynät oli jo niin suuri ihme, että
mentiin hämillemme; mitähän noillakin tehdään. Kevättalvi läheni
loppuaan ja isällä oli paljon puuhaa. Eräänä päivänä hän toi kaupungista
katiskaverkkoa ja me penskat ihmettelemään silmät ymmyrskäisinä,
että mitähän taatto tekee verkolla?
Sopivan ajankohdan koittaessa hän sitten alkoi tehdä katiskoja, ja kun
muutama oli saatu valmiiksi, jäi katiska-verkkoa jäljelle. Minä
rohkaisin mieleni, mikä vaati henkisiä voimia, kysyäkseni että jos
minullekin. Ensin käärittiin sätkä ja jahkailtiin. Minulla alkoi nousta
pala kurkkuun. Ehkä ei sittenkään. Tapansa mukaan isäni murahteli ja
jahkaili:” Mitähän sinä sitten teet sillä katiskalla?” Toivonkipinä heräsi.
”No minä pyydystän sillä pikkukaloja”, sain jotenkin soperrettua.
Kevät tuli, jäät lähtivät joesta ja tuli se hetki, jolloin isä otti katiskat
suunnatakseen kulkunsa rantaan. Onneksi satuin huomaamaan sen ja
hain kiireellä oman pyydykseni. Nipin napin ehdin mukaan. Katiskat
veneeseen ja etsimään isän mielestä hyviä kalapaikkoja. Olin sitä
mieltä, että minun katiskani laitettiin huonoon paikkaan ja olinkin
siitä huolissani. Harmitti, että tuollaiseen paikkaan. Oli kutuaika ja
kokiessamme katiskoita ne oli puolillaan ahvenia ja särkiä.
Viimeiseksi mentiin minun pikkukatiskani luo. Taattoin sanoi
minulle: ”Nostahan prihatsu omasi.” Melkein tuli pissat housuun
yrittäessäni nostaa katiskaa. En jaksanut. Siitä syntyikin pientä
suukopua kunnes isäni tarttui naruun ja veti. Katiska kieppui
valtavasti, vesi pärskyi. Isäni ilme oli viedeoitavan näköinen.
Katiskassa oli kiepillä valtava hauki. Minun silmäni loistivat ylpeydestä.
Hauki oli niin suuri, ettei sitä saatu pois muutoin kuin rikkomalla pyydys.
Pettymykseni oli sanoin kuvaamaton, eikä katiskaa ehditty edes korjata.
Kuitenkin ensimmäinen iso kalakilpailu koitui voitokseni, vaikka surin
oman pikkukatiskani rikkoutumista.
Wiljam Pyy
pyywiljam@jippii.fi

********************************************
HUOMIO!
Kanssakäyminen kanssamme siirtyy 1.6.2003 alkaen toistaiseksi alla
mainittuun jippii –osoitteeseen a) kesäloman, ja b) uuden palvelimen
kytkemisen vuoksi. Hän jolla on teknistä osaamista GPRS verkkoyhteyden
hienouksista, ottakoon yhteyttä.

 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2094602
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net