Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1,2003 Kalasta ruokaa,kurssi   • Vko 2, 2003 Kasvatetun kalan ruokinta   • Vko 3, 2003 Kalasta ruokaa Ravintola Hannes   • Vko 4, 2003 Kalakaupassa kalat lajitellaan, Kalasoppaa Kuussa...   • Vko 5, 2003 Kalankasvatus Suomessa 2001.   • Vko 6, 2003 Kalasta ruokaa I   • Vko 7, 2003 Kurkkumakastike, Kalasta ruokaa teoriaa..   • Vko 8, 2003 Kalasta kurssi, Madekeitto   • Vko 9, 2003 Kalaruokaverkko 1 v. Lohiterriini   • Vko 10, 2003 Kukkoja koteihin, Sienihauki a`la Erkki Pulliainen   • Vko 11, 2003 Kalansyöjäkansanedustajat, lohitietoutta ym.   • Vko 12, 2003 ADHD syndrooma, Peruskastike kalalle   • Vko 13, 2003. Norjalaisen lohen ahdinko, Kalasta ruokaa ....   • Vko 14, 2003. Suomalainen kalankasvatus, Juustoiset haukifileet.   • Vko 15, 2003 Kalan pakastaminen, Tomaatti-ahvenkeitto   • Vko 16, 2003 VTT:n tutkimus, Pääsiäissilakat a`la Jäätteenmäki   • Vko 17, 2003 Kalakuolemat..   • Vko 18, 2003 EU-nimisuojat, kalafiletti   • Vko 19, 2003 Kala kohentaa mielialaa   • Vko 20, 2003 Catch&Release, Taimeninstituutti   • Vko 21, 2003 VHS kalatauti   • Vko 22, 2003 Motin lahna, Taattoin katiska   • Vko 23, 2003 Kala kasvattaa järkeä, Heikin haukipyörykät   • Vko 24, 2003 Taistelu ylipainoa vastaan   • Vko 25, 2003 Suurituloiset syövät kalaa, Harrin kuha   • Vko 26, 2003 Haukikato ulkosaaristossa   • Vko 27, 2003. Mätien saatavuus   • Vko 28, 2003 Kalakaupan rakennemuutos   • Vko 29, 2003 Kesäkalastusta, Hiilimuikut   • Vko 30, 2003 Yksi muikku, wokattua siikaa   • Vko 31, 2003 Kala on tarkka tuoreudestaan, KYKS:n tutkimus   • Vko 32, 2003, Varatuomari kalassa, Kuhaa purjopedillä   • Vko 33, 2003, Jokamiehen kalankäsittely, Lohta ja pinaattia   • Vko 34, 2003 Pekka Puska Suomeen, muniva kana 10 €   • Vko 35, 2003 Hukkaan heitettyä elämää, Kyyvedelle kalaan   • Vko 36, 2003 Röstiperunat ja savulohta, kalan erikoispiirteitä   • Vko 37, 2003 Sienet ja kala, Punaviinisuutari   • Vko 38, 2003 Lohen pakastaminen kokonaisena   • Vko 43, 2003. Bouillabaisse, Kalaruokaverkko 

Vko 23, 2003 Kala kasvattaa järkeä, Heikin haukipyörykät


*********************************************
*SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY. KALARUOKAVERKKO*
5.6.2003 since 1996
*********************************************
Tämän tiedotteen aiheita ovat:
1. Kala kasvattaa järkeä
2. Heikin Haukipyörykät
*********************************************
Kalaruokaa syövässä väestössä on todettu olevan vähemmän
sydänsairaksia, mutta vähemmän myös mielen sairauksia,
erityisesti masennusta. Myös masennukseen liityvä itsemurha-
riski voi olla pienempi, jos aterioilla usein kalaa.
Kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, että masentu-
neet ja skitsofreenikot hyötyvät kalaöljyn käytöstä, toteaa
Kuopion yliopistollisen sairaalan psykiatrian klinikan
tutkijalääkäri Antti Tanskanen.
Jos rasvahappojen välinen suhde on hyvä, tiedonsiirto aivosolujen
välillä toimii hyvin. Aikuisen ravinnossa molempia omega –rasva-
happoja oli ihmisen lajikehityksen alussa suunnilleen yhtä paljon.
Nykyisessä länsimaisessa ravinnossa omega 6 –rasvahappoja on
kymmenen kertaa omega 3 –rasvahappoja enemmän. Se voi olla
mielenterveyden kanalta ongelmallista. Riittävästi hyviä rasvahap-
poja saa, kun syö kalaa kahdesti viikossa, Tanskanen jatkaa.
SIINÄPÄ SE!!
*********************************************
En valmistanut seuraavanlaisia haukipyöryköitä aivan omasta
päästäni, vaan hauesta ja lohesta.

Haukipyörykät (vielä kerran)

500 g haukifileetä ja
200 g lohifileetä
2 dl kermaa
1 rkl sulatettua voita
2 kananmunan keltuaista
3 kananmunan valkuaista
1 rkl perunajauhoja
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
sitruunamehua
KEITTÄMISEEN:
kalalientä
1 sipuli lohkoina

Tein näin:
Paloittelin haukifileen leikkaamalla sen pituussuuntaan
kolmeen osaan ja sen jälkeen poikkisuuntaan kuutioiksi
(pikkuruodot katkeaa), lohifilepalan niin ikään kuutioiksi
ja monitoimikoneeseen. Sekoitin molemmat jauhot ja keltuai-
set kermaan ja lisäsin seoksen jauhamaani kalamassaan voi-
sulan ja sitruunamehun kera. Lopuksi sekoitin taikinaan
kolmen kananmunan vaahdotetut valkuaiset. Käytin monitoimi-
konetta vain sykäyksittäin, ettei massa juoksettunut.
Valmistin kahta ruokalusikkaa apuna käyttäen pyöryköitä
taikinasta ja kypsensin niitä kiehuvassa kalaliemesä 4-
5 minuttia.
Lopuksi valmistin peruskastikkeen (2 rkl vehnäjauhoja, 2 rkl
voita, 1 dl kermaa, johon sekoitin n ½ l kalalientä.
Rasvaisempana kalana lohi toi lisää makua haukeen ja vaah-dotetut kananmunanvalkuaiset pehmensivät kalapullia.
Lisukkeena keitettyjä perunoita.
*********************************************
Ensi viikolla valmistamme ahventa turkkilaisittain

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2406546
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net