Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1,2003 Kalasta ruokaa,kurssi   • Vko 2, 2003 Kasvatetun kalan ruokinta   • Vko 3, 2003 Kalasta ruokaa Ravintola Hannes   • Vko 4, 2003 Kalakaupassa kalat lajitellaan, Kalasoppaa Kuussa...   • Vko 5, 2003 Kalankasvatus Suomessa 2001.   • Vko 6, 2003 Kalasta ruokaa I   • Vko 7, 2003 Kurkkumakastike, Kalasta ruokaa teoriaa..   • Vko 8, 2003 Kalasta kurssi, Madekeitto   • Vko 9, 2003 Kalaruokaverkko 1 v. Lohiterriini   • Vko 10, 2003 Kukkoja koteihin, Sienihauki a`la Erkki Pulliainen   • Vko 11, 2003 Kalansyöjäkansanedustajat, lohitietoutta ym.   • Vko 12, 2003 ADHD syndrooma, Peruskastike kalalle   • Vko 13, 2003. Norjalaisen lohen ahdinko, Kalasta ruokaa ....   • Vko 14, 2003. Suomalainen kalankasvatus, Juustoiset haukifileet.   • Vko 15, 2003 Kalan pakastaminen, Tomaatti-ahvenkeitto   • Vko 16, 2003 VTT:n tutkimus, Pääsiäissilakat a`la Jäätteenmäki   • Vko 17, 2003 Kalakuolemat..   • Vko 18, 2003 EU-nimisuojat, kalafiletti   • Vko 19, 2003 Kala kohentaa mielialaa   • Vko 20, 2003 Catch&Release, Taimeninstituutti   • Vko 21, 2003 VHS kalatauti   • Vko 22, 2003 Motin lahna, Taattoin katiska   • Vko 23, 2003 Kala kasvattaa järkeä, Heikin haukipyörykät   • Vko 24, 2003 Taistelu ylipainoa vastaan   • Vko 25, 2003 Suurituloiset syövät kalaa, Harrin kuha   • Vko 26, 2003 Haukikato ulkosaaristossa   • Vko 27, 2003. Mätien saatavuus   • Vko 28, 2003 Kalakaupan rakennemuutos   • Vko 29, 2003 Kesäkalastusta, Hiilimuikut   • Vko 30, 2003 Yksi muikku, wokattua siikaa   • Vko 31, 2003 Kala on tarkka tuoreudestaan, KYKS:n tutkimus   • Vko 32, 2003, Varatuomari kalassa, Kuhaa purjopedillä   • Vko 33, 2003, Jokamiehen kalankäsittely, Lohta ja pinaattia   • Vko 34, 2003 Pekka Puska Suomeen, muniva kana 10 €   • Vko 35, 2003 Hukkaan heitettyä elämää, Kyyvedelle kalaan   • Vko 36, 2003 Röstiperunat ja savulohta, kalan erikoispiirteitä   • Vko 37, 2003 Sienet ja kala, Punaviinisuutari   • Vko 38, 2003 Lohen pakastaminen kokonaisena   • Vko 43, 2003. Bouillabaisse, Kalaruokaverkko 

Mätien saatavuus


*********************************************
SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY. KALARUOKAVERKKO
10.7.2003 since 1996
*********************************************

Tämän tiedotteen aiheita ovat:
1. Nuottarannan soppa
2. Kalakaupasta
3. Liitteenä kotimaisen kalan ja mätien saatavuus

***************************************************

NUOTTARANNAN SOPPA

1 KG PERUNOITA
1 KG HAILIA (TAI PIENIÄ AHVENIA)
1 KPL ISO SIPULI
1 RKL SUOLAA
NOKARE VOITA

Perunat kuoritaan, huuhdellaan ja laitetaan kokonaisina, mieluimmin
pyöreäpohjaiseen rautapataan.
Kalat päällimmäiseksi ja vettä juuri niin paljon, että ne peittyvät. Suola
ripotellaan päälle. Pata asetetaan avotulelle rautakivien väliin tai tuoreen
kepin päähän. Kun soppa alkaa kiehua, otetaan sakka pois, tarkistetaan
suola ja lisätään keittoon siivuiksi leikattu sipuli.
Keitto saa kiehua niin kauan, että liemi on melkein kokonaan kuivunut.
Lisätään voi ja annetaan vielä kiehua aivan kuivaksi.

Nuottarannan soppa on perinneruokaa Kuutsalosta. Ohjeen lähetti Kymin
Marttayhdistyksen pitkäaikainen emäntä ja yhdistyksemme jäsen Terttu
Tiihonen. Hän muistuttaa myös, että tulen pitää olla kova, muuten ei
sopasta tule hyvää.

(Ohjeessa haili on kilohaili, joka on yksi Suomen lahdessa runsaana elävä
silakkaa pienempi kala. Se on myös virolaisten paljon troolaama.
Kilohailista valmistetaan maustekalaa sekä anjovista.)

***********************************************************

Kalakaupan rakennemuutos 90- luvulla
Maassamme tapahtuva väestön pakkautuminen Etelä-Suomen suurimpiin
kaupunkeihin, Oulu mukaan luettuna, on tuonut tullessaan elintarvikkeiden
osalta jakelutien muutoksen.

Siat, naudat ja kanat kasvatetaan kuluttajasta kauempana kuin ennen, jopa
ulkomailla. Kala on yksi tärkeimpiä ruuan raaka-aineita, jonka tuoreudesta
on erityisesti huolehdittava. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on
maamme kalakaupassa tapahtunut rakennemuutos. Pieniä kalaa tai kala-
tuotteita myyviä erikoisliikkeitä on maassamme enää noin 50 sillä
myynnin painopiste on siirtynyt entisestään suurentuvien markettien
kalatiskeille. Huomioitavaa tässä bisneksessä on se, ettei näiden suurien
markettien kalakauppaa hoida suinkaan sen kaupparyhmittymän henkilö-
kunta, vaan siellä häärää omat kala-alan yrittäjät. On ajauduttu tilanteeseen,
jossa maamme suurimmat kauppaketjut ovat alkaneet vuokraamaan
kalatiskejään ulkopuolisille luottaen siihen, että ammattilaiset osaavat.
Uusimaalle invaasion tehneet kalan tukkukauppiaat ja jalostajat värväävät
usein tiskeilleen sopivia, mutta ei päteviä myyjiä. Tämän seurausta
on pääkaupunkiseudulla vallitseva työvoimapula ja se, että näille kalatiskien
yrittäjille vuokratiskit ovat heidän omien tuotteittensa jakelupisteitä. He eivät
näe tarkoituksenmukaiseksi palkata kalatiskiä hoitamaan alan ammattilaista.
Heille riittää kun joku seisoo tiskin takana.
Kalakaupan/ -tiskin pito on ammattilaisten puuhaa. Kalan sisään ostot ja
tuoreudesta huolehtimisen oppii vain kokemuksen kautta. Useimmissa
marketeissa kalan liikevaihdosta 50 – 60 % muodostuu perjantain ja
lauantain myynnistä, jolloin kalaa pitäisi olla, mutta sunnuntain yli sitä ei
saisi jäädä. Tästä johtuen kuluttajan ei pidä hämmästyä mikäli jotkut kalalajit
ovat lauantaina iltapäivällä loppuneet. Se ei suinkaan ole ammattitaidon
puutetta vaan päinvastoin. Tällä menettelyllä kalakauppias välttää kiusauksen
myydä maanantaina vanhaa. Erityisesti silakka ja muikku kuuluvat näihin
yhtenä päivänä myytäviin kaloihin. Näin ollen maanantaisin myytävää
silakkaa ja muikkua ei monissa perheissä hankita. Räikeimpiä epäkohtia,
joita kuluttaja saattaa kotona huomata avatessaan ostamansa kalapaketin
ovat:
* pienikokoinen kala (silakka, -file, muikku) on pakattu muovipussiin,
jota ennen se on lionnut umpipohjaisessa metallikulhossa kaupan tiskillä
* kalafileitä on nosteltu keskeltä ja puristeltu kovakouraisesti niin, että
liha on murtunut
* kalan prosessointi on jäänyt kesken, eikä kalafileestä ole leikattu pois
vatsa-, perä- ja selkäevää
Meidän kalaruuan ystävien olisi vaadittava tarpeitamme tyydyttävää palvelua,
eikä nurkumatta hyväksyä kaikkea mitä meille paketoidaan.

Kala-alalla pitäisi lopettaa tuotantosuuntainen ajattelutapa ja aloittaa kuluttajan tarpeista lähtevä pitkän tähtäimen markkinointi. Esimerkkinä voisi mainita erään kalaruoan ystävän. Hän kertoi poikansa ylioppilaaksi päästyään päässeen harjoittelijaksi kalatiskille. ”En ole koskaan valehdellut niin paljon kuin ollessani kalamyyjänä”, kertoi isä poikansa sanoneen. ”Tänään savustettu” tai ”eilen pyydetty” ei voi minkään logiikan mukaan pitää paikkaansa eli totuuden vääristely ei ainakaan lisää kalan menekkiä.

Onneksi epäkuranttia kalaa myyvät poistuvat alalta oltuaan hetken. Heillä ei ole tulevaisuutta. Kuluttaja haluaisi lisää valmiita kalatuotteita. Niiden kysyntä kasvaa ja maahamme tuodaankin pakastettuja Katkakampela- täytepihvejä Hollannista ja Turskarullia Islannista. Suomessa valmistettavista kalajalosteista ovat jalansijaa saaneet lohipullat ja haukipihvit, joista hauen uusi tuleminen valmisruokana on ilahduttavaa. Voi vain toivoa, että meillä alkanut Agenda 2000- ohjelma jakaisi rakennetukea uusille kalanjalostusyrityksille Savon, Karjalan ja Kainuun maakunnissa. Näin saisimme kiireisille etelä-suomalaisille perheille helppoja ja terveellisiä valmisruokia kalasta arkipäiviksi ja tuoretta kalaa hyvine valmistusohjeineen viikonlopuiksi.

Heikki Karjalainen
Puheenjohtaja

 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2140682
 
Hovinsalon.fi, Alppikatu 9 B 00530 Helsinki
Webbinen.net