Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1,2003 Kalasta ruokaa,kurssi   • Vko 2, 2003 Kasvatetun kalan ruokinta   • Vko 3, 2003 Kalasta ruokaa Ravintola Hannes   • Vko 4, 2003 Kalakaupassa kalat lajitellaan, Kalasoppaa Kuussa...   • Vko 5, 2003 Kalankasvatus Suomessa 2001.   • Vko 6, 2003 Kalasta ruokaa I   • Vko 7, 2003 Kurkkumakastike, Kalasta ruokaa teoriaa..   • Vko 8, 2003 Kalasta kurssi, Madekeitto   • Vko 9, 2003 Kalaruokaverkko 1 v. Lohiterriini   • Vko 10, 2003 Kukkoja koteihin, Sienihauki a`la Erkki Pulliainen   • Vko 11, 2003 Kalansyöjäkansanedustajat, lohitietoutta ym.   • Vko 12, 2003 ADHD syndrooma, Peruskastike kalalle   • Vko 13, 2003. Norjalaisen lohen ahdinko, Kalasta ruokaa ....   • Vko 14, 2003. Suomalainen kalankasvatus, Juustoiset haukifileet.   • Vko 15, 2003 Kalan pakastaminen, Tomaatti-ahvenkeitto   • Vko 16, 2003 VTT:n tutkimus, Pääsiäissilakat a`la Jäätteenmäki   • Vko 17, 2003 Kalakuolemat..   • Vko 18, 2003 EU-nimisuojat, kalafiletti   • Vko 19, 2003 Kala kohentaa mielialaa   • Vko 20, 2003 Catch&Release, Taimeninstituutti   • Vko 21, 2003 VHS kalatauti   • Vko 22, 2003 Motin lahna, Taattoin katiska   • Vko 23, 2003 Kala kasvattaa järkeä, Heikin haukipyörykät   • Vko 24, 2003 Taistelu ylipainoa vastaan   • Vko 25, 2003 Suurituloiset syövät kalaa, Harrin kuha   • Vko 26, 2003 Haukikato ulkosaaristossa   • Vko 27, 2003. Mätien saatavuus   • Vko 28, 2003 Kalakaupan rakennemuutos   • Vko 29, 2003 Kesäkalastusta, Hiilimuikut   • Vko 30, 2003 Yksi muikku, wokattua siikaa   • Vko 31, 2003 Kala on tarkka tuoreudestaan, KYKS:n tutkimus   • Vko 32, 2003, Varatuomari kalassa, Kuhaa purjopedillä   • Vko 33, 2003, Jokamiehen kalankäsittely, Lohta ja pinaattia   • Vko 34, 2003 Pekka Puska Suomeen, muniva kana 10 €   • Vko 35, 2003 Hukkaan heitettyä elämää, Kyyvedelle kalaan   • Vko 36, 2003 Röstiperunat ja savulohta, kalan erikoispiirteitä   • Vko 37, 2003 Sienet ja kala, Punaviinisuutari   • Vko 38, 2003 Lohen pakastaminen kokonaisena   • Vko 43, 2003. Bouillabaisse, Kalaruokaverkko 

Vko 31, 2003 Kala on tarkka tuoreudestaan, KYKS:n tutkimus


*********************************************
SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY. KALARUOKAVERKKO*
31.7.2003 since 1996
*********************************************
1. Kala on tarkka tuoreudestaan
2. KYKS:n tutkimus
3. Tomaattiahvenkeitto
**********************************************
Kalat ovat mätiä ennen kuin ovat, ja mätiä kun lakkaavat
olemasta, todettiin 60 –luvun teekkarivitsissä. Totta toinen
puoli sillä nämä kasvihuonesäät tekevät kalastuksesta tosi
hankalan. Mitä tulee kalan tuoreuteen. Verkoilla kalastava
ei tuijota telkkarin yöjännäreitä, vaan laskiessaan verkot
illan suussa hän laskeutuu levolle ennen ilta kymmentä
ollakseen aamutuimaan, kuuden – seitsemän aikoihin
kokemassa pyydyksiä, sillä vain elävä kala on kelvollista.
Allekirjoittanut joutui hammasta purren kompostoimaan
velton kuhan ja vielä veltomman (lue: pehmeän) siian liian
myöhäiseen aikaan verkoille kömpimisen seurauksena.
On todettava kuinka jo ennen vanhaan oltiin tietoisia
mikrobien jylläämisestä kalassa heti. Iltalypsyn jälkeen
emäntä puikkoihin, isäntä perän pitoon ja verkot veteen.
Aamulla ennen/jälkeen aamulypsyn verkot käytiin
puikkaroimassa ylös ja kalansaalis kotiin Eipä ollut
kylmälaukkuja, mutta sen korvasi pärekori jonka päälle
heitettiin vedessä kasteltu juuttisäkki. Huokoisesta
perunasäkistä vesi haihtuessaan muodosti viileän alueen
pärekorin pohjalle ja kaloille ulkoilmaa viileämmän olotilan.
************************************************
Tässä yhdistyksemme koneelle sähkpostina tullut ote:
Kalan syönti hyväksi sydänsairaille
23.07.2003, klo 14.46
Kalan syönnistä saatavat rasvahapot vähentävät sydänsairaiden kuolemia,
kertoo Kuopion yliopistossa tehty tutkimus. Kalan syönti vähentää
kuolemanriskiä sydänpotilailla jopa yli 60 prosenttia.

Viiden vuoden seurannan aikana kävi ilmi, että kalan syönti vähentää jopa
63 prosenttia kuolemanriskiä sydänsairailla, jotka ovat saaneet infarktin
tai joille on tehty pallolaajennus tai ohitusleikkaus.
Keskeinen vaikuttava aine on kalojen sisältämä n-3-rasvahappo, joka estää
tulpan muodostumista ja alentaa verenpainetta. Kyseinen rasvahappo vähentää
myös sydämen rytmihäiriöitä ja joissain tapauksissa veren
triglyseridipitoisuutta.

Rasvahappojen määrää veressä tutkittaessa potilaat jaettiin kolmeen eri
ryhmään veren rasvahappopitoisuuden mukaan. Kokonaiskuolleisuuden vaara oli
70 prosenttia pienempi niillä, joilla veren rasvahappopitoisuus oli korkea.

Tutkimusryhmään kuuluivat FT, tutkija Arja Erkkilä, dosentti Seppo Lehto,
emeritusprofessori Kalevi Pyörälä ja professori Matti Uusitupa.

Tutkijat toteavat tutkimuksen pääkirjoituksessa, että tulokset ovat
samansuuntaisia kuin kasviravintoa koskevissa tutkimuksissa. Muun muassa
rypsiöljyn sisältämä-sarjan rasvahappo on todettu hyväksi sydämelle.

Tutkijat suosittelevatkin kaikille kalan käytön lisäämistä kahteen kertaan
viikossa. Sydänpotilaille suositellaan pitkäketjuisia n-3-rasvahappoja 1
gramma päivässä.

Esim. lohta tai muuta rasvaista kalaa sydänsairaiden pitäisi syödä 100 -
200 grammaa päivässä, jotta gramma n-3-rasvahappoa tulisi saatua.
Rasvattomampia kaloja tulee syödä vähän enemmän, sanoo professori Matti
Uusitupa.

Radio Savo, YLE24

Ei ole koskaan liian myöhäistä tehdä parannus. Kiitos, Antti,
muistutuksesta tänä grillimakkaran sesonkiaikana.
*******************************************************
Tomaatti-ahvenkeitto
400 g ahvenfileetä
1 iso sipuli
1 iso porkkana
3 rkl rypsiöljyä
1,8 l hyvää kalalientä
1 tölkki tomaattimurskaa
muutama valkosipulin kynsi
chilipalko
Paloittele sipuli, porkkana, valkosipulin kynsi ja chilipalko ja freesaa ne öljytilkassa. Lisää kalaliemi. Keitä ne lähes kypsiksi.
Lisää keitokseen tomaattimurska. Lisää lopuksi paloitellut ahvenfileet ja anna hautua miedolla lämmöllä. Sekoita varoen, ettei kalapalapalat hajoa. Keiton kruunaat ripottelemalla sen pinnalle tilli-basilika-silppua.
Tarjoa keittoa valkosipulipatongin kera.

Wiljam Pyy

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2264459
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net