Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1,2003 Kalasta ruokaa,kurssi   • Vko 2, 2003 Kasvatetun kalan ruokinta   • Vko 3, 2003 Kalasta ruokaa Ravintola Hannes   • Vko 4, 2003 Kalakaupassa kalat lajitellaan, Kalasoppaa Kuussa...   • Vko 5, 2003 Kalankasvatus Suomessa 2001.   • Vko 6, 2003 Kalasta ruokaa I   • Vko 7, 2003 Kurkkumakastike, Kalasta ruokaa teoriaa..   • Vko 8, 2003 Kalasta kurssi, Madekeitto   • Vko 9, 2003 Kalaruokaverkko 1 v. Lohiterriini   • Vko 10, 2003 Kukkoja koteihin, Sienihauki a`la Erkki Pulliainen   • Vko 11, 2003 Kalansyöjäkansanedustajat, lohitietoutta ym.   • Vko 12, 2003 ADHD syndrooma, Peruskastike kalalle   • Vko 13, 2003. Norjalaisen lohen ahdinko, Kalasta ruokaa ....   • Vko 14, 2003. Suomalainen kalankasvatus, Juustoiset haukifileet.   • Vko 15, 2003 Kalan pakastaminen, Tomaatti-ahvenkeitto   • Vko 16, 2003 VTT:n tutkimus, Pääsiäissilakat a`la Jäätteenmäki   • Vko 17, 2003 Kalakuolemat..   • Vko 18, 2003 EU-nimisuojat, kalafiletti   • Vko 19, 2003 Kala kohentaa mielialaa   • Vko 20, 2003 Catch&Release, Taimeninstituutti   • Vko 21, 2003 VHS kalatauti   • Vko 22, 2003 Motin lahna, Taattoin katiska   • Vko 23, 2003 Kala kasvattaa järkeä, Heikin haukipyörykät   • Vko 24, 2003 Taistelu ylipainoa vastaan   • Vko 25, 2003 Suurituloiset syövät kalaa, Harrin kuha   • Vko 26, 2003 Haukikato ulkosaaristossa   • Vko 27, 2003. Mätien saatavuus   • Vko 28, 2003 Kalakaupan rakennemuutos   • Vko 29, 2003 Kesäkalastusta, Hiilimuikut   • Vko 30, 2003 Yksi muikku, wokattua siikaa   • Vko 31, 2003 Kala on tarkka tuoreudestaan, KYKS:n tutkimus   • Vko 32, 2003, Varatuomari kalassa, Kuhaa purjopedillä   • Vko 33, 2003, Jokamiehen kalankäsittely, Lohta ja pinaattia   • Vko 34, 2003 Pekka Puska Suomeen, muniva kana 10 €   • Vko 35, 2003 Hukkaan heitettyä elämää, Kyyvedelle kalaan   • Vko 36, 2003 Röstiperunat ja savulohta, kalan erikoispiirteitä   • Vko 37, 2003 Sienet ja kala, Punaviinisuutari   • Vko 38, 2003 Lohen pakastaminen kokonaisena   • Vko 43, 2003. Bouillabaisse, Kalaruokaverkko 

Vko 38, 2003 Lohen pakastaminen kokonaisena


SUOMEN KALARUOAN YSTÄVÄT RY. KALARUOKAVERKKO*
18.9.2003 since 1996

--------------------------------------------------

Tässä tiedotteessa:
1) Lohen pakastaminen kokonaisena
2) Tatti – kuhapata

--------------------------------------------------

Avaamme keskustelun jäsenemme Tapsan meille lähettämän, joillekin oudon tavan pakastaa suuria lohia kokonaisina.
Kiitämme kannanotostasi, vastaan lähettämäsi kirjoituksen sisään.

Hei!
Alla olevaan liittyen näin juuri Norjasta lohireissulta palanneena tuli mieleeni
norjalaisten tapa pakastaa lohi kokonaisena, jolloin vain veret lasketaan kalasta, mutta lohta ei perata.
Vastaan: LIENEE VANHA KVEENILÄINEN TAPA.
Olen itse pakastanut loheni tuolla tavalla jo pitkään, mutta mitään vertailuja en
ole tehnyt, mikä olisi paras tapa. Periaatteessa säilyvyys lienee sitä parempi,
mitä vähemmän kalan pintaan ja lihaa suojaaviin vatsan kalvoihin tehdään reikiä,
koska bakteereilla on silloin vaikeampaa tunkeutua niiden läpi?
Vastaan: KYLLÄ NE MIKROBIT ALKAAVAT JYLLÄÄMÄÄN HETI KALAN JOUDUTTUA KUIVALLE MAALLE.
Kalan lihaa leikattaessahan ne bakteerit leviävät aivan erityisesti? Entsyymit
pysynevät niille kuuluvissa osissaan elimistöä, kunhan suolia ja kalvoja ei puhkota? Tosin makeaan veteen noussut lohi saattaa olla siinä mielessä erilainen tapaus kuin muut kalat, että ruuansulatuskanava on sulkeutunut ja entsyymejä on vähän tai ei ollenkaan?
Vastaan: ON SIELLÄ EDELLEEN MAKSA, MUNUAINEN JA MUUT SISÄELIMET.
Toinen aprikoimani kysymys liittyy lohen nostamiseen pyrstöstä. Jossain
muistaakseni mainostettiin, että myytäviä lohia ei ole nostettu pyrstöstä, joten liha ei ole vaurioitunut. Itse otan kuitenkin lohet ylös aina pyrstöstä
nostamalla, jolloin kala ei pääse potkimaan itseään hajalle rannalla (toinen
vaihtoehto olisi tietenkin iso haavi mutta käytännössä sitä on epäkäytännöllistä
pitää mukana).
Vastaan: KALAN LIHA KOOSTUU POIKITTAISISTA,LEVYMÄISISTÄ, SISÄKKÄIN SIJAITSEVISTA
LIHASJAOKKEISTA??……KYLLÄ ITSE KANNAN JA SIIRRÄN KOOKKAITA KALOJA KUTEN KANNOIN OMIA LAPSIANI
VAUVAIÄSSÄ
En ole havainnut lihassa mitään merkittäviä vikoja, päinvastoin en oikein ymmärrä, miten lohesta ylipäätään saa veret kunnolla pois muutoin kuin laittamalla sen roikkumaan lenkillä pyrstöstä (samalla tavalla valutan veren
myös useimmista muista isommista kaloista).
Vastaan: OLET OSITTAIN OIKEASSA. TAINNUTUS, KIDUSVALTIMON PUHKAISU, JOLLOIN SYDÄN
PUMPPAA VEREN ULOS ON TEORIATIETOA. LISÄKSI KALA KYLMÄÄN VETEEN, ETTEI VERI
HYYDY PUHKAISUKOHTAAN. NÄIN, MUTTA YLI 10 KILOINEN

Kun veren valuminen lakkaa, pesen lohen pään puhtaaksi, annan kuivahtaa hetken ja vien kalan pakkaseen. Tällaisia tuli mieleen lohen käsittelystä, lieneekö joku näitä pohtinut minua perusteellisemmin?

yst.terv.
-Tapsa

Kiitoksia Tapsa kommentista. Tilan puutteen vuoksi jatkamme ensi viikolla, jolloin muun muassa lykkään mukaan otteen Kalaruokakurssimme teoriakansiosta.

HK

--------------------------------------------------

TATTI – KUHAPATA

Tarvitset:
500 g tatteja
4 kuhafilettä
2 keltasipulia
2 prk smetanaa
100 g juustoraastetta
vehnäjauhoja
suolaa
pippuria
voita paistamiseen

Valmistus:
Hakkaa tatit penehköiksi kuutioiksi, silppua sipuli. Jauhota kalafileet kevyesti
jauhoissa ja paista pinta rapeaksi. Siirrä sivuun.

Lisää voita pannulle ja freesaa sipulisieniseos, mausta pippurilla, lisää suola
ja kaada joukkoon smetana. Hauduta miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia. Kaada pataan, asettele kuhafileet seoksen päälle ja viimeiseksi juustoraaste. Käytä kuumassa uunissa kunnes juusto sulaa ja kuorruttaa annoksen.
Tarjoa tilliperunoiden kera.

© Wiljam Pyy

 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2096158
 
Hovinsalon.fi, Saarisalontie 88, SF- 51600 Haukivuori
Webbinen.net