Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1,2003 Kalasta ruokaa,kurssi   • Vko 2, 2003 Kasvatetun kalan ruokinta   • Vko 3, 2003 Kalasta ruokaa Ravintola Hannes   • Vko 4, 2003 Kalakaupassa kalat lajitellaan, Kalasoppaa Kuussa...   • Vko 5, 2003 Kalankasvatus Suomessa 2001.   • Vko 6, 2003 Kalasta ruokaa I   • Vko 7, 2003 Kurkkumakastike, Kalasta ruokaa teoriaa..   • Vko 8, 2003 Kalasta kurssi, Madekeitto   • Vko 9, 2003 Kalaruokaverkko 1 v. Lohiterriini   • Vko 10, 2003 Kukkoja koteihin, Sienihauki a`la Erkki Pulliainen   • Vko 11, 2003 Kalansyöjäkansanedustajat, lohitietoutta ym.   • Vko 12, 2003 ADHD syndrooma, Peruskastike kalalle   • Vko 13, 2003. Norjalaisen lohen ahdinko, Kalasta ruokaa ....   • Vko 14, 2003. Suomalainen kalankasvatus, Juustoiset haukifileet.   • Vko 15, 2003 Kalan pakastaminen, Tomaatti-ahvenkeitto   • Vko 16, 2003 VTT:n tutkimus, Pääsiäissilakat a`la Jäätteenmäki   • Vko 17, 2003 Kalakuolemat..   • Vko 18, 2003 EU-nimisuojat, kalafiletti   • Vko 19, 2003 Kala kohentaa mielialaa   • Vko 20, 2003 Catch&Release, Taimeninstituutti   • Vko 21, 2003 VHS kalatauti   • Vko 22, 2003 Motin lahna, Taattoin katiska   • Vko 23, 2003 Kala kasvattaa järkeä, Heikin haukipyörykät   • Vko 24, 2003 Taistelu ylipainoa vastaan   • Vko 25, 2003 Suurituloiset syövät kalaa, Harrin kuha   • Vko 26, 2003 Haukikato ulkosaaristossa   • Vko 27, 2003. Mätien saatavuus   • Vko 28, 2003 Kalakaupan rakennemuutos   • Vko 29, 2003 Kesäkalastusta, Hiilimuikut   • Vko 30, 2003 Yksi muikku, wokattua siikaa   • Vko 31, 2003 Kala on tarkka tuoreudestaan, KYKS:n tutkimus   • Vko 32, 2003, Varatuomari kalassa, Kuhaa purjopedillä   • Vko 33, 2003, Jokamiehen kalankäsittely, Lohta ja pinaattia   • Vko 34, 2003 Pekka Puska Suomeen, muniva kana 10 €   • Vko 35, 2003 Hukkaan heitettyä elämää, Kyyvedelle kalaan   • Vko 36, 2003 Röstiperunat ja savulohta, kalan erikoispiirteitä   • Vko 37, 2003 Sienet ja kala, Punaviinisuutari   • Vko 38, 2003 Lohen pakastaminen kokonaisena   • Vko 43, 2003. Bouillabaisse, Kalaruokaverkko 

Vko 43, 2003. Bouillabaisse, Kalaruokaverkko


Suomen Kalaruoan Ystävät ry. KALARUOKAVERKKO
23.10.2003

--------------------------------------------------------

Tässä tiedotteessa:
1. Bouillabaisse
2. Kalaruokaverkko

--------------------------------------------------------

Tämä ranskalainen sekakala-, nilviäis- ja äyriäiskeitto lienee originaalinen kalastajaversio. Vai mikä? Onko se kuin kalakukko, jonka rautalammilta kotoisin olevan kalankasvattajan äiti leipoi muuten oikein, mutta kaatoi vielä kermaa kukon sisään kuoreen jättämästään aukosta. Kertomansa mukaan hänen vaimonsa, halavatun vaimo, leipoo kalakukon vuoraamalla kalat vain amerikan pekonilla.

--------------------------------------------------------

Ilahduttavan paljon nuoret kultivoituneet kalaruoanystäväpariskunnat ostavat kalakaupasta fileenä haukea, ahventa, kuhaa jne. ja valmistavat niistä sen tyyppistä Bouillabaissea. Kaikki hyväksytään. Hienoa! Tehdäänpä nyt mekin, kalaruoan ystävät, syyskylmällä Bouillabaisse päivälliseksi. Sen valmistamisessa on nähtävä hiukan vaivaa, mutta koko konkkaronkan voimin puuha on mukavaa.
Ruokaan tarvittavat kalat kannattaa suomustaa kotioloissa joko veden alla tiskialtaassa tai suomustaa ne suomustusraudalla poikki kalan.
Näin tehden kalan suomut eivät lennä seinäkaakeleihin ja lattialle.

--------------------------------------------------------

BOUILLABAISSE
4 – 6 annosta

1½ kg kalaa ( ahventa, haukea, turskaa, kuhaa, tms)
1 sipuli lohkoina
1 purjon valkea osa viipaleina
2 rkl juuriselleriä kuutioina
3 rkl öljyä tai margariinia
1 rkl vehnäjauhoja
1½ litraa vettä
2 silputtua valkosipulin kynttä
1 persiljanoksa
1 laakerinlehti
1 pkt (0,5 g) sahramia
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
8 – 10 tuoretta sinisimpukkaa
1 pieni keitetty hummeri tai n. 200 g keitettyä äyriäisen lihaa
2 rkl tomaattisosetta
1 dl kuivaa valkoviiniä
vaaleaa leipää

1Suomusta ja perkaa kalat. Huuhdo ne hyvin ja leikkaa annospaloiksi.
Jätä päät paikoilleen, mutta poista kidukset.
2 Paista sipulia, purjoa ja selleriä rasvassa. Ripottele jauhot
päälle ja lisää vähän vettä. Kiehauta.
3 Lisää valkosipuli, persilja, laakerinlehti, sahrami, suola ja
pippuri. Nosta kattilaan ja lisää loppu vesi. Keitä hiljalleen noin
15 minuuttia.

4 Nosta kalat varovasti kattilasta vadille ja pidä lämpimänä.
Poista kaloista päät. Siivilöi liemi Kiehauta ja lisää raaputetut ja
hyvin puhdistetut simpukat. Keitän. 5 min.
5 Halkaise hummeri pituussuunnassa ja puolita pyrstön ja
vartalon välistä. Riko sakset ja ota liha talteen. Pane hummeri
keittoon ja kuumenna.
6 Mausta keitto tomaattisoseella ja viinillä. Lisää tarvittaessa
suolaa.

Voit tarjota kalan erilliseltä lautaselta syötäväksi haarukalla ja
veitsellä tai nostaa lautaselle hiukan kalaa ja hummeria ja
kaataa lientä päälle.
Tarjoa lisäksi vaaleaa leipää, tai nosta keitto lautaselle viipale
paahtoleipää.

--------------------------------------------------------

Saamme viikottain puhelimitse sekä verkon kautta kysymyksiä ja kannanottoja niin kala-aatteesta kuin kalaruoan valmistamisesta. Olkaa ystävällisiä postilaatikkoomme. Sen tsekkaamme päivittäin ja vastaamme kysymyksiin
välittömästi.

 
 
| Etusivu | Ruokarengas | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2140706
 
Hovinsalon.fi, Alppikatu 9 B 00530 Helsinki
Webbinen.net