Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 12, 2004. Madeirakuulumisia, Muikea muikkusardiini   • Vko 13, 2004 Kirjolohella menee huonosti   • Vko 14, 2004 Ahvenanmaan kalankasvatuksen ahdinko   • Vko 15, 2004, Porolle EU-nimisuoja?   • Vko 16, 2004 Kalakauppa on luottamuskauppaa   • Vko 18, 2004 Hauskaa Vappua, Sippivallut (Vappusillit)   • Vko 19, 2004 EU-nimisuojat järvikaloille...   • Vko 21, 2004 Muikea muikkusardiini   • Vko 23,2004 Suomen makeat vedet, Lahnahyytelö   • Vko 24, 2004 Kuningas lohi   • Vko 25, 2004 Kalaverkkojen ikä   • Vko 26, 2004 Tullutta postia   • Vko 27, 2004 Erkki Pulliaisen kirjoitus ja Sienihauki   • Vko 28, 2004 Vapaa-ajan kalastus   • Vko 29, 2004 Ukonilma järvellä, Graavisäyne   • Vko 30, 2004 Kala kadoksissa, Kantarellikuhaa   • Vko 31, 2004 Ari Vauhkonen, Nykälän kosket   • Vko 32, 2004 Wiljam Pyy ja Piparjuurihauki   • Vko 33, 2004 Korjaus rapujen keitto-ohjeeseen   • Vko 34, 2004 EU-nimisuojaus   • Vko 35, 2004. Ei merta edemmäs kalaan, Saalispäiväkirja   • Vko 36, 2004 Wiljamin kalareissu. Näykkään kuhapata   • Vko 37, 2004 Saalispäiväkirja Kyyvedeltä Haukivuorelta.   • Vko 38, 2004 Suomen muikku (EU), osa I   • Vko 39, 2004 Suomen esihistoriallinen aika   • Vko 44 , 2004 Muikun kalastusmenetelmät   • Vko 40, 2004 Soppatykki Helsingin kauppatorilla   • Vko 41, 2004 Hapansilakka- Surströmming   • Vko 42, 2004 Norjalainen lohi Suomessa   • Vko 43, 2004 Bouillabasse   • Vko 45, 2004 Suomen kalatalous, tullutta postia   • Vko 45, 2004. Muikun savustus   • Vko 46, 2004 Suolaista vettä Tanskan salmista   • Vko 46, 2004. Muikun kalastusmenetelmät (jatko-osa),   • Vko 47, 2004 Kalan suolaus, EU-nimisuojausjärjestelmä   • Vko 48, 2004. Fish and chips, Muheva makrillipannu   • Vko 51, 2004. EU-nimisuojahakemuksen tilanne, jäsenprofiili 

Vko 19, 2004 EU-nimisuojat järvikaloille...


Suomen Kalaruoan Ystävät ry. KALARUOKAVERKKO
6.5.2004 kalaruokaverkko@hovinsalon.fi
*********************************************************
Tässä tiedotteessa:
1. Järvikalojen EU- nimisuoja
2. Piparjuurihauki
*********************************************************
Suomen Kalaruoan Ystävät ry. on aloittanut mittavan urakan saadaksemme aikaan EU:n nimisuojan suomalaisille järvikaloille. Kaloiksi olemme valinneet muikun, mateen ja nieriän sekä äyriäisistä ravun.

Taustatietoa kaivataan?
Kaikkiin aikaisemmin mainittuihin järven eläviin tarvitaan joitakin perin-
teisiä valmistusohjeita. Lisäksi olemme lähteneet selvittämään niiden
maantieteellistä olemassaoloa ja lajien syntyä. Kaikki tämä lähtee aikojen
alusta, jääkaudesta, jolloin pohjoismaiden makean veden altaat mudos-
tuivat.

Muikkuohjeista olemme keskustelleet ja löytäneet rantakalan, muikku-
sardiinin sekä savumuikun. Ne eivät ole varsinaisia ruokia, vaan niissä
yhdistyy muikun valmistus laajemmin. Rantakala on perinneruokaa, muikkusardiini uudenpaa muikun hyödyntämistä säilömällä ja savumuikku varsinainaista gourmet –ruokaa, myös perinteistä.

Taustatietoa kaivataan?
Mateesta valmistettava perinteinen madekeitto todettiin monissa
maakunnissa tehtävän omalla tavallaan. Siinä vaihtelivat kirkas-
ja maitoliemi sekä suurustettu ja suurustamaton liemi. Siitä sovimme,
että madekeitto-ohjeeseen liitetään mykyt, jotka valmistetaan mateen
maksasta ja ja mädistä. Mitä muuta mateesta, sitä emme vielä tiedä.

Niin ikään emme ole päässeet käsiksi nieriään, joita meillä tunnetaan
Lapin puronieriä sekä Saimaan nieriä, jonka mädistä kasvatetaan
kaupallista nieriää. Selvittämättä on, onko nieriä relikti, jäänne.
Erään tietolähteen mukaan Lapin puronieriä olisi mantereen paljastut-
tua ja noussut jokia pitkin Lapin jokiin ja puroihin viimeisen jääkauden
( 10 000 vuotta) jälkeen. Nieriän valmistusohjeet noudattavat samoja
tekotapoja kuin lohella.

Taustatietoa kaivataan?

Näin tähän mennessä. Ravusta todettakoon, että siihen liittyvä varsinainen
ruokaperinne on nuorta. Se koettiin kiusallisena pyydyksiin tarttuneena
kummajaisena vielä 1800 –luvun agraariyhteiskunnassa. Sitten keksittiin
mikä itseisarvo sillä on ”herrojen herkkuna”.
**********************************************************
Tällä hetkellä ovat EU:n nimisuojahaussa Lapin poro ja Kainuun Rönttönen sekä silakka, jonka nimisuojaa ovat laatimassa ruotsalaiset. Lapin porolle haetaan kovimman kategorian SAN (Suojattu Alkuperä Nimi) – suojausta ja poron lihasta valmistettavia tuotteita ovat kylmäsavustettu- ja ilmakuivattu poron liha sekä puolivalmisteena poronkäristys. Hakijataho Lapin porolle on Paliskuntain yhdistys ry.
************************************************************
Kalakukon EU –nimisuojaa hakiessamme v. 1997 saimme laajan median
tuen, jonka johdosta yksittäiset kansalaiset lähettivät meille kymmeniä
kalakukon valmistusohjeita. Toivommekin, että lehdistö jaksaisi keskittyä
tähän Suomen EU –imagoon vaikuttavaan kysymykseen ja julkaisisi
jutun hankkeestamme.

Kalaruoka-ohjeita otamme vastaan osoitteessamme

kalaruokaverkko@hovinsalon.fi

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602530
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net