Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 12, 2004. Madeirakuulumisia, Muikea muikkusardiini   • Vko 13, 2004 Kirjolohella menee huonosti   • Vko 14, 2004 Ahvenanmaan kalankasvatuksen ahdinko   • Vko 15, 2004, Porolle EU-nimisuoja?   • Vko 16, 2004 Kalakauppa on luottamuskauppaa   • Vko 18, 2004 Hauskaa Vappua, Sippivallut (Vappusillit)   • Vko 19, 2004 EU-nimisuojat järvikaloille...   • Vko 21, 2004 Muikea muikkusardiini   • Vko 23,2004 Suomen makeat vedet, Lahnahyytelö   • Vko 24, 2004 Kuningas lohi   • Vko 25, 2004 Kalaverkkojen ikä   • Vko 26, 2004 Tullutta postia   • Vko 27, 2004 Erkki Pulliaisen kirjoitus ja Sienihauki   • Vko 28, 2004 Vapaa-ajan kalastus   • Vko 29, 2004 Ukonilma järvellä, Graavisäyne   • Vko 30, 2004 Kala kadoksissa, Kantarellikuhaa   • Vko 31, 2004 Ari Vauhkonen, Nykälän kosket   • Vko 32, 2004 Wiljam Pyy ja Piparjuurihauki   • Vko 33, 2004 Korjaus rapujen keitto-ohjeeseen   • Vko 34, 2004 EU-nimisuojaus   • Vko 35, 2004. Ei merta edemmäs kalaan, Saalispäiväkirja   • Vko 36, 2004 Wiljamin kalareissu. Näykkään kuhapata   • Vko 37, 2004 Saalispäiväkirja Kyyvedeltä Haukivuorelta.   • Vko 38, 2004 Suomen muikku (EU), osa I   • Vko 39, 2004 Suomen esihistoriallinen aika   • Vko 44 , 2004 Muikun kalastusmenetelmät   • Vko 40, 2004 Soppatykki Helsingin kauppatorilla   • Vko 41, 2004 Hapansilakka- Surströmming   • Vko 42, 2004 Norjalainen lohi Suomessa   • Vko 43, 2004 Bouillabasse   • Vko 45, 2004 Suomen kalatalous, tullutta postia   • Vko 45, 2004. Muikun savustus   • Vko 46, 2004 Suolaista vettä Tanskan salmista   • Vko 46, 2004. Muikun kalastusmenetelmät (jatko-osa),   • Vko 47, 2004 Kalan suolaus, EU-nimisuojausjärjestelmä   • Vko 48, 2004. Fish and chips, Muheva makrillipannu   • Vko 51, 2004. EU-nimisuojahakemuksen tilanne, jäsenprofiili 

Vko 21, 2004 Muikea muikkusardiini


*********************************************************
Suomen Kalaruoan Ystävät ry. KALARUOKAVERKKO
22.5.2004 kalaruokaverkko@hovinsalon.fi
*********************************************************
EU:n nimisuoja Muikealle muikkusardiinille

Maa- ja metsätalousministeriön nimisuojatapahtumassa kevättalvella 2004 annettiin ymmärtää, että maallamme olisi mahdollisuus saada EU:n nimisuojat järviemme kaloille. Mainittakoon, että ruotsalaiset ovat hakemassa nimisuojaa silakalle. Ehkä he liittävät hakemukseensa omaperäisen hapansilakkansa, josta näytettä ainakaan lentorahtina ei EU:lle voi lähettää.
Olemme siis keräämässä tietoa ja laatimassa tarvittavia asiakirjoja saadaksemme suojan kaloista muikulle, nieriälle ja mateelle, sekä äyriäisistä ravulle. Muikkuohjeista olemme aikoneet hakemukseen tuupata valmistusohjeen savumuikulle, rantakalalle ja muikkusäilykkeelle. Henki näissä ohjeissa on, että olisivat valmistustapoja eikä tarkoin eriteltyjä kala-annoksia. Valmistustavoista viimeksi
mainitulle voisi syntyä markkinoita muuallekin Eurooppaan, jota seikkaa MMM tähdensi kehottaessaan meitä hakemaan.
Muikea muikkusardiini se ei luonnollisestikaan voi olla, koska se ei ole sardiini. Muikea tuntuu sopivalta nimeltä puhuttaessa muikusta ja se lieneekin savolaista alkuperää, saavatpahan EU:n kielenkääntäjät miettimistä. Soittakoot Suomen pankkiin Liikaselle, elleivät muuten saa tolkkua.
Aikomuksemme on selvittää ohjeen alkuperä sen lähettäjältä ja koevalmistaa sitä sopiva satsi. Ystävät, valmistakaa muikku puolisäilykettä tai kertokaa vinkkejä, kuinka olette itse umpiovalmistaneet muuta kalaa.
*******************************************************

MUIKEA MUIKKUSARDIINI
(lisäämme ja kommentoimme suluissa omia mielipiteitämme)
1 kg pieniä (tai keskikokoisia) muikkuja
1,2 dl öljyä
2 tl suolaa
2 rkl chiliketsuppia
1 rkl sinappia
3 rkl etikkaa
2 tl suolaa
sipulirenkaita, 1 laakerinlehti, purkki sinapinsiemeniä
viherpippureita, rose` pippureita

Kalat perataan (puhkotaan, päät ja pyrstö pois) ja laitetaan (paloi-
teltuna kahteen osaan tai kokonaisina) kerroksittain sipulirenkaiden
ja pippureiden sekä sinapinsiementen kanssa paineenkestäviin,
(puhtaisiin)tiiviskantisiin lasipurkkeihin.

Ei liian täyteen, että mahtuvat kiehumaan.

Valmistetaan kastike ja lisätään se purkkeihin.(Kannet kiinni huolellisesti). Purkki laitetaan kylmään uuniin, säädetään lämpö 125 asteeseen.

Kun purkkien sisältö ”kuplii”, alennetaan lämpö sataan asteeseen tai vähän alle. Annetaan purkkien olla uunissa kiehumisesta lähtien noin neljä tuntia.

Katkaistaan lämpö ja annetaan purkkien jäähtyä uunissa.

Ohjeen on yhdistyksellemme lähettänyt Espoolainen kalaruoan ystävä
v. 1998. Hän kalastaa kesäisin Saimaalla.

(Tällainen puolisäilykkeeksi kutsuttu ”muikkusardiini” voi säilyä ½ vuottakin viileässä syömäkelpoisena. Tarkkaile valmistuksen aikana sekä myöhemminkin, että kansi on vetäytynyt alipaineen johdosta sisäänpäin)

Lämpimiä kevätpäiviä,

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2478671
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net