Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 12, 2004. Madeirakuulumisia, Muikea muikkusardiini   • Vko 13, 2004 Kirjolohella menee huonosti   • Vko 14, 2004 Ahvenanmaan kalankasvatuksen ahdinko   • Vko 15, 2004, Porolle EU-nimisuoja?   • Vko 16, 2004 Kalakauppa on luottamuskauppaa   • Vko 18, 2004 Hauskaa Vappua, Sippivallut (Vappusillit)   • Vko 19, 2004 EU-nimisuojat järvikaloille...   • Vko 21, 2004 Muikea muikkusardiini   • Vko 23,2004 Suomen makeat vedet, Lahnahyytelö   • Vko 24, 2004 Kuningas lohi   • Vko 25, 2004 Kalaverkkojen ikä   • Vko 26, 2004 Tullutta postia   • Vko 27, 2004 Erkki Pulliaisen kirjoitus ja Sienihauki   • Vko 28, 2004 Vapaa-ajan kalastus   • Vko 29, 2004 Ukonilma järvellä, Graavisäyne   • Vko 30, 2004 Kala kadoksissa, Kantarellikuhaa   • Vko 31, 2004 Ari Vauhkonen, Nykälän kosket   • Vko 32, 2004 Wiljam Pyy ja Piparjuurihauki   • Vko 33, 2004 Korjaus rapujen keitto-ohjeeseen   • Vko 34, 2004 EU-nimisuojaus   • Vko 35, 2004. Ei merta edemmäs kalaan, Saalispäiväkirja   • Vko 36, 2004 Wiljamin kalareissu. Näykkään kuhapata   • Vko 37, 2004 Saalispäiväkirja Kyyvedeltä Haukivuorelta.   • Vko 38, 2004 Suomen muikku (EU), osa I   • Vko 39, 2004 Suomen esihistoriallinen aika   • Vko 44 , 2004 Muikun kalastusmenetelmät   • Vko 40, 2004 Soppatykki Helsingin kauppatorilla   • Vko 41, 2004 Hapansilakka- Surströmming   • Vko 42, 2004 Norjalainen lohi Suomessa   • Vko 43, 2004 Bouillabasse   • Vko 45, 2004 Suomen kalatalous, tullutta postia   • Vko 45, 2004. Muikun savustus   • Vko 46, 2004 Suolaista vettä Tanskan salmista   • Vko 46, 2004. Muikun kalastusmenetelmät (jatko-osa),   • Vko 47, 2004 Kalan suolaus, EU-nimisuojausjärjestelmä   • Vko 48, 2004. Fish and chips, Muheva makrillipannu   • Vko 51, 2004. EU-nimisuojahakemuksen tilanne, jäsenprofiili 

Vko 23,2004 Suomen makeat vedet, Lahnahyytelö


*********************************************************
Suomen Kalaruoan Ystävät ry. KALARUOKAVERKKO
4.6.2004 (Marskin syntymäpäivä) kalaruokaverkko@hovinsalon.fi
*********************************************************
Tässä tiedotteessa:
1. Kiitos kalaruoan ystäville
2. Suomen makeat vedet
3. Lahnahyytelö
*********************************************************
EU:n nimisuoja-asiassa tietoa on tullut ja sitä on haettu. Asian tiimoilta
alkaa olla jo kilokaupalla kirjallisuutta kotitoimistossa, mutta kalaankin
pitäisi käytännön tasolla päästä. Kiitos tiedonmuruista kuuluu kahdelle
kahdelle Jaakolle. Jaakko R., sinulta sain oivia ohjeita ja niinhän asia on,
että emmehän me saata muikku ½ säilykkeeseen lykätä eksoottisia, Suomessa hyvin lyhyen aikaa käytettyjä aineosia. Ja vaikka muikku ½ säilyke ei kuulukaan niihin vanhempiin ohjeisiin savumuikun ja rantakalan kanssa, täytyy se rakentaa kotimaisista niin ruokaöljyista kuin muistakin siihen soveltuvista aineosista.

Nieriälinkeistä kiitos kuuluu Jaakko II. Sinulta saimme taustatietoa
suomalaiselle nieriälle. Sen tiedon pohjalta lähdemme rakentamaan
nieriäsuojausta. Nieriän syömäkuntoon saattamisessa eli valmistusohjeissa
on vielä miettimistä.

Mutta ensin lienee syytä keskittyä muikkuun. Ja Jaakoista puheenollen
varsinaisen kesälomakauden jälkeen suomalaisten makean veden kalois-
ta yleensä ja EU- kaloista erikseen tullaan keskustelemaan myös Jaakko
Kolmosen kanssa.

Maretarium Kotkasta ottaa kantaa kysymyksiimme kiitettävästi. Ja vaikka
he eivät pysty aina kertomaan asiasta tyhjentävästi, he antavat vihjeitä
mistä tietoa saa. Kiitos heille!
www.maretarium.fi

***********************************************************
TAUSTATIETOA SUOMEN JÄRVISTÄ OSA I

Noin 13000 vuotta sitten koko Fennoskandiassa, osassa Iso-Britanniaa
ja Pohjois-Saksaa vallitsi jääkausi. Tällöin ei minkäänlaisella eliöstöllä
ollut mahdollisuuksia selviytyä koska paksuimmillaan kolmen kilometrin
paksuinen jääkerros peitti maan. Ilmaston lämpötila oli 30 astetta nykyistä
kylmempi, maa alkoi kohota. Itämeren historian voidaan katsoa alkaneen
Baltian jääjärvestä, joka oli muodostunut jäätikön salpaamasta makeasta
vedestä. Tänä aikakautena (11000 vuotta sitten) ovat tutkijat tehneet
löydöksiä hauesta, ahvenesta, mateesta ja siiasta. Tuona aikakautena
ovat maahamme syntyneet Salpausselät, joilla on ollut suuri merkitys
vesien virtaussuunnille ja nykyaikanakin ilmastomuutoksille.

Yoldian meren aikakausi oli suolaisen veden aikakausi. Tällöin avautui
salmiyhteys Keski-Ruotsin kautta valtamereen. Geologisen tutkimus-
laitoksen mukaan tuona aikakautena ( 9500 vuotta sitten) uivat nykyi-
sinkin vesissämme elävät säyne, särki, lahna, ruutana, kiiski, pasuri ja
sorva. Mutta maanpinta nousi ja jää vetäytyi ja nykyisen jo Itämertakin
myötäilevä allas syntyi. Tätä aikakautta kutsutaan Ancylusjärven aika-
kaudeksi ( 8000 vuotta sitten). Ancylus fluviatilis- kotilosta ovat tutkijat
saaneet nimen tälle makean veden altaalle, alun perin umpijärvelle. Jään
sulaessa veden pinta edelleen nousi voimakkaasti, mutta samanaikaisesti
maan pinta kohosi voimakkaammin. Varsinais-Suomi oli vielä veden peit-
tämä, mutta Kaakkois-Suomessa alkoi paljastua jo suuria vesijättöalueita.
Nykyinen Laatokka oli tuolloin vielä umpijäässä.

Yllä olevaan tiivistelmään saa kalaruoan ystävät heittää omia
kommenttejaan, korjauksia tai lisäyksiä.

H.K.

Ajatus edelliseen liittyvää tietoa etsiessä:
Noina aikoina, 8000 vuotta sitten, syötiin Suomen niemellä kalaruokaa,
eikä oltu turhan tarkkoja siitä onko norjalainen kassilohi pantu tiskiin
eilen vai toissapäivänä

**************************************************************
Tuomilahnaa saa kun tuomi puhkeaa kukkaan. Sitä tietoa ei löydy alma-
nakasta vaan se on itse todettava ja ei muuta kun riimuverkot veteen.

LAHNAHYYTELÖ

1 kg lahna
½ L vettä
1 rkl merisuolaa
2 rkl sitruunamehua
1 laakerinlehti
8 maustepippuria
1 pieni sipuli lohkoina
5 liotettua liivatelehtä
2 kovaksi keitettyä kananmunaa viipaleina
1 dl hienonnettua tilliä

+ liemen kirkastamiseen munanvalkuainen
+ koristeluun retiisiä ja tilliä

1. Suomusta, perkaa ja huuhtele kala. Paloittele ja pane kattilaan
kylmään veteen. Lisää suola. Anna kiehua ja kuori vaahtoa pinnalta
niin kauan kun sitä muodostuu.

2. Lisää mausteet ja anna hautua miedolla lämmöllä 20 – 30 minuuttia
kunnes kala on kypsä.

3. Nosta kala liemestä ja ruodi se hieman jäähtyneenä. Siivilöi kalaliemi.
Vatkaa valkuainen löysäksi vaahdoksi ja lisää liemeen, sekoita joukkoon
liivate ja anna liemen lämmetä kunnes valkuainen kypsyy ja muodostuu
kakuksi liemen päälle ( noin 2 minuuttia). Sekoita lientä koko ajan niin,
että valkuainen ei pala pohjaan.

4. Siivilöi liemi kuumaan veteen kastetun, kuivaksi kierretyn sideharson
tai siivilään asetetun talouspaperin läpi.

5. Huuhdo vuoka kylmällä vedellä ja kaada pohjalle ohut kerros hyytelö-
lientä. Anna hyytyä kylmässä. Asettele hyytyneen päälle kauniisti muna-
viipaleet ja lisää kalapalat. Lisää hyytelöön pieneksi hienonnettu tilli ja
kaada liemi päälle.
Anna hyytyä seuraavaan päivään. Kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa.

Koristele viipaloidulla retiiseillä ja tillillä.

Lisukkeeksi sopii piparjuurikastike.

Otollista kesä alkua,

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602475
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net