Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 12, 2004. Madeirakuulumisia, Muikea muikkusardiini   • Vko 13, 2004 Kirjolohella menee huonosti   • Vko 14, 2004 Ahvenanmaan kalankasvatuksen ahdinko   • Vko 15, 2004, Porolle EU-nimisuoja?   • Vko 16, 2004 Kalakauppa on luottamuskauppaa   • Vko 18, 2004 Hauskaa Vappua, Sippivallut (Vappusillit)   • Vko 19, 2004 EU-nimisuojat järvikaloille...   • Vko 21, 2004 Muikea muikkusardiini   • Vko 23,2004 Suomen makeat vedet, Lahnahyytelö   • Vko 24, 2004 Kuningas lohi   • Vko 25, 2004 Kalaverkkojen ikä   • Vko 26, 2004 Tullutta postia   • Vko 27, 2004 Erkki Pulliaisen kirjoitus ja Sienihauki   • Vko 28, 2004 Vapaa-ajan kalastus   • Vko 29, 2004 Ukonilma järvellä, Graavisäyne   • Vko 30, 2004 Kala kadoksissa, Kantarellikuhaa   • Vko 31, 2004 Ari Vauhkonen, Nykälän kosket   • Vko 32, 2004 Wiljam Pyy ja Piparjuurihauki   • Vko 33, 2004 Korjaus rapujen keitto-ohjeeseen   • Vko 34, 2004 EU-nimisuojaus   • Vko 35, 2004. Ei merta edemmäs kalaan, Saalispäiväkirja   • Vko 36, 2004 Wiljamin kalareissu. Näykkään kuhapata   • Vko 37, 2004 Saalispäiväkirja Kyyvedeltä Haukivuorelta.   • Vko 38, 2004 Suomen muikku (EU), osa I   • Vko 39, 2004 Suomen esihistoriallinen aika   • Vko 44 , 2004 Muikun kalastusmenetelmät   • Vko 40, 2004 Soppatykki Helsingin kauppatorilla   • Vko 41, 2004 Hapansilakka- Surströmming   • Vko 42, 2004 Norjalainen lohi Suomessa   • Vko 43, 2004 Bouillabasse   • Vko 45, 2004 Suomen kalatalous, tullutta postia   • Vko 45, 2004. Muikun savustus   • Vko 46, 2004 Suolaista vettä Tanskan salmista   • Vko 46, 2004. Muikun kalastusmenetelmät (jatko-osa),   • Vko 47, 2004 Kalan suolaus, EU-nimisuojausjärjestelmä   • Vko 48, 2004. Fish and chips, Muheva makrillipannu   • Vko 51, 2004. EU-nimisuojahakemuksen tilanne, jäsenprofiili 

Vko 27, 2004 Erkki Pulliaisen kirjoitus ja Sienihauki


Suomen Kalaruoan Ystävät ry. KALARUOKAVERKKO
2.7.2004 kalaruokaverkko@hovinsalon.fi
*********************************************************
1. Erkki Pulliaisen kirjoitus
2. Sienihauki
*********************************************************
Professori Erkki Pulliaisen kannanotto yhdistyksemme Kalansyöjä-
lehdessä otsikolla ”Hullu lehmä” silloin kun asia oli aktuelli.

Ehkä merkittävin heijastus tulee ajan myötä näkymään kotimaisen kalan
arvostuksessa. Tarkoitan tällä sisävesistöissämme eläviä kalalajeja. Lukuun
ottamatta eräitä selluteollisuuden jätevesien laskupisteiden jätevesiä kalam-
me lisääntyvät ja kasvavat vierasaineettomissa oloissa. Meillä on tapana
kutsua tällaisia oloja ”puhtaiksi”, jolloin tuotettu kalakin on ”puhdasta”.
Mielenkiinto kohdistuu kaikkiin sisävesien kalalajeihin. Ruokapöytään
erityisesti halutut kalalajit, kuha, ahven, muikku, hauki, made ja lahna,
lisäävät haluttavuuttaan. Kiinnostus ei kuitenkaan lopu tähän. Kalat ovat
erinomainen valkuaisen lähde. Näin ne kalat, joille ei ole käyttöä ruoka-
pöydässä, tullaan tulevaisuudessa työstämään valkuaisraaka-aineeksi.
Kilpailevien raaka-aineiden hinnat uhkaavat kaksinkertaistua vielä
tämän vuoden aikana.
Kalat ovat merkittävä osa elinympäristönsä ekosysteemiä. Ne voivat
saada siinä aikaan myös muutoksia, jos vain muutosprosessi käynnistyy.
Särjistä on näin tullut monissa vesistöissä merkittävä ongelma. Ne
lisäävät suurella määrällään ja ulosteillaan järvien ja lampien rehevöi-
tymistä. Siinä ei auta muu kuin särkien massapyynti nuotalla ja paunetilla.
Roskakaloja ei ole olemassa. Kun jätetään aivan minikokoiset lajit ulko-
puolelle, niin kaikista suomalaisista kalalajeista voidaan oikeilla resep-
teillä valmistaa herkullista ruokaa. Kun särkiä pyydetään nuotalla,
voidaan saaliista poimia tuoremyynti- ja säilykekalat pois ja loput
ohjata muuhun hyötykäyttöön.
Suomalaisen sisävesikalan käyttö lisääntyy lähivuosina voimakkaasti,
mikä merkitsee myös uusia työpaikkoja maaseudulle. Samassa kauppa-
halleissa ja markettien kalatiskeillä kauppa vilkastuu. Kala on terveellistä
ruokaa, erityisesti kotimainen.

Erkki Pulliainen

Näinhän se Erkki oli ja on käynytkin kun vain saataisiin kalastajien am-
mattiarvostus uuteen nousuun. Kalastajan hommassa kun kastuu selkä.
***********************************************************
SIENIHAUKI

Joroisten mökkijärvessä on todella paljon haukia ja niitä myös pyydämme. Onhan perheen isä väsäämistään vieheistä tunnettu ”Hauki-Pulliainen”. Haukiruoat vaihtelevat. Tämä on yksi käytetyimmistä. Alkuperä on tuntematon. Se voi olla ”perinteinen”.

1.Käydään virvelöimässä noin kilon painoinen hauki. Perataan se ja
huuhdellaan huolellisesti juoksevassa vedessä. Sitten se kuivataan
talouspaperilla.

2. Hierotaan kalaa suolalla (1 rkl) ja sitruunamehulla.

3. Hakataan täytettä varten 300 grammaa sekasieniä hienoksi. Jos käytetään
suolasieniä, ne on kiehautettava ennen käyttöä, jotta liika suola lähtisi
pois.

4. Lisätään hakkeeksi hienonnettua persiljaa, suolaa, 3 ruokalusikallista
korppujauhoja ja yksi muna. Sekoitetaan hyvin. Pannaan täyte hauen vatsaan ja ommellaan vatsa kiinni.

5. Sulatetaan uunipannussa rasvaa ja nostetaan hauki pannulle. Seulotaan sen
pinnalle korppujauhoja.

6. Kypsennetään kalaa 200 asteen lämmössä 40 minuuttia. Lisätään pannuun
nestettä, ettei rasva pala. Paistamisen aikana kalaa pitää usein valella.

7. Nostetaan kypsä kala vadille ja poistetaan ommeltu lanka. Siivilöidään
uunipannulla oleva liemi. Siitä voipi valmistaa kastikkeen.

Erkki Pulliainen


Vaihtelevaa pilvisyyttä,

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602469
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net