Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 12, 2004. Madeirakuulumisia, Muikea muikkusardiini   • Vko 13, 2004 Kirjolohella menee huonosti   • Vko 14, 2004 Ahvenanmaan kalankasvatuksen ahdinko   • Vko 15, 2004, Porolle EU-nimisuoja?   • Vko 16, 2004 Kalakauppa on luottamuskauppaa   • Vko 18, 2004 Hauskaa Vappua, Sippivallut (Vappusillit)   • Vko 19, 2004 EU-nimisuojat järvikaloille...   • Vko 21, 2004 Muikea muikkusardiini   • Vko 23,2004 Suomen makeat vedet, Lahnahyytelö   • Vko 24, 2004 Kuningas lohi   • Vko 25, 2004 Kalaverkkojen ikä   • Vko 26, 2004 Tullutta postia   • Vko 27, 2004 Erkki Pulliaisen kirjoitus ja Sienihauki   • Vko 28, 2004 Vapaa-ajan kalastus   • Vko 29, 2004 Ukonilma järvellä, Graavisäyne   • Vko 30, 2004 Kala kadoksissa, Kantarellikuhaa   • Vko 31, 2004 Ari Vauhkonen, Nykälän kosket   • Vko 32, 2004 Wiljam Pyy ja Piparjuurihauki   • Vko 33, 2004 Korjaus rapujen keitto-ohjeeseen   • Vko 34, 2004 EU-nimisuojaus   • Vko 35, 2004. Ei merta edemmäs kalaan, Saalispäiväkirja   • Vko 36, 2004 Wiljamin kalareissu. Näykkään kuhapata   • Vko 37, 2004 Saalispäiväkirja Kyyvedeltä Haukivuorelta.   • Vko 38, 2004 Suomen muikku (EU), osa I   • Vko 39, 2004 Suomen esihistoriallinen aika   • Vko 44 , 2004 Muikun kalastusmenetelmät   • Vko 40, 2004 Soppatykki Helsingin kauppatorilla   • Vko 41, 2004 Hapansilakka- Surströmming   • Vko 42, 2004 Norjalainen lohi Suomessa   • Vko 43, 2004 Bouillabasse   • Vko 45, 2004 Suomen kalatalous, tullutta postia   • Vko 45, 2004. Muikun savustus   • Vko 46, 2004 Suolaista vettä Tanskan salmista   • Vko 46, 2004. Muikun kalastusmenetelmät (jatko-osa),   • Vko 47, 2004 Kalan suolaus, EU-nimisuojausjärjestelmä   • Vko 48, 2004. Fish and chips, Muheva makrillipannu   • Vko 51, 2004. EU-nimisuojahakemuksen tilanne, jäsenprofiili 

Vko 32, 2004 Wiljam Pyy ja Piparjuurihauki


Suomen Kalaruoan Ystävät ry. KALARUOKAVERKKO
6.8.2004 kalaruokaverkko@hovinsalon.fi
*********************************************************

KESÄKUULUMISIA Kalaruoan ystäville:

Aika rientää siivillä ja kesä on jo puolessa välissä,
Elokuun kuutamot ovat pian käsillä ja silloin alkaa
isommat ahvenet liikkua, mikäli vanhat merkit pitävät
paikkansa.

Olin kolme viikkoa Kainuun ja Siilinjärven maisemíssa. Siellä sukulaismies Wexi sai 7,8 kg hauen. On se juukeli aikamoinen vötkäle. Pää laitettiin kuivumaan. Kari karkuutteli kuhia ja saihan niitä syötäväksikin semmosia 600-800 grammasia. Minä ryöstökalastin kuten paikkakuntalaiset minua nimittelevät sillä ongessani on 4 koukkua pienemmästä suurempaan, jotenka kaikenkokoisia on mahdollista saada. Näykkään pikkulammesta nousi kahdessa tunnissa ämpärillinen 12 senttisiä mustia
ahvenia. Ompa kukkotarpeita vähäksi aikaa Isommat kalat savustettiin perinteisesti katajalla ja lepällä.

Kotiuduttuani lähdin kokeilemaan viiden syöntiä koirasaareen, Rajasaareen, kanoottiklubia vastapäätä. Sattuikin silakkaparvi kohdalle. Välillä oli joka koukussa sintti. Sitten laitoin punaisen kastemadon ja siihen nappasi kuhanpoikanen (480g), mutta paholainen söi kurkkuun, jotenka se piti lopettaa. Vähän ajan päästä ruutana (320g). On se vain voimakas kala ja kauniin kuparin ruskea melkoinen taistelu, että rantautui.
*************************************************************
RAPUJEN KEITTÄMINEN

Rapukausi on parhaillaan joten laitan tässä vanhan Särkänlinnan keitto-ohjeen. Minähän keittelin kaksi kesää siellä 3000-5000 kappaletta perjantaista sunnuntaihin, jolloinka ne oli loppu.

4:lle 32 kpl kotimaisia jokirapuja
160g merisuolaa
3 sokeripalaa
kruunutilliä (nypi kukinnot koristeeksi pöytään) pilko varsia
veteen
1.Esikeitä kymmenisen minuuttia, poista varret ja lisää ravut kiehuvaan ravut vähitellen. Keittoaika 8-10 min koosta riippuen (katselin venäläistä tokumenttia missä keittivät rapuja hirmukovalla tulella puoli tuntia ???)
2.Laita tuoreet varret päälle.
3.Nosta jäähtymään esim. kylmään isompaan vesikattilaan.
Vaihda vielä tuoreet tillinvarret ja jäähdytä 10-12 tuntia, että ehtivät mehustua.

Muista etiketti.
Paahtoleipää, tillisilppua, voita, yrttilevitettä, rapuliinat,
servetit kynttilät y.m.
Juomia vakaumuksen mukaan. Rattoisaa rapuiltaa.
******************************************************************

PIPARJUURI HAUKEA

noin toista kiloinen hauki
1,2 litraa raikasta vettä
1 rkl merisuolaa
10 maustepippuria
laakerinlehti
sipulinvarsia

1. Esikeitä lientä kymmenisen minuuttia

2. Laita peratut haukipalat liemeen ja hauduta hiljaisella lämmöllä noin puolisen tuntia. Kurkista selkäruodosta onko jo valkoinen.

Piparjuurikastike

1. 3 rkl voita ja vehnäjauhoja freesataan hetki ja lisätään kuumaa keitinlientä.
2. 4 dl 0,5 kermaa, peukalonmitta raastettua piparjuurta tai maulla (voi joskus olla kovinkin ärtsyä).

Tarjoa tillivedessä keitettyjä uusia perunoita, isoäidin salaattia ja tillikurkkuja.
Viipaloi kurkut. Hiukan etikkaa, suolaa ja sokeria vatkataan kahden lautasen välissä lötköiksi.

Hyvää syksynjatkoa toivottaapi

Wiljam Pyy
Rotiseur Cordon Bleu

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2478695
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net