Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 12, 2004. Madeirakuulumisia, Muikea muikkusardiini   • Vko 13, 2004 Kirjolohella menee huonosti   • Vko 14, 2004 Ahvenanmaan kalankasvatuksen ahdinko   • Vko 15, 2004, Porolle EU-nimisuoja?   • Vko 16, 2004 Kalakauppa on luottamuskauppaa   • Vko 18, 2004 Hauskaa Vappua, Sippivallut (Vappusillit)   • Vko 19, 2004 EU-nimisuojat järvikaloille...   • Vko 21, 2004 Muikea muikkusardiini   • Vko 23,2004 Suomen makeat vedet, Lahnahyytelö   • Vko 24, 2004 Kuningas lohi   • Vko 25, 2004 Kalaverkkojen ikä   • Vko 26, 2004 Tullutta postia   • Vko 27, 2004 Erkki Pulliaisen kirjoitus ja Sienihauki   • Vko 28, 2004 Vapaa-ajan kalastus   • Vko 29, 2004 Ukonilma järvellä, Graavisäyne   • Vko 30, 2004 Kala kadoksissa, Kantarellikuhaa   • Vko 31, 2004 Ari Vauhkonen, Nykälän kosket   • Vko 32, 2004 Wiljam Pyy ja Piparjuurihauki   • Vko 33, 2004 Korjaus rapujen keitto-ohjeeseen   • Vko 34, 2004 EU-nimisuojaus   • Vko 35, 2004. Ei merta edemmäs kalaan, Saalispäiväkirja   • Vko 36, 2004 Wiljamin kalareissu. Näykkään kuhapata   • Vko 37, 2004 Saalispäiväkirja Kyyvedeltä Haukivuorelta.   • Vko 38, 2004 Suomen muikku (EU), osa I   • Vko 39, 2004 Suomen esihistoriallinen aika   • Vko 44 , 2004 Muikun kalastusmenetelmät   • Vko 40, 2004 Soppatykki Helsingin kauppatorilla   • Vko 41, 2004 Hapansilakka- Surströmming   • Vko 42, 2004 Norjalainen lohi Suomessa   • Vko 43, 2004 Bouillabasse   • Vko 45, 2004 Suomen kalatalous, tullutta postia   • Vko 45, 2004. Muikun savustus   • Vko 46, 2004 Suolaista vettä Tanskan salmista   • Vko 46, 2004. Muikun kalastusmenetelmät (jatko-osa),   • Vko 47, 2004 Kalan suolaus, EU-nimisuojausjärjestelmä   • Vko 48, 2004. Fish and chips, Muheva makrillipannu   • Vko 51, 2004. EU-nimisuojahakemuksen tilanne, jäsenprofiili 

Vko 34, 2004 EU-nimisuojaus


Suomen Kalaruoan Ystävät ry. KALARUOKAVERKKO
17.8.2004 kalaruokaverkko@hovinsalon.fi
*********************************************************
Kun meiltä jatkuvasti tiedustellaan:

MIKÄ IHMEEN EU:NIMISUOJA ?
Suomessa on monia eri laatustrategioita. On avainlippua, luomua, joutsenlippua avainsymbolia ym. Suomen liityttyä EU:n jäseneksi 1995 maassamme tuli voimaan EU:n oma perinteisten elintarvikkeiden hyödyntämis- ja suojausjärjestelmä.

Alkuperäsuojien historiaa

Nimisuojauksen historia juontaa Pariisin Konventioon jo vuonna 1883 ja Madridin sopimukseen 1891 --Indications of Source. Suojausten alkuperäisenä tarkoituksena oli suojata Ranskan, Italian, Portugalin, Espanjan, Kreikan, Belgian ja Luxenburgin viinejä, juustoja ja muita elintarvikkeita. Ensimmäinen suojattu elintarvike on Roquefort -juusto vuonna 1922 (Ranska).
Meille ruokaperinteella nayttäisi olevat erilainen kulttuurinen merkitys kuin italialaisilla/ranskalaisilla.

Suomen Kalaruoan Ystävät ry. :n hakemuksesta Suomelle myönnettiin 17.7.2002
Kalakukon (Fish and pork baked in a rye loaf) EU:n Aito Perinteinen Tuote (APT)
nimisuoja. Tällä ei viitata tuotteen alkuperään, vaan sillä korostetaan tuotteen perinteistä koostumusta ja valmistustapaa. Tätä erityisluonnetta saanutta tuotetta voidaan valmistaa missä EU maassa tahansa, mutta tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaisesti. Muita suomalaisia APT –suojan saaneita tuotteita ovat Sahti ja Karjalanpiirakka.

Esimerkiksi Mozzarella –juusto, Faro –olut ja Falukorv -makkara ovat
APT –suojauksen saaneita tuotteita.


Suojattu Alkuperänimitys (SAN) sertifikaatti myönnetään tuotteelle, jonka tuo-
tanto, jalostus ja valmistus tapahtuu tietyllä maantieteellisellä alueella käyttäen hyväksi havaittua tietotaitoa.

Lapin Puikulaperuna, Stilton-juusto (Englanti), Normandien cammenbert (Ranska) ja
Kalamatan oliivit (Kreikka), esimerkiksi kuuluvat tähän SAN kategoriaan.


Suojattu Maantieteellinen merkintä (SMM) kertoo, että tuotteen tuotanto-,
jalostus- tai käsittely antavat tuotteelle eritryisluonteen. Kinkut, makkarat, leikkeleet ja oluet ovat näitä jos niillä on hyvä maine ja niiden käsittely tapahtuu tietyllä maantieteellisellä alueella paikallisten menetelmien mukaisesti.

Navarran parsat (Espanja) Newcastle Brown Ale (Englanti), Aachener Kuchen (Saksa)
ovat esimerkkejä näistä tuotteista.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2476350
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net