Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 12, 2004. Madeirakuulumisia, Muikea muikkusardiini   • Vko 13, 2004 Kirjolohella menee huonosti   • Vko 14, 2004 Ahvenanmaan kalankasvatuksen ahdinko   • Vko 15, 2004, Porolle EU-nimisuoja?   • Vko 16, 2004 Kalakauppa on luottamuskauppaa   • Vko 18, 2004 Hauskaa Vappua, Sippivallut (Vappusillit)   • Vko 19, 2004 EU-nimisuojat järvikaloille...   • Vko 21, 2004 Muikea muikkusardiini   • Vko 23,2004 Suomen makeat vedet, Lahnahyytelö   • Vko 24, 2004 Kuningas lohi   • Vko 25, 2004 Kalaverkkojen ikä   • Vko 26, 2004 Tullutta postia   • Vko 27, 2004 Erkki Pulliaisen kirjoitus ja Sienihauki   • Vko 28, 2004 Vapaa-ajan kalastus   • Vko 29, 2004 Ukonilma järvellä, Graavisäyne   • Vko 30, 2004 Kala kadoksissa, Kantarellikuhaa   • Vko 31, 2004 Ari Vauhkonen, Nykälän kosket   • Vko 32, 2004 Wiljam Pyy ja Piparjuurihauki   • Vko 33, 2004 Korjaus rapujen keitto-ohjeeseen   • Vko 34, 2004 EU-nimisuojaus   • Vko 35, 2004. Ei merta edemmäs kalaan, Saalispäiväkirja   • Vko 36, 2004 Wiljamin kalareissu. Näykkään kuhapata   • Vko 37, 2004 Saalispäiväkirja Kyyvedeltä Haukivuorelta.   • Vko 38, 2004 Suomen muikku (EU), osa I   • Vko 39, 2004 Suomen esihistoriallinen aika   • Vko 44 , 2004 Muikun kalastusmenetelmät   • Vko 40, 2004 Soppatykki Helsingin kauppatorilla   • Vko 41, 2004 Hapansilakka- Surströmming   • Vko 42, 2004 Norjalainen lohi Suomessa   • Vko 43, 2004 Bouillabasse   • Vko 45, 2004 Suomen kalatalous, tullutta postia   • Vko 45, 2004. Muikun savustus   • Vko 46, 2004 Suolaista vettä Tanskan salmista   • Vko 46, 2004. Muikun kalastusmenetelmät (jatko-osa),   • Vko 47, 2004 Kalan suolaus, EU-nimisuojausjärjestelmä   • Vko 48, 2004. Fish and chips, Muheva makrillipannu   • Vko 51, 2004. EU-nimisuojahakemuksen tilanne, jäsenprofiili 

Vko 39, 2004 Suomen esihistoriallinen aika


Suomen Kalaruoan Ystävät ry. KALARUOKAVERKKO
28.9.2004 kalaruokaverkko@hovinsalon.fi
*********************************************************
Tässä tiedotteessa:
1. Suomen esihistoriallinen aika (EU)
2. Punaviinisuutari

**********************************************************
Suomen esihistorillisen ajan katsovat tutkijat alkaneen noin 9000 vuotta ekr. Mannerjää vetäytyi edelleen ja laajoja maa-alueita paljastui. Silloiset
Fennoskandian asukkaat elivät pääasiassa pyynti- ja keräilytaloudessa (Kuten joissakin Suomen suurimpien kaupunkien puistoissa vielä nykyisinkin. Ei tule mukaan nimisuojahakemukseen EU:lle). Kasvavat metsät antoivat runsaasti riistaa, sen marjat ja sienet todettiin syömäkelpoisiksi, alettiin myös alkeellisin pyyntivälinein harjoittaa kalastusta.

Muinainen Päijänne muodostui noin 5000 vuotta ekr. Tuhat vuotta sen jälkeen nykyinen Saimaan vesistö ja monet tuhannet muut Suomen järvet ja joet. Pronssikaudella (1000 vuotta ekr.) ei enää tarvinnut kalastaa keihäin eikä erilaisin pajusta ja päreistä valmistetuin loukuin vaan suomalainen metsien eläjä saattoi jo valmistaa alkeellisia pronssikoukkuja saadakseen särvintä suvulleen. Rautakaudella (1000 vuotta jkr.) osattiin jo takoa raudasta auroja ja kalastuskin muodostui aikaisempaa tärkeämmäksi koska pyyntimenetelmät ja taito kasvoivat.

Yhteenvetona todettakoon, että Suomessa on asuttu (kalastettu) 100 000 vuotta, asutus levisi sitä mukaan kun maa nousi merestä, ensin nykyisen Pohjanmaan alueelle myöhemmin itään ja koilliseen päin laajentuen.
********************************************************
Punaviinisuutari
Ohjeen alkuperä on tuntematon.

4 suutaria, kukin painoltaan noin 250 – 300 g ( tai kookas lahna)
4 rkl etikkaa
150 g pikkusipuleita tai salottisipuli
250 g tatteja (tuorepaino)
75 g voita
1 tl tomaattisosetta
½ l punaviiniä
1 rkl vehnäjauhoja
½ tl sokeria
maustekimppu (persiljaa, timjamia, laakerinkehti)
suolaa
pippuria

Valmistus:
1. Suomusta kalat, perkaa ja pyyhi kalat kuiviksi, kaada kunkin kalan
suuhun lusikallinen etikkaa.
2. Kuori sipuli, puhdista sienet, huuhdo, valuta kuiviksi ja pilko.

3. Sulata padassa 50 g voita ja paista sipuleita, kunnes ne saavat väriä,
lisää sienet ja keitä, kunnes kaikki neste on haihtunut. Hämmennä koko
ajan.

4. Kun sienet alkavat ruskistua, lisää tomaattisose ja sekoita hyvin.

5. Seoksen ruskistuttua lisää punaviini, suolaa, pippuroi, lisää sokeri
sekä maustekimppu. Keitä 20 minuuttia.

6. Yhdistä samanaikaisesti pikku astiassa jauhot sekä loput voista
tasaiseksi voisuurukseksi.

7. Kun kastike on valmiiksi kiehunut,
saosta se voisuuruksella miedolla lämmöllä sekoittaen; lisää
kalat tai paloiteltu lahna varovasti kastikkeeseen ja keitä noin
15 minuuttia hauduttamalla.

8. Kun kalat ovat kypsyneet, aseta ne lämmitetylle vadille, peitä
kastikkeella ja tarjoa kuumana.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602480
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net