Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 12, 2004. Madeirakuulumisia, Muikea muikkusardiini   • Vko 13, 2004 Kirjolohella menee huonosti   • Vko 14, 2004 Ahvenanmaan kalankasvatuksen ahdinko   • Vko 15, 2004, Porolle EU-nimisuoja?   • Vko 16, 2004 Kalakauppa on luottamuskauppaa   • Vko 18, 2004 Hauskaa Vappua, Sippivallut (Vappusillit)   • Vko 19, 2004 EU-nimisuojat järvikaloille...   • Vko 21, 2004 Muikea muikkusardiini   • Vko 23,2004 Suomen makeat vedet, Lahnahyytelö   • Vko 24, 2004 Kuningas lohi   • Vko 25, 2004 Kalaverkkojen ikä   • Vko 26, 2004 Tullutta postia   • Vko 27, 2004 Erkki Pulliaisen kirjoitus ja Sienihauki   • Vko 28, 2004 Vapaa-ajan kalastus   • Vko 29, 2004 Ukonilma järvellä, Graavisäyne   • Vko 30, 2004 Kala kadoksissa, Kantarellikuhaa   • Vko 31, 2004 Ari Vauhkonen, Nykälän kosket   • Vko 32, 2004 Wiljam Pyy ja Piparjuurihauki   • Vko 33, 2004 Korjaus rapujen keitto-ohjeeseen   • Vko 34, 2004 EU-nimisuojaus   • Vko 35, 2004. Ei merta edemmäs kalaan, Saalispäiväkirja   • Vko 36, 2004 Wiljamin kalareissu. Näykkään kuhapata   • Vko 37, 2004 Saalispäiväkirja Kyyvedeltä Haukivuorelta.   • Vko 38, 2004 Suomen muikku (EU), osa I   • Vko 39, 2004 Suomen esihistoriallinen aika   • Vko 44 , 2004 Muikun kalastusmenetelmät   • Vko 40, 2004 Soppatykki Helsingin kauppatorilla   • Vko 41, 2004 Hapansilakka- Surströmming   • Vko 42, 2004 Norjalainen lohi Suomessa   • Vko 43, 2004 Bouillabasse   • Vko 45, 2004 Suomen kalatalous, tullutta postia   • Vko 45, 2004. Muikun savustus   • Vko 46, 2004 Suolaista vettä Tanskan salmista   • Vko 46, 2004. Muikun kalastusmenetelmät (jatko-osa),   • Vko 47, 2004 Kalan suolaus, EU-nimisuojausjärjestelmä   • Vko 48, 2004. Fish and chips, Muheva makrillipannu   • Vko 51, 2004. EU-nimisuojahakemuksen tilanne, jäsenprofiili 

Vko 44 , 2004 Muikun kalastusmenetelmät


Suomen Kalaruoan Ystävät ry. KALARUOKAVERKKO
26.10.2004 kalaruokaverkko@hovinsalon.fi
*********************************************************
Tässä tiedotteessa:
1.Muikun kalastus (EU)
2.Murumuikut
*********************************************************
Olemme koonneet nimisuojahakemukseen EU:lle tietoa sieltä täältä ja koonneet ne omaan tiedostokansioon EU kalat. Aineisto on tarkoitus koota lopulliseen pakettiin helmi- maaliskuussa 2005. Tällöin siihen on tehty korjauksia ja muutoksia. Esimerkiksi viime tiedotteesta jäi pois muikun kutemisen laukaiseva järvien vesien lämpötila joka on 5 – 7 astetta sekä se, että muikkuhan kuteen syksyisin, mutta poikaset kuorituvat keväisin,lukuunottamatta joitakin Pohjois-Karjalan järviä joissa muikku kutee ja poikaset kuoriutuvat keväällä jäiden lähdön jälkeen. Nämä seikat ja monet muut tulevat esiin aineistoa selatessa.
Saamistamme lähteistä mainittakoon Suomen luonto Eläimet, Weilin & Göös,
Suomen kalat, Lauri Koli, WSOY, Kalavedet kuntoon, Matti Salminen ja
Paula Böhling, Riistan- ja Kalantutkimus sekä Riista- ja kalatalouden
tutkimuslaitoksen Enonkosken yksikkö, Heikki Auvinen.

Muikun kalastus.

Vanhimpia muikun pyyntitapoja on nuottakalastus. Nykyisin nuottaa vedetään talvinuottana sekä vähenevässä määrin kesänuottana venettä apuna käyttäen rannasta käsin. Suomen järvialueen osakaskunnat (ent. kalastuskunnat) harjoittavat kesäisin kesäasukkaille ja muille asiasta kiinnostuneille
jonkin verran näytösluenteisia rantanuottausesityksiä. Talvinuottausta
harjoitetaan ammattimaisesti ja se onkin muikkukannasta riippuen tuottavaa,
koska apuvälineinä voidaan käyttää työtä helpottavia moottorisahaa, jääkai-
roja, akkukäyttöisiä uittolaitteita ja nuottaa voidaan vetää niin sanottuja
levityskelkkoja apunakäyttäen. Tekniikan tultua avuksi talvinuottakalastusta
pystyy harjoittamaan kaksi kalastajaa entisen 4 – 6 henkilön sijasta.

Muikun verkkokalastus on nuori pyyntitapa verrattuna edelliseen. Sitä on
Suomen järvissä harjoitettu noin sata vuotta. Nykyisin verkkokalastus on
pääasiassa vapaa-ajan kalastajien suosima pyyntimuoto, paitsi syksyisin muikun noustessa rantavesiin kutemaan. Silloin sitä kalastavat verkoilla myös ammattikalastajat muikun herkullisen ja hinnakkaan mädin vuoksi.
Muikun mätisaaliit saadaan pääsääntöisesti kaksikesäisistä muikuista.

Vapaa-ajan kalastajien käyttämien verkkojen silmäkoko valitaan kulloisenkin järven ja muikkukannan mukaan. Verkon silmäkoko ilmoitetaan millimetreissä, jolloin pääsääntöisesti silmäkoon millimetri vastaa yhtä senttimetriä saalismuikun koossa. Voidaan siis olettaa, että 15 mm:n verkolla saadaan 15 cm mittaisia muikkuja. Nykyaikaisissa muikkuverkoissa materiaalina käytetään monifil-lankaa ja muikkuverkkojen korkeudet voivat olla 3 – 5 m:n korkeita. Eriyisesti korkeilla verkoilla kalastaminen vaatiikin erityistä ammattitaitoa ja viitseliäisyyttä. Verkot lasketaan auringon laskun aikaan joko pintaan, väliveteen tai pohjaan. Erityistä huolellisuutta vaaditaan pintavedestä kalastettaessa. Pintaverkot on syytä ankkuroida huolellisesti molemmista verkkojatan päistä ja merkittävä hyvin.
Mitä keinoja kalastaja voi käyttää löytääkseen sen syvyyden, missä muikku-
parvet viihtyvät?
Nykyisin kalastajien keskuudessa ovat yleistyneet kaikuluotaimet. Kuitenkin vanhempi menetelmä on käyttää apuna villalankaa.Se lasketaan painon avulla järven siihen kohtaan missä arvellaan muikkuparven uivan. Lankaa ylös kelatessa plankton,
muikkujen ravinto jää siihen kohtaan villalankaa jossa syvyydessä kala ravintoa hakee. Näin muikun kulloinenkin esiintymisyvyys on löytynyt.

**********************************************************

MURUMUIKUT

600 g keskikokoisia muikkuja
pienen sitruunan mehu
suolaa
valkopippuria

Muruseos:
4 viipaletta hapanleipää
30 g voita
2 valkosipulinkynttä
raastettua sitruunankuorta

1. Aseta puhkotut uunipellille leivinpaperin päälle. Mausta kalat suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Jätä maustumaan joksikin aikaa.

2. Valmista kalojen maustuessa muruseos. Leikkaa leipäviipaleista pois kuoret, murenna leipäviipaleet monitoimikoneessa. Sulata rasva pannulla, lisää leipämuruset, murskatut valkosipulinkynnet ja lisää halutessasi vähän raastettua sitruunankuorta. Kuumenna ja sekoita.

3. Jaa muruseos kalojen päälle tasapuolisesti ja kypsennä ruokaa 200 asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia.

Lisukkeeksi:
Tee notkea perunamuusi jauhoisista perunoista, lisää seokseen 2 keltuaista ja jaa muusi annosvuokiin. Pinnalle voit moksauttaa muutaman voinokareen.
Kuumenna perunamuusiannokset uunissa ennen tarjoamista

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602470
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net