Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 12, 2004. Madeirakuulumisia, Muikea muikkusardiini   • Vko 13, 2004 Kirjolohella menee huonosti   • Vko 14, 2004 Ahvenanmaan kalankasvatuksen ahdinko   • Vko 15, 2004, Porolle EU-nimisuoja?   • Vko 16, 2004 Kalakauppa on luottamuskauppaa   • Vko 18, 2004 Hauskaa Vappua, Sippivallut (Vappusillit)   • Vko 19, 2004 EU-nimisuojat järvikaloille...   • Vko 21, 2004 Muikea muikkusardiini   • Vko 23,2004 Suomen makeat vedet, Lahnahyytelö   • Vko 24, 2004 Kuningas lohi   • Vko 25, 2004 Kalaverkkojen ikä   • Vko 26, 2004 Tullutta postia   • Vko 27, 2004 Erkki Pulliaisen kirjoitus ja Sienihauki   • Vko 28, 2004 Vapaa-ajan kalastus   • Vko 29, 2004 Ukonilma järvellä, Graavisäyne   • Vko 30, 2004 Kala kadoksissa, Kantarellikuhaa   • Vko 31, 2004 Ari Vauhkonen, Nykälän kosket   • Vko 32, 2004 Wiljam Pyy ja Piparjuurihauki   • Vko 33, 2004 Korjaus rapujen keitto-ohjeeseen   • Vko 34, 2004 EU-nimisuojaus   • Vko 35, 2004. Ei merta edemmäs kalaan, Saalispäiväkirja   • Vko 36, 2004 Wiljamin kalareissu. Näykkään kuhapata   • Vko 37, 2004 Saalispäiväkirja Kyyvedeltä Haukivuorelta.   • Vko 38, 2004 Suomen muikku (EU), osa I   • Vko 39, 2004 Suomen esihistoriallinen aika   • Vko 44 , 2004 Muikun kalastusmenetelmät   • Vko 40, 2004 Soppatykki Helsingin kauppatorilla   • Vko 41, 2004 Hapansilakka- Surströmming   • Vko 42, 2004 Norjalainen lohi Suomessa   • Vko 43, 2004 Bouillabasse   • Vko 45, 2004 Suomen kalatalous, tullutta postia   • Vko 45, 2004. Muikun savustus   • Vko 46, 2004 Suolaista vettä Tanskan salmista   • Vko 46, 2004. Muikun kalastusmenetelmät (jatko-osa),   • Vko 47, 2004 Kalan suolaus, EU-nimisuojausjärjestelmä   • Vko 48, 2004. Fish and chips, Muheva makrillipannu   • Vko 51, 2004. EU-nimisuojahakemuksen tilanne, jäsenprofiili 

Vko 43, 2004 Bouillabasse


Suomen Kalaruoan Ystävät ry. KALARUOKAVERKKO
23.10.2003
*********************************************************
Tässä tiedotteessa:
1. Bouillabaisse
2. Kalaruokaverkko
*********************************************************
Tämä ranskalainen sekakala-, nilviäis- ja äyriäiskeitto lienee originaalinen kalastajaversio. Vai mikä? Onko se kuin kalakukko, jonka rautalammilta kotoisin olevan kalankasvattajan äiti leipoi muuten oikein, mutta kaatoi vielä kermaa kukon sisään kuoreen jättämästään aukosta. Kertomansa mukaan hänen vaimonsa, halavatun vaimo, leipoo kalakukon vuoraamalla kalat vain amerikan pekonilla.

Ilahduttavan paljon nuoret kultivoituneet kalaruoanystäväpariskunnat ostavat kalakaupasta fileenä haukea, ahventa, kuhaa jne. ja valmistavat niistä sen tyyppistä Bouillabaissea. Kaikki hyväksytään. Hienoa!

Tehdäänpä nyt mekin, kalaruoan ystävät, syyskylmällä Bouillabaisse päivälliseksi. Sen valmistamisessa on nähtävä hiukan vaivaa, mutta koko konkkaronkan voimin puuha on mukavaa.
Ruokaan tarvittavat kalat kannattaa suomustaa kotioloissa joko veden alla tiskialtaassa tai suomustaa ne suomustusraudalla poikki kalan. Näin tehden kalan suomut eivät lennä seinäkaakeleihin ja lattialle.

BOUILLABAISSE
(4 – 6 annosta)

1½ kg kalaa ( ahventa, haukea, turskaa, kuhaa, tms)
1 sipuli lohkoina
1 purjon valkea osa viipaleina
2 rkl juuriselleriä kuutioina
3 rkl öljyä tai margariinia
1 rkl vehnäjauhoja
1½ litraa vettä
2 silputtua valkosipulin kynttä
1 persiljanoksa
1 laakerinlehti
1 pkt (0,5 g) sahramia
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
8 – 10 tuoretta sinisimpukkaa
1 pieni keitetty hummeri tai n. 200 g keitettyä äyriäisen lihaa
2 rkl tomaattisosetta
1 dl kuivaa valkoviiniä
vaaleaa leipää

1.Suomusta ja perkaa kalat. Huuhdo ne hyvin ja leikkaa annospaloiksi.
Jätä päät paikoilleen, mutta poista kidukset.

2.Paista sipulia, purjoa ja selleriä rasvassa. Ripottele jauhot päälle ja lisää vähän vettä. Kiehauta.

3.Lisää valkosipuli, persilja, laakerinlehti, sahrami, suola ja pippuri. Nosta kattilaan ja lisää loppu vesi. Keitä hiljalleen noin
15 minuuttia.


4.Nosta kalat varovasti kattilasta vadille ja pidä lämpimänä. Poista kaloista päät. Siivilöi liemi Kiehauta ja lisää raaputetut ja hyvin puhdistetut simpukat. Keitän. 5 min.

5.Halkaise hummeri pituussuunnassa ja puolita pyrstön ja vartalon välistä. Riko sakset ja ota liha talteen. Pane hummeri keittoon ja kuumenna.

6.Mausta keitto tomaattisoseella ja viinillä. Lisää tarvittaessa suolaa.

Voit tarjota kalan erilliseltä lautaselta syötäväksi haarukalla ja
veitsellä tai nostaa lautaselle hiukan kalaa ja hummeria ja
kaataa lientä päälle.

Tarjoa lisäksi vaaleaa leipää, tai nosta keitto lautaselle viipale
paahtoleipää.
*********************************************************
Saamme viikottain puhelimitse sekä verkon kautta kysymyksiä ja kannan
ottoja niin kala-aatteesta kuin kalaruoan valmistamisesta. Olkaa ystävällisiä
ja osoittakaa ne

kalaruokaverkko(at)hovinsalon.fi

postilaatikkoomme. Sen tsekkaamme päivittäin ja vastaamme kysymyksiin
välittömästi.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602466
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net