Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 12, 2004. Madeirakuulumisia, Muikea muikkusardiini   • Vko 13, 2004 Kirjolohella menee huonosti   • Vko 14, 2004 Ahvenanmaan kalankasvatuksen ahdinko   • Vko 15, 2004, Porolle EU-nimisuoja?   • Vko 16, 2004 Kalakauppa on luottamuskauppaa   • Vko 18, 2004 Hauskaa Vappua, Sippivallut (Vappusillit)   • Vko 19, 2004 EU-nimisuojat järvikaloille...   • Vko 21, 2004 Muikea muikkusardiini   • Vko 23,2004 Suomen makeat vedet, Lahnahyytelö   • Vko 24, 2004 Kuningas lohi   • Vko 25, 2004 Kalaverkkojen ikä   • Vko 26, 2004 Tullutta postia   • Vko 27, 2004 Erkki Pulliaisen kirjoitus ja Sienihauki   • Vko 28, 2004 Vapaa-ajan kalastus   • Vko 29, 2004 Ukonilma järvellä, Graavisäyne   • Vko 30, 2004 Kala kadoksissa, Kantarellikuhaa   • Vko 31, 2004 Ari Vauhkonen, Nykälän kosket   • Vko 32, 2004 Wiljam Pyy ja Piparjuurihauki   • Vko 33, 2004 Korjaus rapujen keitto-ohjeeseen   • Vko 34, 2004 EU-nimisuojaus   • Vko 35, 2004. Ei merta edemmäs kalaan, Saalispäiväkirja   • Vko 36, 2004 Wiljamin kalareissu. Näykkään kuhapata   • Vko 37, 2004 Saalispäiväkirja Kyyvedeltä Haukivuorelta.   • Vko 38, 2004 Suomen muikku (EU), osa I   • Vko 39, 2004 Suomen esihistoriallinen aika   • Vko 44 , 2004 Muikun kalastusmenetelmät   • Vko 40, 2004 Soppatykki Helsingin kauppatorilla   • Vko 41, 2004 Hapansilakka- Surströmming   • Vko 42, 2004 Norjalainen lohi Suomessa   • Vko 43, 2004 Bouillabasse   • Vko 45, 2004 Suomen kalatalous, tullutta postia   • Vko 45, 2004. Muikun savustus   • Vko 46, 2004 Suolaista vettä Tanskan salmista   • Vko 46, 2004. Muikun kalastusmenetelmät (jatko-osa),   • Vko 47, 2004 Kalan suolaus, EU-nimisuojausjärjestelmä   • Vko 48, 2004. Fish and chips, Muheva makrillipannu   • Vko 51, 2004. EU-nimisuojahakemuksen tilanne, jäsenprofiili 

Vko 45, 2004 Suomen kalatalous, tullutta postia


Suomen Kalaruoan Ystävät ry. KALARUOKAVERKKO
6.10.2003 (Kala on sydänystävällistä ruokaa)
*********************************************************
Tässä tiedotteessa:
1. Suomen kalatalous
2. Tullutta postia
3. Hyytelöity kala
*********************************************************
Suomen kalatalous on moniongelmainen, ja maksaa veronmaksajille paljon. Meillä istutetaan kalaa joka ei luontaisesti lisäänny. Meillä siivotaan järviä nuottaamalla pois vähempiarvoista roskakalaa, mitä se sitten onkin. Nuottaustouhu on todettu tehottomaksi, koska tilanteen on havaittu muuttuvan ennalleen parin-kolmen vuoden kuluttua. Kalatalouttamme rasittaa monihaarainen päällekkäinen
organisaatio. Yleisesti ottaen miksi maassamme harjoitetaan edellämainittua puuhastelua kun norjalaista kassilohta vyöryy tonneittain suomalaisten ruokapöytiin. Sen osuus koko kalan kulutuksestamme on lähes 70 %. On sanottu kalan menekin lisääntyneen kansalaisten ruokavaliossa. Häviäjä on kotimainen
vapaana syntynyt kala. Lisäksi kalastustamme säätelee EU, jonka määräyksiä viranomaisemme vain toteuttavat.

SÄÄTELYKALASTUS on uusi outo sanakummajainen, johon ei liene meidän kalaruoan ystävien sen kummemmin syytä puuttua. Säätelykalastuksen kiemuroihin kuin myös muuhun vesiemme elvytystoimenpiteisiin voivat kiinnostuneet tutustua alan yrityksen

www.vesieko.fi

sivuilla.

************************************************************

Kaksi suomalaisen lohen kannalta hyvää uutista:
1) Norjan n.s. luonnonlohi tuottaa päivittäin miljoonien kruunujen tappiot, joten järki sanoo, että vähitellen tuo omituinen polkumyynti loppuu.
2) Suomenlahden harnaahylkeitä ruvetaan pyydystämään niiden liiallisen määrän johdosta. Kuten tiedetään, puolet lohikannastahan on niiden takia viime vuosina kadonnut.
KYSYMYS: Onko harmaahylkeen lihalla tai muilla osilla hyötykäyttöä?
Syysterveisin Martti Huhtamäki

Siellä (Norjassa) pankit ovat alkaneet sulkea rahahanoja ja uskotaan pienten laitosten kaatuvan. Suuriin laitoksiin pankit hakeutuvat omistajiksi valvomaan saataviaan. Rehufirmat ovat entistä varovaisempia luotottaessaan kalankasvatuslaitoksia. Johan sen näkee sokea reettakin, ettei 20 Norjan kruunua ( 2,40 €) kilo maksava lohi voi tuottaa jos sen tuotantohinta on yli 3 €.

Valaan rasvasta valmistetaan naissukupuolelle huulipunaa ja muita populaatiolle tärkeitä meikkejä. Miten siihen sopisi harmaahylkeen traani? Ensi viikolla keittiömestarimme Wiljam Pyy muistelee, kuinka valmistettiin hylkeestä ruokaa Kotkan Seurahuoneella.
*********************************************************
HYYTELÖITY KALA

Noin kilon painoinen kuha, siika tai hauki

Keitinliemi:
1 l vettä
½ l kuivaa valkoviiniä
1 sipuli
1 laakerinlehti
pari mausteneilikkaa
persiljaa
1 rkl suolaa

Hyytelö:
6 dl kalan keitinlientä
6 liivatetta
2 vatkattua valkuaista

Koristeluun:
katkarapuja
keitetty kananmuna
parsaa
sitruunaviipaleita

Kastike 1:
3 dl majoneesikastiketta
2 tl rakuunaa ja 2 tl kirveliä (joita on liotettu
viinietikassa 1 tunti)
2 rkl hienonnettua persiljaa
2 rkl hienonnettua tilliä
murskattu valkosipulinkynsi

Kastike 2:
3 dl majoneesia
1 tl rakuunaa ja 1 tl kirveliä (joita on liotettu
viinietikassa 1 tunti)
1 rkl silputtua etikkakurkkua
1 rkl silputtua kaprista
1 rkl silputtua persiljaa
1 rkl silputtua ruohosipulia

1. Kiehauta kalan keitinliemi ja jäähdytä se.

2. Suomusta, perkaa ja huuhdo kala. Laita kala kala- tai tavalliseen kattilaan, kaada jäähtynyt liemi päälle ja kuumenna kiehumispisteeseen. Kuori vaahto ja keittele kalaa 15 – 20 minuuttia.

3. Nosta kala varovasti kattilasta ja pane jäähtymään. Aseta kala tarjoilu-
vadille.

4. Liota liivatteita muutama minuutti kylmässä vedessä ja purista vesi pois.

5. Siivilöi kalan keitinliemi, tarkista mausteet ja pane liemi kuumenemaan.
Lisää kiehuvaan keitinliemeen vatkatut valkuaiset sekä liivatteet. Ota kattila liedeltä ja anna seistä kannella peitettynä kymmenisen minuuttia. Siivilöi liemi joko kahvisuodattimen tai kuumaan veteen kastetun ja kaksinkertaisen sideharson läpi. Tarkista maku ja anna jäähtyä.

6. Koristele kalavati katkaravuilla, keitetyllä ja siivutetulla kananmunalla, parsalla ja sitruunaviipaleilla. Kun hyytelö alkaa olla munanvalkuaisen paksuista, ala lusikoida hyytelöä kalalle ja koristeille. Lusikoi hyytelöä lisää edellisen jähmetyttyä.

7. Vie hyytelöity kala jääkaappiin.

Tarjoa kalan kanssa keitettyjä perunoita sekä majoneesipohjaisia
kastikkeita.

VINKKI:
Huomioi, että hyytelöä levitetään kalalle juuri, kun se alkaa hyytyä.
Näin se hyytyy kalan päälle sileäksi eikä kokkaroidu. Jos hyttelöä jää jäljelle, kaada se erilliselle vadille hyytymään. Hyydyttyään siitä voi leikata kuutioita, joilla voi koristella kalavatia.
**********************************************************

Kalakukolle kuuluu kummia, mutta siitä lisää ensi kerralla

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602492
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net