Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 12, 2004. Madeirakuulumisia, Muikea muikkusardiini   • Vko 13, 2004 Kirjolohella menee huonosti   • Vko 14, 2004 Ahvenanmaan kalankasvatuksen ahdinko   • Vko 15, 2004, Porolle EU-nimisuoja?   • Vko 16, 2004 Kalakauppa on luottamuskauppaa   • Vko 18, 2004 Hauskaa Vappua, Sippivallut (Vappusillit)   • Vko 19, 2004 EU-nimisuojat järvikaloille...   • Vko 21, 2004 Muikea muikkusardiini   • Vko 23,2004 Suomen makeat vedet, Lahnahyytelö   • Vko 24, 2004 Kuningas lohi   • Vko 25, 2004 Kalaverkkojen ikä   • Vko 26, 2004 Tullutta postia   • Vko 27, 2004 Erkki Pulliaisen kirjoitus ja Sienihauki   • Vko 28, 2004 Vapaa-ajan kalastus   • Vko 29, 2004 Ukonilma järvellä, Graavisäyne   • Vko 30, 2004 Kala kadoksissa, Kantarellikuhaa   • Vko 31, 2004 Ari Vauhkonen, Nykälän kosket   • Vko 32, 2004 Wiljam Pyy ja Piparjuurihauki   • Vko 33, 2004 Korjaus rapujen keitto-ohjeeseen   • Vko 34, 2004 EU-nimisuojaus   • Vko 35, 2004. Ei merta edemmäs kalaan, Saalispäiväkirja   • Vko 36, 2004 Wiljamin kalareissu. Näykkään kuhapata   • Vko 37, 2004 Saalispäiväkirja Kyyvedeltä Haukivuorelta.   • Vko 38, 2004 Suomen muikku (EU), osa I   • Vko 39, 2004 Suomen esihistoriallinen aika   • Vko 44 , 2004 Muikun kalastusmenetelmät   • Vko 40, 2004 Soppatykki Helsingin kauppatorilla   • Vko 41, 2004 Hapansilakka- Surströmming   • Vko 42, 2004 Norjalainen lohi Suomessa   • Vko 43, 2004 Bouillabasse   • Vko 45, 2004 Suomen kalatalous, tullutta postia   • Vko 45, 2004. Muikun savustus   • Vko 46, 2004 Suolaista vettä Tanskan salmista   • Vko 46, 2004. Muikun kalastusmenetelmät (jatko-osa),   • Vko 47, 2004 Kalan suolaus, EU-nimisuojausjärjestelmä   • Vko 48, 2004. Fish and chips, Muheva makrillipannu   • Vko 51, 2004. EU-nimisuojahakemuksen tilanne, jäsenprofiili 

Vko 46, 2004 Suolaista vettä Tanskan salmista


KALARUOKAVERKKO jäsentiedote
13.11.2003 (kalaruoka on terveysvaikutteista)
since 1996
___________________________________________________
Tässä tiedotteessa:
(joillakin palvelimilla saattaa näkyä liitetiedosto, mutta se on vain EU:n
pyöreä värilogo)
1. Kalakukko (Aito Perinteinen Tuote)
2. Suolaista vettä Tanskan salmista
3. Paistetut muikut
4. Hylkeestä ruokaa
___________________________________________________
KOMISSION ASETUS (EY) N:o 1285/2002

Näin juhlallisesti otsikoi 15.7.2002 Euroopan yhteisöjen virallinen
lehti, yhdistyksemme vuonna 1997 alulle panema hakemus Kalakukko/
Finnish fish pasty/ Fish and pork baked in a rye loaf/ leivänomaisen
pyöreän tai soikion muotoisen perinteisen paistikkaan, hyväksymis-
julistuksessa. Siinä todetaan muun muassa, että ”aito perinteinen tuote”
mainintaa saadaan käyttää ainoastaan mainitussa rekisterissä olevista
nimityksistä.
Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.
Komission puolesta
Franz FISCHLER
komission jäsen

Rekisteröinti perustuu asetuksiin (ETY) N:o 2082/92, (EY) N:o 2301/97
(kopiot voidaan lähettää kiinnostuneille)

Nykytilanne_______________________________________________
Hakemuksemme mukainen leivontaohje on siis pohjana sille pyöreähkölle
tai soikion muotoiselle paistikkaalle, josta käytetään nimeä Kalakukko.
Muilla tekotavoilla leivotut ovat siis joitain muita. Erityinen kalapaliikki
on syntynyt hiivan käytöstä APT kalakukossa. Sitä ei EU kukossa
suoranaisesti kielletä, mutta sen käyttöä ei voida hyväksyä. Näin toteavat
ne tuohtuneet leipojayrittäjät, jotka noudattavat APT kalakukon tekotapaa.
”Yhtä hyvin sinne kukkotaikinaan voitaisiin lisätä mustikoita”, toteaa eräs
kukontekijä. Aidon perinteisen kalakukon leipojat tuomitsevat koko EU:n
suojausjärjestelmän ellei sen rekisteriin hyväksyttyjen tuotteiden aitoutta
kontrolloida. Kuinka kävi feta juuston? Sitä alettiin valmistaa Valion
toimesta lehmän maidosta. Tanskalaiset tuottivat feta juustoa vielä runsaammin. Mutta ei enää. Komissio on myöntänyt viiden vuoden siirtymäkauden feta nimisille ”juustoille”. Nimi on muutettava tai tuotanto lopetettava. Ukaasi on yksiselitteinen. Sitä saa valmistaa vain ja ainoastaan vuohen maidosta ja sillä tekotavalla, kun se on rekisteröity EU:n elintarvikesuojausrekisteriin.



Jäsenet___________________________________________________
Olemme perustaneet kriisiryhmän tutkimaan kalakukon monimuotoi-
suutta Suomessa. Jäsenemme ja näiden tiedotteiden lukijat, yhdistyk-
semme on kiinnostunut erityisesti Pirkanmaan, Varsinais-Suomen,
Kainuun-, Oulun- ja Lapin seudun kalakukkotarjonnasta, sekä kuinka
se on leivottu. Tutkikaa tuotetta lähikaupassa asioidessanne ja ilmoit-
takaa meille Kalaruokaverkkoon poikkeavuuksista. Palkitsemme 10
ensimmäistä kommentoijaa vaihtoehtoisesti joko sikarilla tai kuulakärki-
kynällä. Muistakaa liittää mukaan fyysinen osoitteenne.Aito perinteinen
tuote- suojauksen EU:ssa saaneen kalakukon oikean valmistusohjeen
löydätte vielä muuten keskeneräisiltä kotisivuiltamme

___________________________________________________
Tuoko Tanskan salmista suolapulssi tullessaan Itämeren syvänteisiin
mukanaan hapen lisäksi Turskan, joka noin 10 vuotta sitten repi
kalastajien verkot jää nähtäväksi.
___________________________________________________
Muikku on nyt kutuaikana edullista. Eiköhän pyöräytetä sunnuntairuoaksi
perinteiset muikut muhennoksella vaikka on ne hyvin valmistettu Kuussakin (Hki Töölö). Ensi viikolla laitamme kalaruokaa sienistä.

PAISTETUT MUIKUT

1 – 1½ kg pieniä tai keskikoisia muikkuja
suolaa
ruisjauhoja
voita
ruokaöljyä

1. Ripottele puhkotuille muikuille suolaa ja pyörittele ne ruisjauhoissa. Kuumenna pannu ja kaada sille hiukan öljyä.

2. Lisää voi ja asettele muikut pannulle. Öljy lisää voin lämmönkestävyyttä ja kaloista tulee rapeita. Paista molemmin puolin.

Tarjoa muikut perunamuhennoksen kanssa. Jos haluat, voit pirskottaa kaloille hieman sitruunamehua.

___________________________________________________
Tässä vastaus sinulle MH. Sen selvitin johon Wiljamkin yhtyi, että rankka traanin maku karkottaa syöjät hylkeen ympäriltä. Sisäelimet (munuainen, maksa ym.) toki kelpaavat, ainakin muuun lisukkeeksi.
t. HK

Valaanlihaa ja merirapuja

Käytin valaanlihaa Kotkan Seurahuoneella 1963. Vanhat
meriravut, kapteenit, kävivät ja viettivät illanistujaisia
ja nauttivat valaanlihaillallisia. Valaan liha on tummaa
ja muistutta vähän maksaa tai puhvelihärkää. Valmistin
siitä stroganoffia ja wieninleikkeen tapaan eli leivitet-
tyjä pihvejä. Valkoisen Ruusun mitalin saaja, Keittiö-
mestari Gissur Gudmudsonn Islannista. Kehuu valaan lihaa
ja käyttää omistamassaan ravintelissa, vaikkakin tietää
että Suomi vastustaqa kansainvälisessä valaanpyynti-
komissiossa (IWC ) valaan pyyntiä.

Keittiömestari Wiljam Pyy

Sydämellisin terveisin

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2598673
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net