Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 12, 2004. Madeirakuulumisia, Muikea muikkusardiini   • Vko 13, 2004 Kirjolohella menee huonosti   • Vko 14, 2004 Ahvenanmaan kalankasvatuksen ahdinko   • Vko 15, 2004, Porolle EU-nimisuoja?   • Vko 16, 2004 Kalakauppa on luottamuskauppaa   • Vko 18, 2004 Hauskaa Vappua, Sippivallut (Vappusillit)   • Vko 19, 2004 EU-nimisuojat järvikaloille...   • Vko 21, 2004 Muikea muikkusardiini   • Vko 23,2004 Suomen makeat vedet, Lahnahyytelö   • Vko 24, 2004 Kuningas lohi   • Vko 25, 2004 Kalaverkkojen ikä   • Vko 26, 2004 Tullutta postia   • Vko 27, 2004 Erkki Pulliaisen kirjoitus ja Sienihauki   • Vko 28, 2004 Vapaa-ajan kalastus   • Vko 29, 2004 Ukonilma järvellä, Graavisäyne   • Vko 30, 2004 Kala kadoksissa, Kantarellikuhaa   • Vko 31, 2004 Ari Vauhkonen, Nykälän kosket   • Vko 32, 2004 Wiljam Pyy ja Piparjuurihauki   • Vko 33, 2004 Korjaus rapujen keitto-ohjeeseen   • Vko 34, 2004 EU-nimisuojaus   • Vko 35, 2004. Ei merta edemmäs kalaan, Saalispäiväkirja   • Vko 36, 2004 Wiljamin kalareissu. Näykkään kuhapata   • Vko 37, 2004 Saalispäiväkirja Kyyvedeltä Haukivuorelta.   • Vko 38, 2004 Suomen muikku (EU), osa I   • Vko 39, 2004 Suomen esihistoriallinen aika   • Vko 44 , 2004 Muikun kalastusmenetelmät   • Vko 40, 2004 Soppatykki Helsingin kauppatorilla   • Vko 41, 2004 Hapansilakka- Surströmming   • Vko 42, 2004 Norjalainen lohi Suomessa   • Vko 43, 2004 Bouillabasse   • Vko 45, 2004 Suomen kalatalous, tullutta postia   • Vko 45, 2004. Muikun savustus   • Vko 46, 2004 Suolaista vettä Tanskan salmista   • Vko 46, 2004. Muikun kalastusmenetelmät (jatko-osa),   • Vko 47, 2004 Kalan suolaus, EU-nimisuojausjärjestelmä   • Vko 48, 2004. Fish and chips, Muheva makrillipannu   • Vko 51, 2004. EU-nimisuojahakemuksen tilanne, jäsenprofiili 

Vko 46, 2004. Muikun kalastusmenetelmät (jatko-osa)


KALARUOKAVERKKO jäsentiedote
9.11.2004 kalaruokaverkko@hovinsalon.fi
__________________________________________________________

Tässä tiedotteessa:
1.Muikun kalastusmenetelmät jatkuu
2.Meriruohorullat
__________________________________________________________

Viime kerralla käsittelimme muikun kalastusta rantanuotalla ja verkolla, jotka historiallisesti katsoen ovat vanhoja menetelmiä.
Entisen luonnonmateriaalista rakennetun nuotan ja verkkojen tilalle tuli 50-luvulla keinokuidut. Tämä antoi muikun kalastajille uusia mahdollisuuksia kalastaa helposti käsiteltävillä ja kestävävillä pyydyksillä.

Pyyntimenetelmät kuitenkin pysyivät edelleen entisenlaisena, mutta 1980-luvulla kehitys toi mukanaan uusia pyyntimenetelmiä.

Selkänuottausta harjoitetaan erityisesti Vuoksen vesistön alueella, mutta
Päijänteelläkin on muikkua pyydetty selkänuotalla. Tässä pyyntitavassa nuotta lasketaan järven ulapalle kahdesta eri veneestä ja lyhyen hinausmatkan jälkeen se ajetaan sumpuksi ja nuotta nostetaan miesvoimin ylös.

Selkänuotta on niin sanottu avoperänuotta, jonka ansiosta yksikesäinen muikku-kanta säästyy.

Silakan pyynnissä käytettävän troolikalastuksen suosio kasvoi niin ikään
80-luvulla. Se tapahtuu pinta- tai välivedestä kahden veneen avulla tapah-
tuvana vetona. Troolien perän silmäkoko voi olla 8 – 10 mm jolloin pyydykseen jäävät myös yksikesäiset muikut, vaikka kaupallinen ihannesaalis on kaksikesäiset. Trooli lasketaan ja nostetaan troolirumpua hyväksi käyttäen kuten silakan pyynnissä ja nostetaan veneeseen nostolaitetteen avulla. Troolikalastus yleistyi nopeasti 80-luvun loppupuolella ja 90-luvun vaihteessa troolikuntia järvialueellamme laskettiin olevan yli sata.

Isorysän eli paunetin käyttö yleistyi vuoden 1983 alusta, koska laki salli sen käytön myös muikun pyynnissä. Se on avoperäinen seisova pyydys jonka pyynti-korkeus on yli 1,5 metriä. Paunetti on paljon käytetty pyydys Pohjois-Suomen järvissä. Yleisin pyyntikorkeus paunetilla muikun ja siian pyynnissä 4 – 10 metriä.

Kurenuotta on Suomessa uusi ja toistaiseksi harvinaisempi muikun
pyyntimenetelmä. Kurenuotassa ei ole peräosaa kuten troolissa ja selkänuotassa. Se kierretään pintaan nousseen muikkuparven ympärille ja kuromalla nuotta umpeen kalaparvi jää vangiksi, jonka jälkeen alapaulaa pitkin kiertävän köyden avulla estetään kalan pakeneminen. Kurenuotta nostetaan alukseen joko koneellisesti tai käsin.

Aurinko katoaa, syökää kalaa jossa on D-vitamiinia ja Omega 3-rasvahappoja.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2602165
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net