|
• Vko 12, 2004. Madeirakuulumisia, Muikea muikkusardiini • Vko 13, 2004 Kirjolohella menee huonosti • Vko 14, 2004 Ahvenanmaan kalankasvatuksen ahdinko • Vko 15, 2004, Porolle EU-nimisuoja? • Vko 16, 2004 Kalakauppa on luottamuskauppaa • Vko 18, 2004 Hauskaa Vappua, Sippivallut (Vappusillit) • Vko 19, 2004 EU-nimisuojat järvikaloille... • Vko 21, 2004 Muikea muikkusardiini • Vko 23,2004 Suomen makeat vedet, Lahnahyytelö • Vko 24, 2004 Kuningas lohi • Vko 25, 2004 Kalaverkkojen ikä • Vko 26, 2004 Tullutta postia • Vko 27, 2004 Erkki Pulliaisen kirjoitus ja Sienihauki • Vko 28, 2004 Vapaa-ajan kalastus • Vko 29, 2004 Ukonilma järvellä, Graavisäyne • Vko 30, 2004 Kala kadoksissa, Kantarellikuhaa • Vko 31, 2004 Ari Vauhkonen, Nykälän kosket • Vko 32, 2004 Wiljam Pyy ja Piparjuurihauki • Vko 33, 2004 Korjaus rapujen keitto-ohjeeseen • Vko 34, 2004 EU-nimisuojaus • Vko 35, 2004. Ei merta edemmäs kalaan, Saalispäiväkirja • Vko 36, 2004 Wiljamin kalareissu. Näykkään kuhapata • Vko 37, 2004 Saalispäiväkirja Kyyvedeltä Haukivuorelta. • Vko 38, 2004 Suomen muikku (EU), osa I • Vko 39, 2004 Suomen esihistoriallinen aika • Vko 44 , 2004 Muikun kalastusmenetelmät • Vko 40, 2004 Soppatykki Helsingin kauppatorilla • Vko 41, 2004 Hapansilakka- Surströmming • Vko 42, 2004 Norjalainen lohi Suomessa • Vko 43, 2004 Bouillabasse • Vko 45, 2004 Suomen kalatalous, tullutta postia • Vko 45, 2004. Muikun savustus • Vko 46, 2004 Suolaista vettä Tanskan salmista • Vko 46, 2004. Muikun kalastusmenetelmät (jatko-osa), • Vko 47, 2004 Kalan suolaus, EU-nimisuojausjärjestelmä • Vko 48, 2004. Fish and chips, Muheva makrillipannu • Vko 51, 2004. EU-nimisuojahakemuksen tilanne, jäsenprofiili |
 | Vko 47, 2004 Kalan suolaus, EU-nimisuojausjärjestelmä KALARUOKAVERKKO jäsentiedote
20.11.2003 (Kala on edullista mikäli sen mieltää lääkkeeksi)
_____________________________________________________________
Kalan suolaus: 1 litra vettä/ 50 g merisuolaa. Kuivasuolaus perkaamisen
jälkeen: 1 rkl merisuolaa/ kg. ( arvot sopivat esim. savustettaessa kalaa)
_____________________________________________________________
Tässä tiedotteessa lisäksi:
1. Faktatietoa EU:n nimisuojajärjestelmästä
2. Tattihaukimureke
3. 2004 jäsenyys/ johtokunta
_____________________________________________________________
EU:n nimisuojausjärjestelmän tarkoitus on suojata elintarvikkeita ja maataloustuotteita perinteisen, vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä.
* Nimisuojauksen on tähän mennessä saanut yli 600 tuotetta joista suurimman ryhmän muodostavat juustot.
* Valtaosa suojauksen saaneita tuotteita on Ranskassa, Italiassa, Portugalissa, Espanjassa ja Kreikassa.
* Suojausjärjestelmiä on kolme: suojattu alkuperänimitys (SAN), suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) ja tuotteen erityisluonnetta koskeva todistus eli aito perinteinen tuote (APT).
* Suomesta ovat nimisuojan saaneet Lapin puikulaperuna (SMM), Sahti (APT), Kalakukko (APT) ja Karjalan piirakka (APT).
Mämmille ei ole suojausta vastoin parempaa tietoa haettu.
* Kansainvälisiä esimerkkejä suojatuista tuotteista ovat Mozzarella juusto (APT), Falukorv-makkara (APT), Parman kinkku (SAN), Newcastle Brown Ale-olut (SMM), Vosgesin kuusihunaja (SAN)ja Aachenin piparkakut (SMM), joitakin mainitaksemme.
Meille tihkuneiden tietojen mukaan hiivan kanssa leivotaan kalakukkoja pääosin Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Kalakukon ystävät, lähettäkää tuote-selostuslappu ostamastanne kalakukosta
PL 132, 00251 Helsinki
_____________________________________________________________
Kuluneena syksynä saimme runsaan sienisaaliin. Harmi kun kaupunkikodissa niiden kuivana säilömistä rajoittaa tilan puute.
TATTIHAUKIMUREKE
500 g nahatonta haukifilettä jauhettuna
200 g tatteja
150 g voita
3 kananmunaa
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
1 rkl suolaa
2 tl sokeria
½ tl hienonnettua valkopippuria
Vuokaan:
1 rkl voita
2 rkl seulottuja korppujauhoja
Koristeeksi:
persiljaa tai salaatinlehtiä
1. Haukifileet jauhetaan joko monitoimikoneessa tai vähintään kaksi kertaa lihamyllyssä tasaiseksi massaksi ( kysy valmiiksi jauhettua haukea
kalakauppiaaltasi).
2. Voi hierotaan vaahdoksi ja sekoitetaan kalamassaan.
3. Munankeltuaiset, jauhot, maito ja mausteet sekoitetaan hyvin. Seos lisätään ruokalusikoittaen voi- ja kalamassaan ja viimeiseksi kaadetaan joukkoon vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset.
4. Liotetut tatit valutetaan ja leikataan kynnen kokoisiksi paloiksi ja
sekoitetaan murekemassaan.
5. Mureketaikina kaadetaan hyvin voideltuun ja korppujauhoilla jauhotettuun 2 litran vesihaudevuokaan. Suljetaan kannella ja mureketta keitetään liedellä vesihauteessa noin 1½ tuntia.
Kastikkeeksi sopii esimerkiksi sitruuna-, rapu tai tomaattikastike.
_____________________________________________________________
Tulemme vuoden vaihteen jälkeen tekemään ei-jäsenille tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Se tulee olemaan kuin henkivakuutus, paino putoaa, iho siliää ja hyvän olon tunne valtaa mielen.
Kaipaamme ideointiryhmäämme/ johtokuntaan asialle vihkiytyneitä kalaruokaa säännöllisesti nauttivia henkilöitä. Yhteydenotot
kalaruokaverkko@hovinsalon.fi
Rauhallisin Joulun odotuksin
|  |
|
|