Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1, 2005 Hyvää Uutta Vuotta!   • Vko 2, 2005. Muikun savustus, Domainmuutos   • Vko 4, 2005 Myrkyllinen silakka   • Vko 5, 2005 Made kadoksissa.   • Vko 6, 2005 EU-suojauksen muikkusäilyke.   • Vko 7, 2005 Kalaruokaverkko siirtyy...Kitkan viisaat frityyrissä   • Vko 8, 2005 Maailman lohet   • Vko 9, 2005 Laihduta kalaruoalla   • vko 10, 2005 Wiljam Pyyn madesaalis Savossa   • vko 11, 2005 Muikun EU-nimisuoja/ Jaakko Kolmonen   • Vko 14, 2005 Kalan lämminsavustus   • Vko 15, 2005 Ankeriaan savustus   • Vko 16, 2005 Kalan kylmäsavustus   • vko 17, 2005 Lisää kalan saavustuksesta.   • Vko 19, 2005 On kalaonni syntyä Suomeen (ei lottovoitto)   • Vko 20, 2005 Suomen muikku   • Vko 22, 2005 Saalispäiväkirja alkaa, Jäsenmaksut.   • Vko 23,2005 Kuhaa Kyyvedestä   • Vko 24, 2005 Saalispäiväkirja, 3 kuhaa...   • Vko 25, 2005 Pitkäsiimassa ei kalaa, yksi komea kuha..   • Vko 26, 2005 Savusiian voi nauttia ehtooruokana voipaperin...   • Vko 32, 2005 250 kiloa muikkuja on monta muikkua   • Vko 33, 2005 Verkkoon tarttunut kalajuttu.   • Vko 36 ja 37, 2005 Haapasienikastike kruunaa kuharullat   • Vko 38, 2005 Lämmin sää, kala ei liiku.   • Vko 39, 2005, Talvikalastusta odotellessa   • Vko 41, 2005, Hauki innostui kutemaan   • Vko 42, 2005 Pakasteasetus   • Vko 43, 2005 Ei kalaonnea.   • Vko 44, 2005 Vain joka kolmas suomalainen syö kalaa.   • Vko 45, 2005 Paljonko kalaa on varattava ruokailijaa kohti?   • Vko 49, 2005 Kalaruokaohjeita kenkälaatikosta   • Vko 50, 2005 Omega 3-rasvahappo ehkäisee masennusta.   • Vko 51, 2005 EU:n kalastuskiintiöt pelottavat. 

Vko 8, 2005 Maailman lohet


Kasvatetun lohen maailmanmarkkinoilla tungosta

Vuonna 2003 maailman lohimarkkinat olivat yli 2 milj.tonnia. Tämä
valtava kalasummppu jakautui niin, että lohta kasvatettiin noin 1 289 000
tonnia ja tästä oli Atlantin (Salmon salar) lohen osuus 1 161 000 tonnia.
Lohta kalastettiin maailman vesistä ainoastaan 881 000 tonnia. Hurjia lukuja,
joista nopealla vilkaisulla voi havaita sen valtavan eron joka vallitsee
viljellyn ja luonnonkalan välillä.



Yhdistyksemme venkoili ja venkoili kasvatettua kalaa vastaan toimintansa
alkuvuosina (96 - 99) hyvinkin voimakkaasti. Sitten annoimme ensin periksi
maassamme kasvatetulle kirjolohelle. Ja keskusteluissamme viimeisen kahden
vuoden aikana on norjalainenkin kassilohi hyväksytty meikäläisten
ruoka-aineeksi. Tosiasioiden hyväksyminen on kaiken viisauden alku, sanoi
eräs takavuosien presidenttimme. Ja niin se on. On se norjalaisten kasvattama lohi niin tasalaatuista, oikein teurastettua ja logistiikka pelaa kun sitä Suomeen rahdataan, ettei sitä malta olla syömättä.
Lisää lohen maailmanmarkkinoista:
Suurin ja kaunein lohen maailmanmarkkinoilla on Norja. Se myös polkee
hintoja ja käyttäytyy muutenkin agressiivisesti EU:n markkinoilla. Chile
on kakkonen. Muista Euroopan lohenkasvattajista ovat maininnan arvoisia
UK( Skotlanti 160 000 tonnia) ja Ranska( 8000 tonnia). Norja siis dump-
paa lohta, joka osittain johtuu lohen maailmanmarkkinoiden ylituotannosta
ja ennuste v. 2004 olikin, että tuotantomäärät laskisivat. Tämän kirjoittajal-
la ei ole tiedossa miten on käynyt.
Myös Kanadassa kasvatetaan lohta. British Columbia onkin maailman neljänneksi suurin tuotantoalue ja siellä viljeltiin toissa vuonna (2003)
55 000 tonnia Atlantin lohta. Kanadassa kasvatettu lohi jää heidän omille
ja USA:n markkinoille joten se ei uhkaa EU:n markkinoita. Sen sijaan Chilen
lohi uhkaa. Chilen ja EU:n välinen vapaakauppasopimus tuplasi chileläisen
lohen tuonnin EU:n markkinoille vuosina 2002 ja 2003.

Tämän kirjoitustiivistelmän rungon muodostaa Suomen Kalankasvattajaliiton puheenjohtaja Johan Åbergin esitelmä Suomen Kalankasvattajaliiton yritäjäpäivillä 18.11.2004.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2601465
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net