Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1, 2005 Hyvää Uutta Vuotta!   • Vko 2, 2005. Muikun savustus, Domainmuutos   • Vko 4, 2005 Myrkyllinen silakka   • Vko 5, 2005 Made kadoksissa.   • Vko 6, 2005 EU-suojauksen muikkusäilyke.   • Vko 7, 2005 Kalaruokaverkko siirtyy...Kitkan viisaat frityyrissä   • Vko 8, 2005 Maailman lohet   • Vko 9, 2005 Laihduta kalaruoalla   • vko 10, 2005 Wiljam Pyyn madesaalis Savossa   • vko 11, 2005 Muikun EU-nimisuoja/ Jaakko Kolmonen   • Vko 14, 2005 Kalan lämminsavustus   • Vko 15, 2005 Ankeriaan savustus   • Vko 16, 2005 Kalan kylmäsavustus   • vko 17, 2005 Lisää kalan saavustuksesta.   • Vko 19, 2005 On kalaonni syntyä Suomeen (ei lottovoitto)   • Vko 20, 2005 Suomen muikku   • Vko 22, 2005 Saalispäiväkirja alkaa, Jäsenmaksut.   • Vko 23,2005 Kuhaa Kyyvedestä   • Vko 24, 2005 Saalispäiväkirja, 3 kuhaa...   • Vko 25, 2005 Pitkäsiimassa ei kalaa, yksi komea kuha..   • Vko 26, 2005 Savusiian voi nauttia ehtooruokana voipaperin...   • Vko 32, 2005 250 kiloa muikkuja on monta muikkua   • Vko 33, 2005 Verkkoon tarttunut kalajuttu.   • Vko 36 ja 37, 2005 Haapasienikastike kruunaa kuharullat   • Vko 38, 2005 Lämmin sää, kala ei liiku.   • Vko 39, 2005, Talvikalastusta odotellessa   • Vko 41, 2005, Hauki innostui kutemaan   • Vko 42, 2005 Pakasteasetus   • Vko 43, 2005 Ei kalaonnea.   • Vko 44, 2005 Vain joka kolmas suomalainen syö kalaa.   • Vko 45, 2005 Paljonko kalaa on varattava ruokailijaa kohti?   • Vko 49, 2005 Kalaruokaohjeita kenkälaatikosta   • Vko 50, 2005 Omega 3-rasvahappo ehkäisee masennusta.   • Vko 51, 2005 EU:n kalastuskiintiöt pelottavat. 

Vko 16, 2005 Kalan kylmäsavustus


KALARUOKAVERKKO Jäsentiedote
21.4.2005
Tässä tiedotteessa:
1. Kalan kylmäsavustus

Olemme kahdessa aikaisemmin lähettämässämme tiedotteessa käsitelleet lämminsavustusta ja erikoistietoa vaativaa ankeriaan savustusta.
Kylmäsavustuksen sanotaan olevan lämminsavustusta vanhempi menetelmä, jolla saavutettiin ennen vanhaan voimakkaan suolauksen ja pitkäaikaisen kylmäsavustuksen ansiosta pitkiäkin tuotteen säilymisaikoja. Kylmäsavustukseen sopivat hyvin isot, rasvaiset kalat kuten kirjolohi, lohi, taimenet, siika, lahna jne. Kylmäsavustukseen kala suolataan voimakkaammin kuin lämminsavustukseen. Hyvin suolautunut kala ensin huuhdellaan juoksevan veden alla tai liika suola liuotetaan kalasta vettä useita kertoja vaihtamalla.
Lohta kylmäsavustukseen valmistettaessa suolausaika voi olla jopa 12 tuntia 20 % suolaliuoksessa. Monien mielestä näin voimakkaasti suolattu kala on liian suolaista. Kotitarvesavustajan ei olekkaan tarpeenkäyttää näin voimakasta suolausta ja sopiva suolaus voisi olla esimerkiksi vuorokausi 10 % suolaliuoksessa kun huolehtii, että säilyttää tuotteen riittävän kylmässä eikä viikkoa kauempaa.

Kun kala on huuhdeltu ja kuivattu, se on valmis savustukseen. Lämpötila kylmäsavustuksessa ei saa nousta yli 30 asteen, ettei kala kypsy kuten lämminsavustuksessa.

Mainittakoon että kalan lämminsavustuksessa (+60 astetta) sen vesipitoisuus vähenee (10%) ja rasvapitoisuus nousee:
vesi 79 g <64 g
proteiinit 16 g >22 g
rasva 4 g >10 g
Kylmäsavustuksessa tuote ei kypsy eikä kalan koostumus juurikaan muutu,
koska prosessissa kalan/ -fileen lämpötila on alle + 30 (20-25) astetta.

Tutustu ja tilaa HyväMaku- kylmäsavustin

Lainaus on yhdistyksemme Kalakurssiaineistosta, joka selittänee lämminsavustuksen ja kylmäsavustuksen eron. Savustusaika kylmäsavustuksessa isoilla ja paksuilla fileillä on 3 – 4 vrk.,pienillä fileillä jonkin verran vähemmän. Oikeaoppisen
kylmäsavustetun kalan liha on öljymäistä ja kiinteää ja siitä voi huoletta leikata ohuita viipaleita.

Tarkoitus on laatia savustuksesta laajempi kokonaisuus kotisivujemme jäsen-
osioon ja liittää siihen mukaan myös kuvia erilaisista hyviksi osoittautuneista
savustuslaitteista.

HyväMaku-kylmäsavustuspaketti tästä

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2601456
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net