Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 2,2006 Pakkaset antaisivat madetta   • Vko 3,2006 Mitä made maksaa?   • Vko 4, 2006 Stockmann herkun kalanhintoja   • Vko 6, 2006 Kalaisat toastit Wiljam Pyy   • Vko 7, 2006 Töölön ruokahuolto ontuu   • Vko 8, 2006, Kalan kypsentäminen   • Vko 9,2006 Merikrotti (Lophius piscatorius)   • Vko 10, 2006 Kaksi merikrottiohjetta Espanjasta   • Vko 11, 2006 Mateen nylkeminen   • Vko 12, 2006 Kaikki ravuista. Osa 1/2   • Vko 13, 2006 Pangasius, kala Vietnamista.   • Vko 14, 2006 Kaikki ravuista. Osa 2/2   • Vko 16 ja 17 2006. Kalastus alkamassa.   • Vko 21, 2006 Pahoittelemme kalan menekkiä....   • Vko 23, 2006 Painonnostaja vai painonvartija   • Vko 25, 2006 Norjalaisella lohella hintapaineita   • Vko 26, 2006 Sadonkorjuun aika   • Vko 30, 2006 Hoki-kalaa Valamossa   • Vko 34, 2006 Saalispäiväkirja 24.8.2006   • Vko 37, 2006 Kilohailit öljyssä- säilyke.   • Vko 38, 2006 Graavilohi vai suolalohi   • Vko 39, 2006 Kokinoma.com- verkkokauppa avattu.   • Vko 40, 2006 Helsingin silakkamarkkinat. Kalaliemi ruodoista   • Vko 41, 2006 Kalakaupan ihanuus ja kurjuus   • Vko 42, 2006 Kala liikkuu mutta niin liikkuu pääomatkin.   • Vko 43, 2006 Valmistamme kalakukkoja tilauksesta.   • Vko 44, 2006 Shop-in-shop, Kauppa kaupassa   • Vko 45, 2006 Kalankäsittelykurssit alkavat   • Vko 47, 2006 Joulukalat: sillit, mädit ja lipeäkala.   • Vko 48, 2006 Silli tullataan EU:n alueelle Göteborgissa...   • Vko 49, 2006 Sillisaalis on sokerisuolattava heti pyynnin jälkeen.   • Vko 49, 2006 WWF näyttää vihreää valoa ahvenelle,hauelle....   • Vko 50, 2006 Muna ja munakello samassa kuoressa   • Vko 50, 2006 Suussa sulavaa tietoa   • Vko 51, 2006 Mätiä ei syödä kuin puuroa.   • Vko 51, 2006 (jouluextra) Kalaruokaverkon postituslista.   • Vko 52, 2006 Vuosi vaihtuu, mutta muuttuuko ruokatottumukset 

Vko 12, 2006 Kaikki ravuista. Osa 1/2


Rapu maailmanlaajuisesti ja kuinka se valmistetaan.

Tämän osion tarkoituksena on kertoa rapujen ystäville kaikki se tarpeellinen, mitä on hyvä tietää ravuista ruokana. Kotisivuillemme on taltioitu meille suomalaisille tutusta jokiravusta ohjeet. Eikä niistä sen enempää. Jotkut eivät pidä rapujen ulkomuodosta vaikka ne ovat kulinaarista herkkua. Ensin kuitenkin lyhyt matka 165 miljoonan vuoden taakse.


Ravun alkujuuret (Kuvassa oikealla suomalainen jokirapu)


Ravut eivät ole maailman vanhimpia äyriäisiä. Ne ovat tutkijoiden mukaan syntyneet liitukauden alussa noin 165 miljoonaa vuotta sitten. Rapu on monitaitoinen otus. Se osaa kävellä, juosta ja uida. Se pystyy kaivautumaan hiekkaan, se pystyy kiipeämään hiekkasärkkien yli ja niitä esiintyy syvänteissä ja matalikoilla. Ravun täytyy ajoittain vaihtaa kitiinikuorta. Silloin se on haavoittuvimmillaan koska sen kuori on pehmeä eikä se pysty puolustautumaan. Uusi kuori kovettuu kuitenkin muutamassa päivässä.



Kuvassa kuningasrapu.

Rapujen lisääntyminen


Rapu parittelee vain hetki sen jälkeen kun naaras on vaihtanut kuorta. Koiras
valmistautuu paritteluun etsimällä itselleen naaraan, jolla kuoren vaihto
näyttää alkavan ja tarrautuu siihen. Eikä se hellitä otettaan ennen kuin sopiva
hetki on koittanut. Siihen voi kulua päiviä. Rapujen on paritellessa oltava aina
kontaktissa toiseen, sillä koiraiden siittiösolut eivät pysty uimaan vedessä.
Itse parittelutapahtuma kestää vain pari sekuntia, mutta kuten aiemmin mainittiin,
sen valmisteluun kuluu päiväkausia.
Koiras ei pysty syömään odottaessaan naaraan kuoren vaihtoa, se pelkää että jokin
muu lajitoveri valtaa sen paikan. Naaras voi sen sijaan syödä, mutta vastapainoksi
sen pitää raahata mukanaan ylimääräistä painoa paritteluun asti.
Munien hedelmöityttyä ne kiinnittyvät naaraan takaruumiin alapuolelle pyrstöjalkoihin
ja monien rapulajien naaraat kantavat munia mukanaan siihen asti kun ne kuoriutuvat.
Intian valtameressä, Joulusaarilla elävät Geocarcoidea natalis- ravut laskevat munansa
veteen.
Ravun munat kehittyvät toukiksi ja muistuttavat pieniä katkarapuja. Toukan etuosa
asteittain levenee ja häntä kapenee, ja toukka alkaa muistuttaa ohutpyrstöistä minirapua.
Sitten häntä lyhenee lyhenemistään ja kääntyy lopuksi selkäkilven alle. Tästä
alkaa uuden ravun elämä varsinaisena rapuna






--------------------------------------------------------------------------------


Olemme tutustuneet rapujen ilmaantumiseen maapallon eliöstöön, saaneet tietää jotain niiden sukupuolielämästä ja kuinka ravut syntyvät. Osassa 2 lähestymme rapua keittiön pöydän ääressä eli kerromme rapuruuista ja niiden valmistamiseen liittyvistä tarkoista ohjeista

Alla linkki Kalaruokia/ Äyriäiset alasivulta. Hiirellä kursori päälle ja napautus, se on siinä.

Avokaadoravut
--------------------------------------------------------------------------------

LiitySuomen Kalaruoan Ystävien KALARUOKAVERKKOON!
Liity jäseneksi kalaruokaverkkoon »(Linkki)
Lähetämme sinulle jokaviikkoisessa tiedotteessamme aina tuoreen kalanvalmistusohjeen.
Kunnollisilla keittiövälineillä ruoan valmistaminen onnistuu.
Kotikokin verkkokauppa(Linkki)

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2475352
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net