Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 2,2006 Pakkaset antaisivat madetta   • Vko 3,2006 Mitä made maksaa?   • Vko 4, 2006 Stockmann herkun kalanhintoja   • Vko 6, 2006 Kalaisat toastit Wiljam Pyy   • Vko 7, 2006 Töölön ruokahuolto ontuu   • Vko 8, 2006, Kalan kypsentäminen   • Vko 9,2006 Merikrotti (Lophius piscatorius)   • Vko 10, 2006 Kaksi merikrottiohjetta Espanjasta   • Vko 11, 2006 Mateen nylkeminen   • Vko 12, 2006 Kaikki ravuista. Osa 1/2   • Vko 13, 2006 Pangasius, kala Vietnamista.   • Vko 14, 2006 Kaikki ravuista. Osa 2/2   • Vko 16 ja 17 2006. Kalastus alkamassa.   • Vko 21, 2006 Pahoittelemme kalan menekkiä....   • Vko 23, 2006 Painonnostaja vai painonvartija   • Vko 25, 2006 Norjalaisella lohella hintapaineita   • Vko 26, 2006 Sadonkorjuun aika   • Vko 30, 2006 Hoki-kalaa Valamossa   • Vko 34, 2006 Saalispäiväkirja 24.8.2006   • Vko 37, 2006 Kilohailit öljyssä- säilyke.   • Vko 38, 2006 Graavilohi vai suolalohi   • Vko 39, 2006 Kokinoma.com- verkkokauppa avattu.   • Vko 40, 2006 Helsingin silakkamarkkinat. Kalaliemi ruodoista   • Vko 41, 2006 Kalakaupan ihanuus ja kurjuus   • Vko 42, 2006 Kala liikkuu mutta niin liikkuu pääomatkin.   • Vko 43, 2006 Valmistamme kalakukkoja tilauksesta.   • Vko 44, 2006 Shop-in-shop, Kauppa kaupassa   • Vko 45, 2006 Kalankäsittelykurssit alkavat   • Vko 47, 2006 Joulukalat: sillit, mädit ja lipeäkala.   • Vko 48, 2006 Silli tullataan EU:n alueelle Göteborgissa...   • Vko 49, 2006 Sillisaalis on sokerisuolattava heti pyynnin jälkeen.   • Vko 49, 2006 WWF näyttää vihreää valoa ahvenelle,hauelle....   • Vko 50, 2006 Muna ja munakello samassa kuoressa   • Vko 50, 2006 Suussa sulavaa tietoa   • Vko 51, 2006 Mätiä ei syödä kuin puuroa.   • Vko 51, 2006 (jouluextra) Kalaruokaverkon postituslista.   • Vko 52, 2006 Vuosi vaihtuu, mutta muuttuuko ruokatottumukset 

Vko 26, 2006 Sadonkorjuun aika


KALARUOKAVERKKO Jäsentiedote
Vko 26
--------------------------------------------------------------------------------
Sadonkorjuun aika.
Kesä 2006 on ”kukkeimmillaan”. Suomen luonto näyttää kauniit kasvonsa eikä aikaakaan, kun pääsemme korjaamaan satoa. Korvasieniä ja nokkosenlehdet on jo poimittu. Alkavan heinäkuun puolivälissä voi jo katsastaa, olisiko keltavahveroita eli kanttarelleja tutuilla paikoilla.
Kalaa kalastaville kalaa tulee vaihtelevasti ja pakastaminen on osa projektia. Entäpä kotitekoisten kalasäilykkeiden valmistaminen? Silläkin tavalla voi jatkaa sesonkia ja jakaa kalan nauttimista vuoden muillekin aikajaksoille, niille kuukausille jolloin kalaa ei kalatiskeillä ole tai sen hinta kohoaa.
--------------------------------------------------------------------------------
Heikin lahna ja säynesäilyke.

Kansanedustaja Erkki Pulliainen (yhdistyksemme hallituksen jäsen vuonna 1998 ) kirjoitti jo silloin ”hullun lehmän” aikoina Kalansyöjälehteemme, että globaalisti kalan kysyntä kasvaa valkuaispitoisen ravinnon tarpeen lisääntyessä. Sittemmin on todettu lintuinfluenssan uhka jne. Tätä mietin alkaessani säilömään säynettä eli säynävää. Lisäksi harmittaa kompostoida vesien rehevöitymisen seurauksena kääpiöityneitä lahnoja. Kyyvedessä niitä riittää. Päätin valmistaa toisen koepurkin lahnaa.

Vaihe I
Sain verkoistani Haukivuoren Kyyvedestä tuhdin elävän, rimpuilevan säynävän sekä pikkuriikkisen lahnan. Tainnutin ja verestin ne jo veneessä järvellä. Rantauduttuani vaihdoin kalaveden kaivoveteen. Tämä parantaa kalan lihan makua koska nämä molemmat ”vähäarvoiset” kalat syövät järven pohjan pieneliöitä ja niissä saattaa olla mudan maku. Todettuani kalojen kuolinjäykkyyden suomustin ja avasin ne sekä huuhtelin. Paloittelin kalat poikkisuuntaan noin 1 – 2 cm kokoisiksi, leikkasin pois vahvat niskanikamat ja valmistauduin säilykkeiden valmistamiseen.

Vaihe II
Varasin kaksi pestyä lasisisillipurkkia joiden pohjalle viskasin sipulirenkaita ja sitten asettelin kalaa pitkin purkin seinämiä.

Hyllystä löytyi kokonaisia valkopippureita. Niitä purkkiin viisi kappaletta. Myllystä pari pyöräytystä mustaa pippuria, hieman sitruunapippuria, tillisilppua, suolaa sekä yrttiseosta. Laakerinlehti antaisi kivan säväyksen, mutta sitä ei löytynyt.

Lisäsin kalaa tiiviisti purkin lähes täyteen jonka jälkeen lisäsin edellämainittuja mausteita lisää.

Lopuksi täytin purkit lähes piripintaan suomalaisella rypsiöljyllä(kuumennettaessa rypsiöljy laajenee) ja suljin purkit huolellisesti.
Säädin uunin 150 asteeseen ja tuuppasin purkit uuniin vesihauteeseen. Todettuani purkkien sisällön alkavan kiehua, pienensin uunin lämpöä 120 asteeseen.
Kalasäilykkeiden on syytä antaa muhia noin viisi ja puoli tuntia, jona aikana voi raivata vaikka rantaa. Lopuksi annetaan purkkien jäähtyä uunissa jonka jälkeen on kontroilloitava, että purkeihin on muodostunut tyhjiö. Näin toimien kotitekoiset ”sardiinit” säilyvät jääkaappikylmässä avaamattomina lähes puoli vuotta.

© Heikki Karjalainen

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2475336
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net