Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 2,2006 Pakkaset antaisivat madetta   • Vko 3,2006 Mitä made maksaa?   • Vko 4, 2006 Stockmann herkun kalanhintoja   • Vko 6, 2006 Kalaisat toastit Wiljam Pyy   • Vko 7, 2006 Töölön ruokahuolto ontuu   • Vko 8, 2006, Kalan kypsentäminen   • Vko 9,2006 Merikrotti (Lophius piscatorius)   • Vko 10, 2006 Kaksi merikrottiohjetta Espanjasta   • Vko 11, 2006 Mateen nylkeminen   • Vko 12, 2006 Kaikki ravuista. Osa 1/2   • Vko 13, 2006 Pangasius, kala Vietnamista.   • Vko 14, 2006 Kaikki ravuista. Osa 2/2   • Vko 16 ja 17 2006. Kalastus alkamassa.   • Vko 21, 2006 Pahoittelemme kalan menekkiä....   • Vko 23, 2006 Painonnostaja vai painonvartija   • Vko 25, 2006 Norjalaisella lohella hintapaineita   • Vko 26, 2006 Sadonkorjuun aika   • Vko 30, 2006 Hoki-kalaa Valamossa   • Vko 34, 2006 Saalispäiväkirja 24.8.2006   • Vko 37, 2006 Kilohailit öljyssä- säilyke.   • Vko 38, 2006 Graavilohi vai suolalohi   • Vko 39, 2006 Kokinoma.com- verkkokauppa avattu.   • Vko 40, 2006 Helsingin silakkamarkkinat. Kalaliemi ruodoista   • Vko 41, 2006 Kalakaupan ihanuus ja kurjuus   • Vko 42, 2006 Kala liikkuu mutta niin liikkuu pääomatkin.   • Vko 43, 2006 Valmistamme kalakukkoja tilauksesta.   • Vko 44, 2006 Shop-in-shop, Kauppa kaupassa   • Vko 45, 2006 Kalankäsittelykurssit alkavat   • Vko 47, 2006 Joulukalat: sillit, mädit ja lipeäkala.   • Vko 48, 2006 Silli tullataan EU:n alueelle Göteborgissa...   • Vko 49, 2006 Sillisaalis on sokerisuolattava heti pyynnin jälkeen.   • Vko 49, 2006 WWF näyttää vihreää valoa ahvenelle,hauelle....   • Vko 50, 2006 Muna ja munakello samassa kuoressa   • Vko 50, 2006 Suussa sulavaa tietoa   • Vko 51, 2006 Mätiä ei syödä kuin puuroa.   • Vko 51, 2006 (jouluextra) Kalaruokaverkon postituslista.   • Vko 52, 2006 Vuosi vaihtuu, mutta muuttuuko ruokatottumukset 

Vko 50, 2006 Suussa sulavaa tietoa


KALARUOKAVERKKO Jäsentiedote (jouluextra)
14.12.2006
--------------------------------------------------------------------------------
Miksi MTV3 aamutv:n ruokaohjelmassa ei tohdita kertoa kalan olevan norjalaista kasvatettua lohta? Mielestämme on kuluttajien harhauttamista puhua merilohesta.

Mädit ja juustot sillin ohella keventävät usein raskasta joulupöytää. Unohtamatta traditionaalisia laatikoita on mukava etsiä ja valmistaa uusia ohjeita ja tuotteita.

Juustotarjotin on turvallinen valinta myös painontarkkailijalle, sillä juustovalikoimasta löytyy erittäin hyviä vähärasvaisia juustoja. Nykyiset kevyiksi luokiteltavat juustot ovat kehittyneet takavuosien suppeasta valikoimasta, ja niistä parhaimmat ovat aromikkaita, maukkaita ja jopa kermajuustomaisia, mutta kuitenkin vähärasvaisia. Juustotarjottimelle voit valita erilaisia juustoja, leipää tai keksejä, hedelmiä sekä jotakin pientä tarjottavaa juustojen oheen. Kannattaa valita sekä pehmeitä että kovia, voimakkaita ja mietoja juustoja. Toki voi herkutella vain yhdellä hyväksi toteamallaan juustolla.

Miellyttävä tuttavuus on Skånemejerier- juustot, osuuskunta jonka omistaa noin 1000 maidontuottajaa Skånen ja Smålandin alueelta. Yritys on keskittynyt tuottamaan elintarvikkeita, jotka ovat maukkaita, terveellisiä ja ympäristöystävällisesti tuotettuja.
Skånemejerierin juustot täydentävät juustomarkkinoitamme perinteisillä ruotsalaisilla juustoilla. Valikoimassa olevat tuotteet ovat alueen juustomestarien parhaimpia taidonnäytteitä ja suurinta osaa juustoista onkin kypsytetty jopa 14 kuukautta. Pitkään kypsyttäminen on juuri näiden juustojen salaisuus.

SUUSSA SULAVAA TIETOA

Allerum Präst 17 % on puolikova präst-juusto, jota kypsytetään vähintään 14
kuukautta. Maultaan se on täyteläinen ja aromikas - juusto, jolla on luonnetta.
Allerum-juuston pintaan kiteytyy pitkän kypsyttämisen aikana suolaa joka antaa
kivan säväyksen juustotarjottimen valikoimaan.

Allerum-juustoa on joulun aikaan tarjolla konjakilla ja rommilla maustettuna.
Valitse oman makusi mukaan joko maustamaton tai maustettu. Rasvaprosentti on kaikissa sama 17 %. (vain Stockmannin valikoimassa toistaiseksi)

Glimminge Port Salut 28 % -juustoa Uusi kevyempi Glimminge Port Salut on mieto,
kermainen juusto, jolla on pehmeän hapan ja aromikas maku. Se sopii mainiosti ruoanlaittoon ja antaa värikkään lisän juustotarjottimelle. Juustolla on kaunis kullankeltainen syötävä kuori, josta saa mukavasti väriä.

MiniMi Herrgård 17 % on mieto, täyteläinen ja aromikas juusto. Sen jälkimaku on
hieman pähkinäinen. MiniMi Herrgård on monikäyttöinen ja sopii juustotarjottimen lisäksi erinomaisesti vaikkapa voileivän päälle tai salaatteihin.


Skånemejerierin kahdelle MiniMi-juustolle on myönnetty sydänmerkki. Ne ovat terveellisempiä valintoja, sillä ne sisältävät vähemmän rasvaa ja suolaa.

Skånelaisia juustoja(linkki)

Juustoja on saatavana kaikista hyvin varustetuista marketeista.
--------------------------------------------------------------------------------
Tässä tämänkertaiset kalareseptit:

Ruisleipänapit savulohitäytteellä

1 pkt valmiita ruisleipänappeja TAI ruisreikäleipä
200 g kylmäsavulohta
2 dl ruokakermaa
1 1/2 dl MiniMi Herrgård -juustoa raastettuna
sitruunapippuria
tilliä

Levitä ruisleipänapit tarjottimelle, tai jos käytät reikäleipää, avaa sen
puolikkaat ja leikkaa leipä neliön muotoisiksi paloiksi tarjottimelle.
Hienonna savulohi.
Kaada ruokakerma kasariin ja kuumenna se lähes
kiehuvaksi. Lisää joukkoon mausteet ja juustoraaste. Sekoittele seosta
liedellä, kunnes juusto on sulanut.
Lisää savukala ruokakermaseokseen ja sekoita tasaiseksi.
Jaa kalatäyte tasaisesti ruisleipänappien päälle. Koristele tillillä.



Sillikaviaari

2 dl Oatly iMat –ruoanvalmistustuotetta (skånelaista tämäkin)
2 keitettyä munaa
2 sillifilettä
1 pilkottu sipuli
1 dl hienonnettua tilliä
rouhittua pippuria

Pilko keitetyt munat, sillifileet, sipuli sekä tilli ja sekoita ne Oatly iMatiin . Rouhi seokseen mustapippuria, sekoita ja tarkista maku.

Smetanasilli Mannen tapaan

1 prk matjessillifileetä (250/150 g)
2 prk ranskankermaa
1 punasipuli
1 tl kaprista
1 tl roseepippuria
tillihakkelusta

Valuta sillifileet ja leikkaa ne haarukkapaloiksi, pilko punasipuli
hienoksi. Hienonna roseepippurit huhmaressa.

Asettele haarukkapalat tarjoiluastiaan sievään riviin rintarinnan
ja kumoa päälle sipuli ja roseepippuri

Levitä smetana sillin ja sipulin päälle ja koristele tillisilpulla.

© Heikki Karjalainen



Ravintosisältö 100 g
Energiaa 1030 kJ (247 kcal)
Proteiinia 12,5 g
Hiilihydraattia 14,5 g
Rasvaa 12,5 g




Kainalotarina Matjessillistä
tällä tekstityypillä olevat välikommentit ovat kirjoittajan

Alkuperäinen sana matjessilli on nykyisin degeneroitunut tarkoittamaan mitä tahansa sokerisuolattua rasvasilliä,
kirjoittaa Jaakko Rahola hieman sarkastisesti.
Sana tulee hollanninkielisestä sanasta maatjesharing, joksi kutsuttiin vain kesällä pyydettävää, nuorta silliä.
Olen kuullut matjessilliä kutsuttavan myös neitosilliksi tai neitsytsilliksi
Sen sukuelimet eivät vielä olleet kypsyneet, mutta silli oli lihavaa. Tynnyrit merkittiin parasta laatuluokkaa merkitsevällä kirjaimella M. Muut hollantilaisen sillin laatuluokat olivat Vol, täynnä mätiä tai maitia, ja Spents, vasta kuteneet laihat sillit. Tunnetuin sillin kauppalaatu on matjessilli. Nykyajan suomalaiselle kuluttajalle sana tarkoittaa vain määrätyllä tavalla maustettua – tai maustamatonta – silliä, mutta vielä tänä päivänä on aidon matjessillin tulo kauppaan Keski-Euroopassa tärkeä asia.
Meillä Suomessa myydään matjessilliä ja liemen avulla aikaansaatua ”matjesilliä.
Kuten sanottu, tuore matjessilli on Keski-Euroopassa kesän herkku. Kesälomamatkalla Moselin laaksossa vuonna 1991 näimme sitä mainostettavan joka herkkukaupassa ja ravintolassa.
Tietenkin sitä piti maistaa, ja hyvää se olikin – melkein kuin ennen vanhaan Rymättylässä, kun Saukon troolarit tulivat kotisatamaan ja koko kylä vaelsi rantaan ostamaan tuoretta silliä.
Hollannissa oli matjessillin suolapitoisuus alun perin vain noin kolme prosenttia. Näin vähän suolattu silli ei juuri kestänyt kuljetusta, joten se jo Saksaan vietäessä suolattiin 12-prosenttiseksi. Saksassa onkin tapana liottaa matjessilli kivennäisvedessä, maidossa tai kirnupiimässä ennen tarjoilua.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2475394
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net