Hovinsalon
Kalaruoan Ystävät Facebookissa
- -
 

Kirjaudu sisään:      

Liity tiedotteiden postituslistalle  

 
 
 • Vko 1, 2007 Tuoremätien saatavuudet (taulukko)   • Vko 2, 2007 WWF kehottaa välttämään näiden kalojen ostamista   • Vko 3, 2007 Öljykatastrofi, norjalaisten kassilohi   • Vko 4, 2007 Kalakukko-Le poisson croute/ Poisson et porc .   • Vko 5, 2007 Kalakeitto voitti kalapuikot.   • Vko 6, 2007 JP Chenet on ranskalainen viinibrändi   • Vko 7, 2007 Laskiaisen jälkeen paastotaan   • Vko 8, 2007 Koiran vuodesta sian vuodeksi. Virolaista kuhaa.   • Vko 9, 2007 Laulava kalaruoan ystävä Andalusiasta, Vihreät ruodot...   • Vko 10, 2007 Jos on tarvetta laihtua, vaihda kalaan, se on siinä!   • Vko 11, 2007 Punainen viiva, haukikausi lähestyy.   • Vko 12, 2007 Haukiohjeita, äyriäissivut uusiksi   • Vko 12, 2007 (EXTRA) Kalan Valmistustapoja, keittäminen   • Vko 13, 2007 Eettinen kuluttaminen. Mitä se on?   • Vko 14, 2007 Carne humana, päivä ilman lihaa   • Vko 15, 2007 Kala-, kana- ja lihaliemi- kuutiot me tunnemme...   • Vko 16, 2007 Suolaton kala on kuin talo ilman aitanpolulla astelevaa...   • Vko 17, 2007 Tapas ei ole ateria, mutta Vappuna...   • Vko 18, 2007 Ankeriaan savustaminen, antibioottien tärkeys   • Vko 19, 2007 Ruokaöljyissä löytyy, valmisruokien säilyminen   • Vko 20, 2007 Testaa, hallitsetko sinä syömisen   • Vko 21, 2007 Matkaraportti Pielisjokea Pieliselle..   • Vko 22, 2007 Elintarvikkeet kesähelteellä, uutta perunaa   • Vko 23, 2007 Karjatalouden kasvihuonepäästöt 18 %.   • Vko 24, 2007 Karppia Töölön lahdelta, silliä ja uutta perunaa.   • Vko 25, 2007 Kalaa, kanaa vai grillimakkaraa Juhannuksena   • Vko 26, 2007 Alko tekee itsensä tarpeettomaksi   • Vko 27, 2007 Kalasta itse kalasi – jää rahaa muuhun.   • Vko 28, 2007 Kalastusraporttti Irlannista   • Vko 29, 2007 Kalansaalis torstaina 19.7. – loistava tulevaisuus   • Vko 30, 2007 Verkkojen kokeminen yli veneen partaan   • Vko 31 2007 Turvalliset elintarvikkeet   • Vko 32 2007 Kasvihuoneilmiö   • Vko 33 2007 Kuluttajalla on oikeus tietää ruuan alkuperä   • Vko 34 2007 Kuluttajat elintarvikeviidakossa,hanke opastaa   • Vko 35 2007 Saimaannieriää kalatiskissä   • Vko 36 2007 Siian kasvatus lisääntyy Suomessa   • Vko 37 2007 Ruokaleivän hinta noussut   • Vko 38 2007 Sammen kasvatus alkanut Suomessa   • Vko 39 2007 Alle kilolla rehua tuotetaan jopa kilo kirjolohta   • Vko 40 2007 Palellaan sanoi Paellan tekijä   • Vko 41 2007 Kalamurekkeet, paistaminen ja hiillostaminen.   • Vko 42 2007 Sydämellisesti kuituja   • Vko 43 2007 Kalassa on proteiineja 14, 23 prosenttia   • Vko 44 2007 Suomalaisten ruokakori uhkaa hupenevia sademetsiä   • Vko 45 2007 Tarunhohtoinen hedelmä   • Vko 46 2007 Saimaannieriä on parhaimmillaan paistettuna   • Vko 47 2007 Sydänliitto myöntää Sydänmerkki-aterian käyttöoikeuksia   • Vko 48 2007 Jouluiloa ilman lisäkiloja   • Vko 49 2007 Palautuspullojen valikoima laajenee 1.1.2008   • Vko 50 2007 Balin ilmastokokouksessa....   • Vko 51 2007 Kalakauppiaalla on jouluna paras apaja   • Vko 52 2007 Kalaruokaverkon vuoden 2007 viimeinen tiedote 

Vko 7, 2007 Laskiaisen jälkeen paastotaan


KALARUOKAVERKKO Tiedote
13.2.2007 klo 14
--------------------------------------------------------------------------------
Hylkeet aiheuttavat merialueellamme suurta vahinkoa rikkomalla ammattikalastajien pyydyksiä ja syömällä arvokalasaaliit. Tämä tuli esille tammikuun alussa jolloin selvitimme alkutalven madesaaliita.

Sen sijaan suloisen näköinen Saimaan norppa ei jätä ketään kylmäksi. WWF vetoaakin jälleen tänä talvena Saimaalla liikkujiin saimaannorppien pesärauhan puolesta. Pesärauha on julistettu vuodesta 1993 lähtien, ja hiljattain sen luki Joensuussa Arkkipiispa Leon puolesta rovasti Iivo Suvanto. Arkkipiispa on seurannut huolestuneena saimaannorppakannan pienentymistä monen kasvuvuoden jälkeen. Viimeisimpien tietojen mukaan Saimaalla elää nykyisin noin 270 norppaa, kun arvio viime vuonna oli vielä 280 yksilöä.

Saimaannorpan (Phoca hispida saimensis) poikaset syntyvät rantojen lumipesiin helmikuussa. Pesärauha luetaan hetkenä, jolloin norpat hakevat pesäpaikkoja rantojen lumikinoksista. Näihin aikoihin norpat ovat hyvin herkkiä häiriöille. Erityisesti moottorikelkkailua tulisikin rannoilla sekä pienten saarten ja luotojen läheisyydessä välttää. Lisääntyvä talviasuttavien mökkien rakentaminen lisää Saimaan ympärivuotista virkistyskäyttöä, mikä häiritsee norppien pesintää.
--------------------------------------------------------------------------------
Laskiaispulla tuli Suomeen Saksasta Ruotsin kautta

Laskiainen on säilyttänyt nykypäivänäkin talvisen ja iloisen juhlan luonteen. Siihen kuuluvat edelleen kiinteästi mäenlasku, rekiajelut, luistelu ja ulkoilu. Herkuttelukin on säilynyt näihin päiviin asti laskiaispullan muodossa. Laskiaispullaa pidetään keskiaikaisen paaston ajan edellä nautittujen rasvaisten ruokien jäänteenä. Pullan alkuperämaaksi arvioidaan Saksaa. Pulla ruskistettiin voissa ja höystettiin rusinoilla sekä korinteilla Saksassa 1600-luvulla. Se nautittiin silloin normaalisti maidon kera.
Ensiksi ainoastaan herrasväki nautti pullia kahvin ja kuuman maidon kanssa. Myöhemmin laskiaispulla levisi koko Suomeen ja kaiken kansan nautittavaksi. Mantelimassan ja kermavaahdon seosta sekä hilloja alettiin käyttää pullan täytteenä vasta 1950-luvulla.
Tänä päivänä pulla nautitaan useimmiten kahvin/mehun kanssa hyvässä seurassa. Se kuuluu kiinteästi monen laskiaisen viettoon. Pullan täytteen voi itse valita maun mukaan. Hilloista käytetyimmät ovat mansikka- ja vadelmahillot, jotka sopivat suomalaiseen suuhun.

Laskiaisen Sydänpullat



1pkt Myllyn Paras Pullataikinaa (1 kg, pakaste)
1 kananmuna
1 dl raesokeria (ja mantelirouhetta)

Väliin:
2 dl vaahtoutuvaa kermaa (1 tlk)
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl maitorahkaa (1 tlk)
n. 2 dl mansikkahilloa

Sulata pullataikinalevyt levittäen ne uunipellille leivinpaperin päälle noin puoleksi tunniksi. Ota sulaneista taikinalevyistä melko isolla, taikinalevyn leveyteen mahtuvalla sydänmuotilla sydämiä. Jos et omista muottia, tee sydämet veitsellä leikaten ja muotoillen. Voit myös leikata levyt neliöiksi tai kolmioiksi, mikäli sydämen muotoilu tuntuu liian vaikealta ilman muottia.

Kaaviloi reunoiksi jääneet pullataikinapalaset uudelleen ja tee vielä niistäkin sydämiä. Anna pullasydämien kohota paksuudeltaan kaksinkertaisiksi leivinliinalla peitettyinä lämpimässä paikassa (n. 1 tunti). Hyvä paikka on 40 asteisen uunin keskitasolla tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä.

Voitele hyvin kohonneet pullat munalla, ripottele päälle raesokeria (ja mantelirouhetta). Paista 210 asteisen uunin keskitasolla n. 10 min kauniin keltaisiksi. Paras pulla on juuri ja juuri kypsää eli älä paista pullia kuiviksi!

Halkaise hieman jäähtyneet pullat keskeltä kahtia ja laita väliin mansikkahilloa ja kermarahkaa (vatkaa sitä varten kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sokerit).

Mikäli haluat isoja, reilunkokoisia laskiaispullia, älä halkaise pullia, vaan laita kaksi pullasydäntä päällekkäin ja väliin hilloa + kermarahkaa.--------------------------------------------------------------------------------
Kaikki joukolla paastoamaan

Olen syvästi vakuuttunut siitä, että luonto antaa meille kaiken tarvitsemamme suojellaksemme ja ylläpitääksemme terveyttämme", totesi Alfred Vogel.

Kevättalvi on yleisin paastoaika Suomessa. Toisille paasto on säännöllinen puhdistautumistapa, toisille se on alku uudelle terveellisemmälle elämäntavalle. Viiden päivän mehupaasto on jo riittävä virkistyskuuri, jonka aikana elimistöstä poistuu kuona-aineita ja keho alkaa käyttää ylimääräisiä vararavinteita eli rasvakudosta hyväkseen.

Paaston onnistuminen ja hyvän olon tunne riippuvat paljon siitä, minkälaisten mehujen ja tukituotteitten kanssa paaston toteuttaa. Mehujen ravintoarvot pitää olla kohdallaan ja luomutuotteet varmistavat sen, että mehut eivät sisällä keinotekoisia ja elimistöä rasittavia lisäaineita. Molkosan-heratiivisteestä saa hyvää janojuomaa, joka samalla edesauttaa elimistön puhdistumista", opastaa A.Vogel Oy:n proviisori Kaija Heikkilä.


A.Vogel Oy on vuonna 1977 Suomeen perustettu sveitsiläisen Bioforce AG:n tytäryhtiö. Yhtiön toiminta-ajatukseen kuuluu sen perustajan, Alfred Vogelin, mukaan auttaa ihmisiä hyvään oloon ja itsehoitoon ravitsemuksen, korkealaatuisten kasvivalmisteiden ja niihin liittyvän tiedon avulla.



Viiden vuorokauden mehupaasto

Kuinka pärjään itse ja kestääkö hermo ja lähimmäiset viiden päivän mehukuurin eikä muuta?
Ensi viikolla kerromme karotiinipitoisesta porkkanamehusta, mutta Vogelin yrttisekoituksesta tehty Paastotee, luomuviljellystä ananaksesta, appelsiinista ja päärynästä puristettu Biottan Wellness -mehu sekä puhdistava ja maksan toimintaa tukeva Cynara-artisokkauute helpossa tippamuodossa voisi olla varteenotettava vaihtohto.

(Napsauta kuvaa, näet Vogelin pullot kookkaampina)
--------------------------------------------------------------------------------
Kiitos hyvästä kalaruuasta.
Löysin sivuiltanne ensi vierailulla hyvän reseptin: SAVOLAINEN MUIKKUPAISTOS. Tein 6.2. 1,2 kg:stä muikkua reseptillä ja taas piti hakea kilo muikkuja kaupasta ja tehdä samaa. Siankylkenä on helppo käyttää yksi pkt amerikanpekonia tai vastaavaa. Ohjeesta poiketen olen valmistanut padan uunissa noin 1 tunti ja vähän haudutusta (kun olen sammuttanut uunin) ja hieman vähemmän lientä pataan. On siinä taas kahdelle hengelle hyvää, vielä perunamuussia kaveriksi. Paistos on tosi hyvää vielä kun lämmittää seuraavillakin kerroilla syötäväksi.

Hyvän ruuan terveisin Kaija V.

Tässä kaksi uutta, tuoreinta kalaruokaohjetta:

KEITETTYÄ SIIKAA TAI KUHAA TILLIKASTIKKEESSA.

KALAMUHENNOS KUHASTA.

 
 
| Etusivu | Kalaruokaaverkossa | Tiedotteet | Lampaat | Kanat | Kalat & Kalastus | Kalaruokaohjeet | Ruokaohjeet | Terveys | Juomat | 
2475367
 
Hovinsalon.fi, Ruusulankatu 11 A 9, 00260 Helsinki
Webbinen.net